DIK: Proglašenje konačnih rezultata izbora odloženo zato što Leposaviću nisu mogli da uruče rješenje

"Pošta je više puta pokušavala da mu dostavi rješenje ali bezuspješno", kazali su iz DIK-a

10340 pregleda 5 komentar(a)
DIK, Foto: Boris Pejović
DIK, Foto: Boris Pejović

Proglašenje konačnih rezultata odloženo je zbog toga što nosiocu izborne liste "Narodni pokret - Pravda za sve" Vladimiru Leposaviću nisu mogli da uruče rješenje Državne izborne komisije u vezi izbornih žalbi. On je, kako tvrde iz DIK-a, insistirao da rješenja budu dostavljena na kućnu adresu. Pošta je, kako su kazali, više puta pokušavala da mu dostavi rješenje ali bezuspješno.

Iz DIK-a su objasnili da je podnosiocima prigovora, uključujući Leposavića bila ponuđena mogućnost da im rješenja dostave u prostorijama DIK-u ili mejlom ili "na bilo koju adresu od strane kurira".

"Napominjemo da su na izričit zahtjev podnosioca prigovora ispred izborne liste PRAVDA ZA SVE – dr Vladimir Leposavić rješenja dostavljana putem pošte iako su podnosioci prigovora više puta upitani da im rješenja budu uručena u prostorijama DIK-u ili putem mejla ili na bilo koju adresu od strane kurira", kazali su iz DIK-a.

Iz DIK-a su reagovali na navode Leposavića da DIK nije bio efikasan u odlučivanju i ažuran u dostavljanju odluka.

Državna izborna komisija odlučila je, kako se dodaje u saopštenju, o svim podnesenim prigovorima u zakonskom roku od 24 sata.

"To je činjenica koja je javno dostupna i provjerljiva budući da se sazivi i zapisnici sa sjednica Komisije objavljuju na veb stranici DIK-a", navodi se u saopštenju Državne izborne komisije.

Prema informacijama dobijenim od Pošte Crne Gore, kazali su, podnosiocu prigovora više rješenja nije moglo biti uručeno, nakon čega je po Zakonu pokušana ponovna dostava koja takođe nije mogla biti realizovana.

"Nakon toga podnosiocu je na kućnoj adresi dostavljeno obavještenje da će se po Zakonu akt smatrati uručenim sedam dana nakon ostavljanja obavještenja. Upravo je ovakvo postupanje podnosilaca prigovora imalo presudan uticaj na produženje trajanja cjelokupnog postupka, a ne odlučivanje DIK-a kako se javnosti želi pogrešno predstaviti", dodaje se u saopštenju DIK-a.

DIK cijeni neutemeljenim i netačnim tvrdnje podnosioca prigovora da, kako se navodi, DIK nije sprovodila dokaze i vršila uvid u izborni materijal jer bi to „iziskivalo previse napora“ za Komisiju.

"Komisija je na svakoj sjednici razmatrala prigovore cijeneći spise predmeta koji su adekvatni za pojedinačni prigovor. Takođe, rješenja Državne izborne komisije javno su dostupna te se svaki građanin može uvjeriti u netačnost tvrdnje da je DIK kao razlog odbijanja prigovora navela kao razlog „napor“ da se vrši uvid u izborni materijal. Prigovori su odbijeni većinom glasova nakon diskusija na kojima su razmatrani odgovarajući spisi relevantni za predmetnu činjenično pravnu situaciju i nakon što je ocijenjeno da su isti proizvoljni i ne pružaju bilo kakve dokaze da se glasanje na predmetnim biračkim mjestima saglasno Zakonu treba ponoviti", saopšteno je.

DIK poziva podnosioce prigovora ispred izborne liste PRAVDA ZA SVE – dr Vladimir Leposavić da u daljem postupku ne izbjegavaju prijem rješenja Državne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, kazali su iz DIK-a, već da rješenja prime istog dana, a sve u cilju realizacije izbornog procesa koji je po svojoj prirodi hitan.

"Svako drugačije postupanje vodi zloupotrebi prava koja već za posljedicu ima nemogućnost utvrđivanja i objavljivanja konačnih rezultata izbora u zakonskom roku", navodi se u saopštenju DIK-a.

Bonus video: