Jelušić: Dalje raditi na jačanju povjerenja između građana i institucija

Na parlamentu je sada da razmatrane predloge i incijative građana suštinski uključi u sferu političkog života, kazala je poslanica GP URA

1695 pregleda 7 komentar(a)
Jelušić, Foto: Boris Pejović
Jelušić, Foto: Boris Pejović

Model "Skupštine građana“ pokazao je da su građani ti koji potvrđuju da je proces socijalne kohezije moguć i živ, te je sada na parlamentu da razmatrane predloge i incijative suštinski uključi u sferu političkog života, kazala je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, učestvovala na panel diskusiji na temu „Skupština građana u Crnoj Gori“ koja je juče, u onlajn formatu, upriličena u organizaciji Evropskog parlamenta. Na skupu je, uz učešće predstavnika ključnih aktera u implementaciji projekta, govoreno o značaju i rezultatima „Skupštine građana“, kao zajedničkoj inicijativi Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, i inovativnom instrumentu za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika.

Ukazujući na značaj ovakvih aktivnosti i važnost činjenice što je upravo crnogorski parlament prepoznat kao relevantan partner za implementaciju "Skupštine građana“, Jelušić je izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da bude učesnica u projektu i time direktno sudjeluje u njegovoj realizaciji. Ona je, naglašavajući da je upravo mala zemlja poput Crne Gore podesan model koji ostavlja prostor da na najbolji način bude reflektovan neposredan odnos na relaciji građani – donosioci odluka, primijetila da su nužne i očekivane reforme koje bi proistekle iz takvih relacija u prethodnom periodu ipak u bitnoj mjeri izostale, navodi se u saopštenju parlamenta.

Poslanica je ocijenila da je deliberativna demokratija jedan od najvažnijih mehanizama koji može pomoći građanima da budu uključeni u procese donošenja odluka, te poručila da je potrebno dalje raditi na jačanju povjerenja na relaciji građani - institucije.

Navodeći da je projekat "Skupština građana“ produkt zajedničkog zalaganja Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore, predsjedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik je istakao da sprovođenje takve inicijative direktno doprinosi jačanju parlamentarne kulture, snaženju dijaloga i reprezentativne demokratije.

Uz podsjećanje da je taj, kako je ocijenio, jedinstveni projekat prvi put realizovan van granica Evropske unije, u zemlji kandidatkinji za članstvo koja je predvodnica procesa pristupanja, Bilčik je naglasio da implementacija bazično počiva na partnerstvu sa institucijama, te involviranju i zalaganju ljudi na terenu, odnosno najšire društvene zajednice, tačnije građana kao nosilaca potrebnih društvenih promjena.

Tokom diskusije je govoreno, kako je saopšteno, o samom toku i metodologiji na koju je projekat oslonjen, a Bičik je naglasio da su upravo aktivnosti poput "Skupštine građana“ pretpostavka promjena, te nužan faktor procesa koji podrazumijevaju potrebne reforme.

Predsjedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom je poručio da Evropski parlament računa na dalju sadržajnu, kvalitetnu i plodotvornu saradnju sa crnogorskim parlamentom.

"Crna Gora je prva država van Evropske unije koja je kroz projekat 'Skupštine građana' neposredno uključila građane u svoj rad i pružila im priliku da, na ovaj način, učestvuju u procesu odlučivanja i kreiranja politika, a Skupština Crne Gore prvi parlament u kojem su realizaciju ovog inovativnog projekta podržale institucije Evropske unije", podsjećaju iz parlamenta.

Bonus video: