Abazović: Fokus regiona da bude na progresu i zajedničkom putu ka EU; Rama: Učiniti sve da se riješe konflikti

"Ne podržavamo nikakav vid nasilnog rješavanja problema. Mi smo zainteresovani da sve bude mirno i da generišemo što više stabilnosti", kazao je Abazović

18381 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Rama i Abazović, Foto: Luka Zeković
Rama i Abazović, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović kazao je, na pres konferenciji nakon sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom, da je cilj Ramine posjete Podgorici deeskalacija situacije u regionu i da se region okrene ka budućnosti.

Fokus regiona mora biti na progresu i zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Vlade.

"Inicijativa premijera Albanije nailazu na podršku u Crnoj Gori. Mi ne podržavamo nikakav vid nasilnog rješavanja problema. Mi smo zainteresovani da sve bude mirno i da generišemo što više stabilnosti", istakao je Abazović.

Rama je kazao da mu je uvijek zadovoljstvo sastati se sa Abazovićem. "On je jedan od rijetkih u ovom dijelu Evrope koji politiku vidi kao građanin, a ne kao pripadnik jednog naroda", ocijenio je albanski premijer.

"Za nas je jako važno da na predstojećem NATO samitu imamo zajednički stav u vezi sa situacijom u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se riješe konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore i mržnju u regionu", poručio je Rama.

Kazao je da, u okviru Berlinskog procesa, žele iskoristiti samit u Tirani gdje, kako je rekao, želi da "imamo ujedinjen pristup i dobijemo punu podršku" Njemačke u tom procesu.

Rama i Abazović
foto: Luka Zeković

Rama je naveo da je Abazovića obavijestio i o neformalnom sastanku 17. jula u Tirani sa predstavnicima Brisela.

"Ni na koji način nijesmo spremni na konflikt, već želimo da mir funkcioniše, da ljudi dobiju što više prilika, posla i prihoda, a ne da slušamo bajke o herojima koji pripadaju prošlosti", poručio je.

Rama: Različiti stavovi sa Kurtijem o jednoj situaciji

Jučerašnju posjetu Rame Prištini, u okviru njegove balkanske turneje povodom samita Berlinskog procesa koji će se u oktobru održati u Tirani, obilježilo je otkazivanje susreta s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Rama je danas u Podgorici, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nije otišao u Prištinu "da oženi Kurtija", već u svojstvu premijera Albanije i da nema ni lični ni institucionalni problem sa njim.

"Imamo samo različite stavove o jednoj situaciji. On to gleda kao situaciju koju treba da riješi ne sastajuci se sa mnom. Rekao sam da ćemo na sastanke u vezi Berlinskog procesa uvijek zvati Kurtija u Tiranu", naveo je Rama.

Abazović je poručio da nijedan konflikt nije dobar. "Utrošeno je ogromno vrijeme da bi se došlo do jednog predloga i mislim da bi bilo dobro za cijeli region da se krene u potpisivanja sporazuma", naveo je on.

Rama i Abazović
foto: Luka Zeković

Na pitanje da li vjeruje da će se sastati sa Kurtijem u Tirani 17. jula, odgovorio je da je dužan da ga pozove, ali ne moze da ga dovede, "daleko bilo da ga kidnapuje". "Ne mogu isključiti da on ne dođe", kazao je Rama.

Premijer Kosova sada, prema njegovim riječima, boravi u drugom svijetu.

"To nije moj svijet i ja vjerujem da je ovaj svijet u kome sam ja veći od njegovog".

Abazović je, na pitanje da li je komunicirao sa Kurtijem, kazao da su se sastali prije nekoliko dana u Sjevernoj Makedoniji.

"Ne želimo da utičemo ni na jednu stranu, ponudili smo samo da su, ako ovdje žele da se sastanu, uvijek dobrodošli. Nijesmo dobili odgovor, ali nijesam vidio nikakvu vrstu negativnosti u odnosu na ovu ponudu".

"Otvoreni Balkan ispunio svoju misiju"

Rama je, na pitanje da li je Albanija odustala od "Otvorenog Balkana" i ako jeste, zbog čega, te da li se slaže sa politikom Kurtija, odgovorio da ta regionalna inicijativa nije njegova privatna kompanija koju je otvorio i koju može da zatvori.

"To je zajednička inicijativa i ja bih je ponovo otvorio hiljadu puta i ponovo bih je nazvao Otvoreni Balkan", istakao je, ocijenivši da je ta inicijativa "ispunila svoju misiju".

"Nasuprot Otvorenom Balkanu su se našle brojne teorije zavjera - da je to kinesko-ruski plan, da je tu uključen i (mađarski premijer Viktor) Orban, da su uključeni i drugi strani faktori... To je uticalo i na Berlinski proces i na druge zemlje. Treba da budemo posvećeni Berlinskom procesu, Albanija je domaćin samita i zato ne smijemo sebi dozvoliti rasipanje pažnje", naglasio je Rama.

Rama i Abazović
foto: Biljana Matijašević

Kazao je da je u potpubosti saglasan sa Abazovićem, kada je riječ o "apsurdnim situacijama kao što je ova na sjeveru Kosova". "Mi smo male ekonomije i dalje smo od EU kada smo odvojeni nego kada smo zajedno. Iako govorimo različitim jezicima, mi smo isto podneblje i isti mentalitet. Ne možemo da živimo od mitova i pričama o Osu Kuki kada živimo u vremenu vještačke inteligencije".

Abazović: Građani traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo

Rama je rekao da je Crna Gora donedavno bila "bure baruta" koje je moglo da "raznese cijeli Balkan.

"Pogledajte je sada, mi je gledamo kao jednu vrstu lokomotive u turizmu", naveo je.

Abazović je kazao da ostaje posvećen tome da se od zajedničkih inicijativa može imati samo korist, bez obzira na to kako se zovu.

"Ako želimo da budemo uspješni u integracionom procesu, moramo da regionalnu saradnju dovedemo na najveći nivo, jer su tu zamjerke naših međunarodnih partnera", istakao je.

Kazao je da građani Crne Gore traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo.

"Cilj je da svi zajedno ne odemo par koraka unazad. Nijesmo osnivači Otvorenog Balkana, niti ćemo prema tome da se posebno odnosimo", kazao je premijer.

"Možete biti i unutra i vani, zašto da ne. Otvoreni Balkan nije kamion koji je krenuo, pa smo ga ostavili usput. Tu su 72 inicijative. To je otvoreno, Otvoreni Balkan je otvoren. Mi treba da se fokusiramo na Berlinski proces, ali Otvoreni Balkan je otvorio vinski sajam, treba li sad da ga zatvorimo", upitao je Rama.

Naveo je da mu je u Sarajevu rečeno da "Otvoreni Balkan" traže "svi privrednici", jer hoće slobodno da trguju. "Tri od sešt država nijesu bile u Otvorenom Balkanu i imale su štetu od toga", ocijenio je on.

"Paradajz koji krene iz Sarande stigne u BiH u obliku sosa. Toliko traje put", kazao je Rama, navodeći koje su sve barijere ukinute među clanicama "Otvorenog Balkana".

Bonus video: