SDP van parlamenta, nijesu pomogli glasovi DPS-a, GP URA...

Za SDP juče je na Cetinju glasalo 375 birača, a za prelazak cenzusa trebalo im je više od 400

27753 pregleda 57 reakcija 40 komentar(a)
Glasalo 67,57 odsto birača: Biračko mjesto Lovćenski partizanski odred II, Foto: Mediabiro
Glasalo 67,57 odsto birača: Biračko mjesto Lovćenski partizanski odred II, Foto: Mediabiro

Socijaldemokratska partija (SDP) nije uspjela da dobije mjesto u državnom parlamentu, jer na juče ponovljenom glasanju na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II na Cetinju nije dobila potreban broj glasova.

Na tom biračkom mjestu za SDP je, prema rezultatima koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT), glasalo 375 birača, a za prelazak cenzusa trebalo im je više od 400 glasova.

Od ukupnog broja upisanih birača (672), na tom biračkom mjestu glasalo je njih ukupno 454, ili 67,57 odsto.

Za koaliciju koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) glasalo je 50 birača, Pokret Evropa sad (PES) 16, a za koaliciju Demokrate-URA 3, HGI dva, a za Preokret i Pokret Pravda za sve po jedan.

Na izborima 11. juna na tom biračkom mjestu je glasalo 363 birača, od kojih za SDP 122, DPS 125, PES 49, a za koalicija Demokrate-URA 40.

Izbori su ponovljeni jer je Ustavni sud usvojio žalbu SDP-a protiv rješenje Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Cetinja da ponovi glasanje na tom biračkom mjestu.

SDP je žalbu podnio zbog, kako su kazali, nepoklapanja broja kontrolnih listića sa brojem birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali.

Nakon što se Ustavni sud izjasni na sve žalbe na izborni proces, DIK će moći da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Na izborima je PES osvojio 24 mandata, koalicija “Zajedno”, koju predvodi DPS 21 mandat, ZBCG 13 mandata, koalicija Demokrata i GP URA 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, a koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa dva poslanička mjesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Bonus video: