Konačni rezultati izbora možda do kraja jula: Nema žurbe kad se brane “prava birača”

Ustavni sud treba da se izjasni o sedam žalbi liste Pravda za sve, a postoji mogućnost da toj instituciji bude dostavljeno još desetak

52501 pregleda 77 reakcija 27 komentar(a)
Uložiće žalbe na svaku odluku kojom budu nezadovoljni: Leposavić, Foto: Đorđe Cmiljanić
Uložiće žalbe na svaku odluku kojom budu nezadovoljni: Leposavić, Foto: Đorđe Cmiljanić

Proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora teško se može očekivati prije kraja ovog mjeseca ili početkom avgusta, s obzirom da Ustavni sud tek treba da se izjasni o više žalbi koje je podnijela lista bivšeg ministra Vladimira Leposavića.

Pred tim sudom je sedam žalbi koje je krajem prethodne sedmice podnio nosilac izborne liste “Pravda za sve” Leposavić, a prema informacijama “Vijesti” najvjerovatnije predstoji makar još desetak.

Ustavni sud je juče tražio izjašnjenje Državne izborne komisije (DIK) za pet žalbi, koja ima 24 sata da mu dostavi odgovor - što je danas. Kad DIK Ustavnom sudu dostavi traženu dokumentaciju, ta institucija odlučuje u roku od 48 sati. Prema informacijama “Vijesti” moguće je da će taj sud tim povodom zasijedati u petak.

U međuvremenu se ista procedura i rokovi ponavljaju za žalbe, koje su u najavi a što je “Vijestima” potvrdio i Leposavić.

Vladimir Leposavić je kazao “Vijestima” da rokovi za podnošenje žalbi Ustavnom sudu nisu prošli jer oni teku od momenta dostavljanja odluka DIK-a.

“Na one odluke koje su nam uredno dostavljene, mi smo već podnijeli sedam žalbi Ustavnom sudu. Narednih dana moraju nam biti dostavljene preostale odluke DIK-a i mi ćemo, u roku od 48 sati, uložiti žalbe na svaku onu odluku kojom budemo nezadovoljni. Dakle, kako smo to i obećali ljudima koji su nam dali povjerenje”, kazao je on.

Kad im DIK dostavi dokumentaciju, US odlučuje u roku od 48 sati
Kad im DIK dostavi dokumentaciju, US odlučuje u roku od 48 satifoto: Boris Pejović

On je rekao da bi žalbeni postupci bili okončani ranije da je DIK bio efikasniji u odlučivanju i ažurniji u dostavljanju svojih odluka.

“Ili, da budem precizniji, da opštinske izborne komisije i DIK nisu sproveli i aminovali izborne nepravilnosti i krađe, žalbi uopšte ne bi bilo. Problem je na njihovoj strani. Pravda za sve! je rješenje problema”, kazao je Leposavić.

Odgovarajući na pitanje da objasni zašto lista koju je predvodio insistira na ličnoj dostavi svih dokumenata, Leposavić je kazao da zakon ne dozvoljava nijednu drugu mogućnost u ovakvim slučajevima.

“Izborni zakon upućuje na direktnu primjenu Zakona o upravnom postupku, a ovaj u članu 84 propisuje sljedeće: “Dostavljanje pismena mora se izvršiti lično licu kome je namijenjeno kad se radi o pismenu od čijeg dostavljanja teče rok koji se ne može produžavati”. Ja, kao ovlašćeno lice pokreta Pravda za sve!, nalazim se sve vrijeme u zemlji i preuzeo sam svaku uredno dostavljenu odluku u kratkom vremenskom roku koji je za to predviđen važećim propisima.”

Leposavić je dodao da “ako je neko mislio da vrši dostavu preko Viber-a, Facebook-a i slično, to nije u skladu sa zakonom”.

“Mi insistiramo na vladavini prava, kako smo to i rekli da ćemo činiti u svim situacijama, pa i u ovoj kada branimo ustavna prava ljudi koji su glasali za Pravdu za sve”, kazao je Leposavić.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je da je Komisija razmatrala 14 prigovora izborne liste Pravda za sve, koje su podnijeli nosilac liste Vladimir Leposavić i kandidat za poslanika Ivan Vukićević.

“Svi prigovori podnijeti su na zvaničnu mejl adresu Komisije ili neposredno na arhivu. U svim prigovorima ove izborne liste bilo je istaknuto da podnosilac zahtijeva da mu se saglasno Zakonu o upravnom postupku rješenja po prigovorima uruče putem pošte, što je i učinjeno”, rekao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

On je naglasio da je Komisija o svim prigovorima odlučila u zakonskom roku od 24 časa, te da ni u jednoj situaciji nije bilo kašnjenja.

“Takođe, DIK je uputila dopis Pošti Crne Gore kojim traži informaciju o statusu dostave rješenja koja su podnesena navedenoj izbornoj listi odnosno o datumu i vremenu uručenja”, rekao je Mugoša.

Ustavni sud je do sada usvojio žalbu SDP-a protiv rješenja Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Cetinja da ponovi glasanje na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II. Sud je, kao neosnovane, ranije odbio tri žalbe SDP-a, kao i žalbu koju je podnio Božidar Vujičić iz Budve.

Glasanje na jednom biračkom mjestu na Cetinju biće ponovljeno 8. jula.

Na osnovu kalendara izbornih radnji DIK je planirao da konačne rezultate proglasi 26. juna, ali su to žalbe odložile.

Nakon proglašenja rezultata slijedi konstitutivna sjednica Skupštine, a zatim mjesec dana roka predsjedniku države da da mandat za sastav vlade.

Mandatar zatim ima tri mjeseca da sastavi kabinet na osnovu rezultata izbora od 11. juna.

Pokret “Evropa sad” osvojio je 24 mandata, koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 11 mandata, a Bošnjačka stranka šest mandata.

Koalicija Socijalističke narodne partija i Demos imaće dva poslanička mjesta, koliko i Albanski forum. Po jedan su dobili Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Bez parlamentarnog statusa ostala je SDP kojoj nedostaje oko 300 glasova da bi imala dva mandata.

Ispod cenzusa su i “Pravda za sve”, Pokret za promjene, Pokret Preokret, Narodna koalicija “Složno i tačka” i lista “Mi možemo”.

Leposavić: Opstrukciju sprovodi DIK, mi koristimo ustavna prava

Odgovarajući da li njegovo postupanje ukazuje na namjernu opstrukciju, Leposavić je rekao da novinarsko pitanje ukazuje na diskriminaciju, jer ovakvo pitanje, kako tvrdi, nije postavljano “drugim političkim subjektima koji se ovih dana služe istim ustavnim pravima ili su to činili ranije”.

“Javnosti je dobro poznato da svi mediji u Crnoj Gori imaju svoje štićenike na političkoj sceni, kao što smo mi u Pravdi za sve! svjesno odabrali da budemo onaj politički subjekt koji nema tutore među medijskim kućama. Međutim, to nije opravdanje da se napuštaju elementarni zahtjevi objektivnog novinarstva. Vi ste me praktično optužili ovim pitanjem, iako ste u Vašem prvom pitanju priznali da ne znate da li su prošli zakonski rokovi za vršenje ustavnih prava.”

On je rekao da Narodni pokret Pravda za sve! ne vrši nikakvu opstrukciju niti ima namjeru da to čini.

“Opstrukciju sprovodi DIK koji je u svojim dosadašnjim odlukama na naše prigovore naveo da nije sproveo dokaze tj. izvršio uvid u sporni izborni materijal, jer bi to, kako su obrazložili, iziskivalo previše napora za njih. Takve odluke je Evropski sud za ljudska prava obarao već više puta. To je opstrukcija, kao i ono što se radi u izbornom procesu u Šavniku. Mi u Pravdi za sve! vršimo svoja ustavna prava i nastavićemo to da činimo pred domaćim i međunarodnim institucijama u svim narednim procesima – sve dok pravda za naše birače ne bude zadovoljena”, kazao je Leposavić.

Vujović: US donosi partijski obojene odluke

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da je posebno razočaranje Ustavni sud “koji u čistim pravnim situacijama koje su jasne i najvećim pravnim laicima donosi partijski obojene, a ne zakonite i ustavne odluke”.

Vujović
Vujovićfoto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

On je kazao da su pokazali javnosti dokaze o brojnim malverzacijama u izbornom procesu na štetu te partije.

“Ogroman broj listića svjesno učinjenih nevažećim kako bi se brisali glasovi SDP-u. Samo na oko pet odsto pregledanog materijala, utvrdili smo da ima tridesetak takvih slučajeva iz čega jasno proizilazi koliko je SDP oštećen. Postupanje izbornih komisija koje, čast izuzecima – profesionalcima s integritetom, djeluju u skladu s partijskim potrebama, a ne slovom Zakona - je pokazatelj potpunog urušavanja institucija”, kazao je Vujović. Istakao je da nema dilemu da će 8. jula na biračkom mjestu LPO2 imati masovno glasanje za njihovu listu, jer su građani Cetinja svjesni šta znači SDP u Parlamentu kada je riječ o zaštiti državnih interesa.

Bonus video: