Abazović: Vlada opredijeljena da putem Fonda za ubrzani razvoj pruži podršku ubrzanju Agende održivog razvoja

"Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen je kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja."

1605 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa konstituivne sjednice Upravnog odbora Fonda, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj sa konstituivne sjednice Upravnog odbora Fonda, Foto: Vlada Crne Gore

Predstavnici Vlade Crne Gore i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori održali su konstituivnu sjednicu Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Istakl su da je Fond finansijski alat nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u Crnoj Gori, a čiji je cilj objedinjavanje partnerskih sredstava za razvojne inicijative.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da današnji sastanak Zajedničkog nadzornog odbora predstavlja potvrdu dosadašnjih namjera i zajedničkog, intenzivnog rada.

“Vjerujemo da će u narednom periodu ova sredstva biti mnogo veća, jer je Vlada Crne Gore odlučno opredijeljena da i putem ovog Fonda pruži punu i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja, koja je u najvećoj mjeri usklađena i sa procesom pristupanja Crne Gore EU”, kazao je Abazović.

Upravni odbor Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore čine predstavnici Vlade, sistema UN u zemlji i strateški partneri, u sastavu: Predsjednik Vlade Dritan Abazović, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg, savjetnici premijera Ivo Šoć i Andrej Bracanović, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, projektna koordinatorka MOR Nina Krgović, ambasador Luksemburga u Crnoj Gori Filip Donkel i šef kancelarije Švajcarske razvojne agencije u Beogradu Ričard Koli.

Novoformirano tijelo zaduženo je za upravljanje Fondom, strateško pozicioniranje, nadzor, za donošenje odluka o raspodjeli sredstava kao i o drugim važnim aspektima rada Fonda.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg zahvalio je Abazoviću na liderstvu i ličnom zalaganju za osnivanje Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore.

“To se ogleda i kroz finansijski doprinos Crne Gore Fondu u iznosu od milion eura. Posmatrano po glavi stanovnika, to je 1,6 eura investicije u održivi razvoj kroz Fond za ubrzani razvoj. Komparacije radi, to je najveći iznos koji neka zemlja u regionu Evrope i Centralne Azije ulaže u održivi razvoj.”, rekao je Lundberg ističući da Ujedinjene nacije i mnoge zemlje članice UN gledaju u Crnu Goru kao pozitivan primjer.

"Osnivanje Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj uslijedilo je nakon što je Fond početkom godine, ubrzo nakon formiranja, generisao partnerstva u vrijednosti najmanje 2,6 miliona eura. Osim Vlade Crne Gore i Vlada Švajcarske je podržala ovu inicijativu sa 1,6 miliona eura. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga.", navodi se u saopštenju.

"Crnogorska kontribucija za održivi razvoj kroz ovaj model finansiranja je posebno značajna kada se stavi u perspektivu veličine zemlje i ekonomije. Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen je kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, Fond ima za cilj da, kao katalizator ubrzanja Agende 2030, ujedno doprinese i ubrzanju učlanjenja Crne Gore u EU.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: