Milatović u posjeti Srbiji, očekuje se da će pitati i za Marovića: Ambasadori preduslov za druge teme

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore saopšteno je da će se Milatović sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Narodne skupštine Srbije Vladimirom Orlićem “sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije države i unapređenja regionalne saradnje”

29390 pregleda 243 reakcija 95 komentar(a)
Sastaće se sa Vučićem: Milatović, Foto: Luka Zeković
Sastaće se sa Vučićem: Milatović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović boraviće danas i sjutra u zvaničnoj posjeti Srbiji i pokušati da doprinese normalizaciji političkih odnosa dviju država koje nemaju ambasadore u Podgorici i Beogradu dvije godine.

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore saopšteno je da će se Milatović sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Narodne skupštine Srbije Vladimirom Orlićem “sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije države i unapređenja regionalne saradnje”.

To je prva posjeta Milatovića Srbiji nakon stupanja na dužnost predsjednika Crne Gore u maju ove godine. On je ranije najavio da će Srbiju posjetiti odmah nakon Brisela.

Milatović je za TVCG u petak rekao da će najvažniji segment posjete biti ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora u Beogradu.

“Akcenat će biti i na druge teme: ekonomska saradnja, zajednički infrastrukturni projekti, zajednički put ka Evropskoj uniji, ali tema oko ambasadora je preduslov”, naveo je Milatović.

Očekuje se da će Milatović pokrenuti i pitanje izručenja nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića koji sedam godina boravi u Beogradu, iako crnogorske vlasti uporno traže njegovo izručenje po presudama zbog višemilionskih malverzacija u Budvi...

U odnosima Srbije i Crne Gore bilo je više kriznih momenata, počevši od referenduma za nezavisnost Crne Gore 2006. godine, preko slučaja “državni udar”, učlanjenja Crne Gore u NATO, usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se usprotivila Srpska pravoslavna crkva (SPC)... Situacija je kulminirala protjerivanjem ambasadora jedne i druge države nakon što je krajem 2020. ambasador Srbije Vladimir Božović u Crnoj Gori Podgoričku skupštinu (1918) nazvao “slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata. Njega je, međutim, bivša Vlada Zdravka Krivokapića povukla iz Beograda u februaru 2021, pa je to diplomatsko mjesto ostalo upražnjeno.

Kada su u pitanju bilateralni susreti na visokom nivou između dvije države, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva vanjskih poslova, bivši premijer Zdravko Krivokapić boravio je u zvaničnoj posjeti Srbiji u novembru 2021. na poziv srbijanske koleginice Ane Brnabić. Premijer Dritan Abazović boravio je u zvaničnoj posjeti Srbiji u junu prošle godine, a predsjednica Skupštine Danijela Đurović prošlog oktobra.

U zvaničnoj posjeti Srbiji bio je bivši predsjednik Skupštine Ivan Brajović u oktobru 2017. godine, a bivši predsjednik Vlade Duško Marković u februaru iste godine.

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je u julu 2016. i u maju 2014. godine u radnoj posjeti Srbiji, a bivši premijer Milo Đukanović u decembru 2013.

Od zvaničnika iz Srbije, u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori bila je nekadašnja predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković u oktobru 2014. i tadašnji predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić u septembru 2013.

Za razliku od političke, ekonomska saradnja između Srbije i Crne Gore je na visokom nivou. Srbija je glavni partner Crne Gore i u izvozu i u uvozu i jedno od glavnih emitivnih tržišta kada su turisti u pitanju.

Jedno od neriješenih pitanja je uspostavljanje platnog prometa između država.

Milatović će tokom posjete Beogradu položiti vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali i cvijeće ispred Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

Bonus video: