SDP-u za ulazak u parlament potrebno dodatnih 295 glasova na Cetinju

DPS-u ne ide u prilog da pomogne SDP-u jer time oni gube jedan mandat

25992 pregleda 43 reakcija 35 komentar(a)
U subotu “popravni” za SDP na Cetinju (sa prethodnih izbora), Foto: Boris Pejović
U subotu “popravni” za SDP na Cetinju (sa prethodnih izbora), Foto: Boris Pejović

Da bi Socijaldemokratska partija (SDP) ušla u Skupštinu Crne Gore potrebno je da na ponovljeno glasanje na jednom biračkom mjestu na Cetinju 8. jula za nju glasa makar onoliko birača koliko je 11. juna podržalo sve partije.

Na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II na Cetinju upisana su 672 birača, a na izborima 11. juna glasalo je njih 363. SDP-u je za parlamentarni status potrebno dodatniih 295 glasova.

Njima su prethodni put povjerenje poklonila 122 građanina, Demokratskoj partiji socijalista (DPS) 125, Pokretu Evropa sad (PES) 49, a koaliciji Demokrate-URA 40. Sada SDP-u treba ukupno 416 glasova ukoliko bude ista izlaznost.

Da zasluže parlamentarni status SDP treba da motiviše svoje birače da ponovo glasaju, ali i da dobije podršku makar DPS-a, sa kojim je donedavno na državnom nivu, ali i na nekim lokalnim izborima, vodio koordiniranu politiku. Međutim, nakon odbijanja da na državnom nivou 11. juna budu dio koalicije koju je vodio DPS, ali i prethodnog formiranja lokalne vlasti na Cetinju sa Demokratama, GP URA i Starom gardom LSCG, ostali su bez “blagoslova” najjače opozicione stranke.

Pored tradicionalno loših odnosa DPS-a i SDP-a na Cetinju, DPS-u ne ide u prilog da pomogne SDP-u da dobije dva poslanička mjesta jer time oni gube jedan mandat - koji im je pripao zbog rasutih glasova, odnosno po Dontovoj metodi. Drugi mandat u tom slučjau izgubio bi Pokret Evropa sad.

SDP je preko društvenih mreža pozvao građane da glasaju 8. jula da, kako su naveli, dvojica Cetinjana uđu u državni parlament. To su, kako se vidi i na fotografiji, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković i generalni sekretar partije Ivan Vujović.

“Vijestima” je neformalno rečeno u toj partiji da nijesu preveliki optimisti kada je u pitanju ishod glasanja 8. jula, ali da predano rade na motivisanju Cetinjana, jer bi veća izlaznost za njih bila prednost.

Iz PES-a su juče pozvali građane Cetinja koji glasaju u subotu u što većem broju i time, kako navode, zapečate izborni rezultat od 11. juna.

“PES je u prethodnim izbornim ciklusima na Cetinju ostvario impozantan rezultat, a na ponovljenom glasanju očekujemo da će građani glasati još odlučnije, kako bi osujetili skoro izvjestan izborni inženjering u pokušaju”, saopštili su iz PES-a.

Navode da vjeruju da će u ponovljenom glasanju birači na Cetinju izabrati Pokret Evropa sad i scenario koji vodi u Evropu, nasuprot “šavničkom scenariju koji određene strukture koje izvjesno neće biti dio nove izvršne vlasti pokušavaju da sprovedu na mala vrata”.

Izbori se ponavljaju jer je Ustavni sud prošle sedmice usvojio žalbu SDP-a protiv rješenje Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Cetinja da ponovi glasanje na tom biračkom mjestu.

SDP je žalbu podnio zbog, kako su kazali, nepoklapanja broja kontrolnih listića sa brojem birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali.

Ustavni sud je tri žalbe SDP-a odbio kao neosnovane.

Nakon što se Ustavni sud izjasni na sve žalbe na izborni proces, DIK će moći da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora. Na izborima je PES osvojio 24 mandata, koalicija “Zajedno”, koju predvodi DPS 21 mandat, ZBCG 13 mandata, koalicija Demokrata i GP URA 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, a koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa dva poslanička mjesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Bonus video: