Rama na balkanskoj turneji, u petak u Crnoj Gori

Rama je ovih dana rekao da je "Otvoreni Balkan" "završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Evropskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sledeći sastanak imati u oktobru"

6549 pregleda 8 komentar(a)
Rama i Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Rama i Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer Albanije Edi Rama biće u četvrtak i petak na balkanskoj turneji tokom koje će sa kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi "Otvoreni Balkan" i Berlinskom procesu, objavili su danas albanski mediji.

Rama bi prema tim najavala u Crnu Goru trebao da doputuje u petak u Crnu Goru i da sa premijerom Dritanom Abazovićem razgovarao o "važnosti stabilnosti u regionu, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova".

Agencija MIA je prenijela da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

U Skoplju će se sastati sa svojim makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a potom otputovati za Prištinu gdje se očekuje njegov sastanak s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sastanak sa Kurtijem, ocjenjuju mediji, "biće u vrijeme kada su odnosi dva premijera Albanaca u najkritičnijoj tački otkako je Rama stao na stranu Zapada, tražeći od Kurtija da se povuče i stvori asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru".

Albanski premijer će u petak otputovati za Beograd, gdje bi trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posjetićiće i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da bi s tamošnjim premijerima razgovarao o "važnosti stabilnosti u regionu, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova".

Rama je, napominje se, ovih dana rekao da je "Otvoreni Balkan" "završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Evropskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sledeći sastanak imati u oktobru".

Bonus video: