CGO: Nova Vlada da utvrdi odgovornost onih zbog čijeg djelovanja Crna Gora ostaje bez značajne finansijske podrške EU

"Zbog nebrige i neprofesionalnosti članova ove Vlade direktnu štetu trpe građani i građanke kojima se ograničava kvalitet života, a uzimaju sredstva za plaćanje potreba u ovim oblastima iako smo ih mogli dobiti kao vid podrške od EU"

7919 pregleda 12 komentar(a)
Zindović, Foto: CGO
Zindović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da vijest o tome da Vlada Crne Gore nije uspjela produkovati nijedan kvalitetan projekat koji bi bio uvršten u finansijski paket od 2,1 milijardu eura, koliko je Evropska unija (EU) opredijelila za 14 projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, predstavlja još jedan izraz njene nestručnosti, neposvećenosti i manjka kvalitetnog kadra na različitim nivoima.

"Zbog nebrige i neprofesionalnosti članova ove Vlade direktnu štetu trpe građani i građanke kojima se ograničava kvalitet života, a uzimaju sredstva za plaćanje potreba u ovim oblastima iako smo ih mogli dobiti kao vid podrške od EU. CGO podsjeća da su korisnici investicija je 2,1 milijardu eura Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, i Bosna i Hercegovina, odnosno da Crna Gora jedina u regionu nije kandidovala nijedan projekat koji je ispunjavao standarde da bi bio podržan", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Milica Zindović, saradnica na programima.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da su i ranije upozoravali da ovoj Vladi nijesu prioritet evropske integracije.

"Dobijamo i dosta potvrda za to. Stigao je najnegativniji Nezvanični izvještaj o stanju u poglavljima 23 i 24 koji je Crna Gora dobila do sada i u kojem se faktički konstatuje da se u Briselu više ne vidi ni politička volja vlasti za sprovođenje evropske reformske agende. To prati ovo najozbiljnije upozorenje o lošim apsorpcionim kapacitetima vlasti za EU fondove. To nije iznenađenje, imajući u vidu da nije sačuvana institucionalna memorija, niti sprovedena optimizacija, profesionalizacija i depolitizacija javne uprave. Agresivno partijsko zapošljavanje, koje je marginalizovalo ili otjeralo inače ograničen broj profesionalaca u državnoj upravi, sada rezultira i direktnim negativnim finansijskim učinkom u povlačenju EU fondova za prijeko potrebne investicije u važnim razvojnim oblastima u državi", piše u saopštenju.

Iz CGO su rekli da sve ovo dodatno unižava ionako krnji kredibilitet države Crne Gore.

"CGO apeluje da nova Vlada Crne Gore, koja bi morala biti što brže formirana, stavi ova pitanja u vrh svojih prioriteta i da preduzme neophodne mjere i izvrši hitnu reviziju/evaluaciju projektnih aplikacija, adresirajući sve njihove nedostatke, te utvrdi odgovornost onih zbog čijeg djelovanja Crna Gora ostaje bez značajne finansijske podrške EU", navode iz CGO.

Poručuju da se uspostavljanjem jasne linije odgovornosti može uticati na preveniranje sličnih gubitaka novaca i ugleda države i u budućnosti.

"Nekompetentnost i nemarnost i/ili loša namjera nekolicine ne smiju odvući prevagu nad onim što je javni interes države Crne Gore, i što bi mogle biti velike prilike za sveukupan društveni rast i razvoj. Takođe, važno je da građani i građanke znaju ko je odgovoran za ovakve propuste i da takvi snose i političku i drugu shodnu odgovornost", zaključuje se u saopštenjU CGO.

Bonus video: