EK: Crna Gora nije dobila finansijsku podršku jer je Vlada dostavila nepodobne i preuranjene projekte

EK je 30. juna pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata za ZB, a na listi podržanih nema crnogorskih

51976 pregleda 988 reakcija 131 komentar(a)
Pisonero Hernandez, Foto: Shutterstock
Pisonero Hernandez, Foto: Shutterstock

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske Komisije (EK) u okviru posljednjeg finansijskog paketa za Zapadni Balkan (ZB) od 2,1 milijarde jer je Vlada dostavila nepodobne i preuranjene projekte, saopšteno je “Vijestima” iz EK.

EK je 30. juna pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata za ZB, a na listi podržanih nema crnogorskih. Kako je ranije saopšteno iz EK, novi paket obuhvata projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru u vrijednosti od 2,1 milijardu eura.

To je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za ZB, vrijednog 39 milijardi eura investicija i evropskih grantova. On se sprovodi preko platforme Investicioni okvir za ZB (WBIF).

Na pitanja “Vijesti” zašto Crna Gora nije obuhvaćena novim paketom i da li je dostavila projekte za to portparolka EK Ana Pisonero Hernandez odgovorila je da su dostavljeni predlozi ocijenjeni preuranjenim ili nepodobnim.

“Crna Gora je dostavila investicione projekte u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja koje je Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) ocijenio kao preuranjene za finansiranje ili nepodobne za finansiranje”, rekla je ona danas.

U EK, kako je objasnila, vjeruju da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i da će ovi investicioni predlozi sazreti za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima.

“U tom kontekstu Crna Gora ima koristi od tri projekta tehničke pomoći (3,5 miliona eura) u okviru ovog poziva za pripremu investicija u sektoru saobraćaja i energetike”, rekla je Pisonero Hernandez.

Bonus video: