Alković: AF Francesca apsolutno ne odgovara potrebama linije Bar – Bari, starost ga ne preporučuje za kupovinu

"Desila se odluka o kupovini AF Francesca koja je duga 148 metara i koja, kako poznavaoci kažu, troši 30 tona nafte na dan. Takođe, vrlo su vjerovatne informacije da je održavanje Francesce izuzetno skupo i da se rezervni djelovi, eventualno, mogu još naći samo na grobljima brodova u Kini i Indiji."

6897 pregleda 13 komentar(a)
Alković, Foto: Biram Crnu Goru
Alković, Foto: Biram Crnu Goru

Vijest da su Odbor direktora i Skupština akcionara Barske plovidbe na nedavno održanim sjednicama donijeli odluku da kupe putnički brod “AF Francesca” zapanjila je mnoge Barane, ali i sve one koji su vezani za more i koji po nešto znaju o brodovima i plovidbi, rekao je član Predsjedništva Biram Crnu Goru, Ćazim Alković

"Vijesti" su 29. juna objavile da će Barska plovidba na jesen kupiti stari trajekt "AF Francesca" koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji Adria Ferries iz Ankone, a očekuje se da će ta transkacija Barane koštati između pet i šest miliona eura.

"Prosto je nevjerovatno da su organi Barske plovidbe - koja je naslijedila nekadašnju veliku Prekookeansku plovidbu, mogli da donesu takvu odluku. Putnički brod AF Francesca apsolutno ne odgovara potrebama linije Bar – Bari – Bar a, isto tako, njegova starost od 44 godine ne preporučuje ga za kupovinu, posebno ne za cijenu od 6 miliona eura", istakao je Alković.

On je naglasio da se, iako Barani sa nestrpljenjem čekaju putnički brod koji će biti u vlasništvu Barske plovidbe i koji će Bar ponovo povezati sa Barijem, ne smije srljati u još veću grešku i nabavkom broda kao što je AF Francesca potpuno obesmisliti i degradirati svijetla tradicija duga šest decenija.

Još od 2017. godine, a i mnogo ranije, u Baru se razgovara o nabavci odgovarajućeg trajekta koji bi nastavio tradiciju plovidbe Svetog Stefana na liniji Bar – Bari – Bar. Sve analize su ukazivale da je neophodno nabaviti manji trajekt koji bi dugoročnije zadovoljavao zahtjeve međunarodnih konvencija i koji bio bio ekonomičan, kako sa aspekta potrošnje goriva, tako i sa aspekta održavanja.

"Očekivali smo da će oni, koji sada donose odluku o kupovini, voditi računa o optimalnim karakteristikama broda", poručuje Alković i dodaje: "A desila se odluka o kupovini AF Francesca koja je duga 148 metara i koja, kako poznavaoci kažu, troši 30 tona nafte na dan. Takođe, vrlo su vjerovatne informacije da je održavanje Francesce izuzetno skupo i da se rezervni djelovi, eventualno, mogu još naći samo na grobljima brodova u Kini i Indiji. Jedina dobra strana je što brodu klasa važi do 2028. godine, ali starost od 44 godine ne obećava ništa drugo osim da se brzo mogu očekivati problemi sa održavanjem, ali i sa italijanskim pomorskim vlastima".

Posebno začuđuje je, kaže Alković, da niko nije razmatrao neodvojivi aspekt uplovljenja bilo kog putničkog broda u Luku Bar, a to je dužina operativne obale na gatu V- koju 148 metara duga Francesca značajno prevazilazi.

"Istina je da je trajektna linija Bar – Bari – Bar mnogo više od običnog prevoza roba i putnika. Za Bar i Crnu Goru to je dragocjena veza sa razvijenim svijetom, pa bi Država trebala da bude spremna i na početne minimalne gubitke jer su dugoročne koristi višestruke. Ali, velika je razlika između minimalnog početnog gubitka i totalne neisplativosti", naglašava Alković i dodaje: "Takođe, da bi se povratio nekadašnji broj putnika, kamiona i autobusa mora se vrijedno raditi i biti uporan ili, što je još važnije, mora se imati znanje i poznavanje struke".

"Biram Crnu Goru snažno podržava nabavku kvalitetnog putničkog broda i spremna je da da svoj doprinos u pronalaženju i odabiru odgovarajućeg. Isto tako, izražavamo jasan stav protiv kupovine putničkog broda AF Francesca koji ni u jednom pogledu ne odgovara potrebama pomorske linije Bar – Bari - Bar i koji je apsolutno pogrešan potez za koji će penale plaćati opština Bar i država Crna Gora, odnosno- svi građani.", zaključio je Alković.

Bonus video: