I Kovačević na skupu podrške sebi: "Nova vlast mlitava i kukavička"

"Okupili smo se večeras da podržimo Marka Kovačevića, jednog od najčestitijih, najperspektivnijih političara kojeg ima ova naša Crna Gora, koji je izložen sramnim klevetama i progonu."

65684 pregleda 1839 reakcija 208 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.07.2023. 21:48h

Grupa građana je u Nikšiću šetala u znak podrške predsjedniku te Opštine Marku Kovačeviću, protiv koga je tužilaštvo podnijelo krivičnu prijavu zbog “krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore”.

Kovačević je držao ispružen srednji prst ruke tokom intoniranja državne himne 3. jula na svečanosti obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić.

Policija ga je nedugo zatim saslušala, a predsjednik Opštine je kazao da u položaju njegovih prstiju nije bilo skrivene namjere već da je namještao kaiš na satu i da je “sumnjiv samo zbog toga što je Srbin i što se zna kakav stav ima o stihovima ratnog zločinca i deklarisanog fašiste Sekule Drljevića koji se nalaze u himni Crne Gore”.

Okupljanje građana, među kojima su bili i funkcioneri Nove srpske demokratije (NSD) Milutin Đukanović, Jovan Vučurović, Janko Milatović i sam Kovačević, kao i Veljko Vasiljević iz Pokreta za promjene (PzP), počelo je u 19:30 časova, na Trgu Šaka Petrovića.

"Okupili smo se večeras da podržimo Marka Kovačevića, jednog od najčestitijih, najperspektivnijih političara kojeg ima ova naša Crna Gora, koji je izložen sramnim klevetama i progonu. To je naš povod, a suština je nažalost dublja, ozbiljnija i zlokobnija. Koliko god apsurdan i tragikomičan ovaj slučaj sa himnom, i sa satom i sa prstima, može nam pomoći da jasnije sagledamo vampirski karakter režima za koji smo pomislili da je pao avgusta 2020. godine. Nažalost, zahvaljujući mlitavoj i kukavičkoj novoj vlasti, ostaci tog vampirskog režima su osjetili šansu da se oporave i zbog toga su ovako podivljali. Mržnja, zloba i zavist, to su njihova oružja, a mi moramo da odgovorimo razumno, saborno i u duhu naših veličanstvenih, opštenarodnih litija“, rekao je Želidrag Nikčević.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Pjesnik Blagoje Baković kazao je da bi bolje bilo da su vidjeli Kovačevićev kažiprst.

"Koji je posle 30 godina njihovog lopovluka i kriminala pokazao u Nikšić i rekao: Kraj je kriminalu, evo mene, evo Nikšićana, sloboda Nikšiću. To su trebali da vide.“, poručio je Baković i kazao, između ostalog, i pjesmu koju je posvetio Kovačeviću.

Baković
Bakovićfoto: Svetlana Mandić

Nakon njegovog obraćanja građani su se uputili do zgrade Centra bezbjednosti, a zatim do tužilaštva. Kovačević će u tužilaštvu biti saslušan 4. avgusta.

“Da ništa nije slučajno pokazuje i činjenica da sam u tužilaštvo pozvan da dođem baš 4. avgusta na godišnjicu egzodusa Srba u Oluji. Nekada je ovakve poruke slao Duško Marković, a sada ih šalje tužilaštvo. Osvježilo je”, napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) pokrenuo je proceduru za smjenu Kovačevića zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede ugleda države Crne Gore i javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola. Oni smatraju da predsjednik Opštine u kontinuitetu pokazuje negatorski i unižavajući odnos i prema državi Crnoj Gori i prema njenim simbolima.

Koalicioni partneri u lokalnoj vlasti, Demokrate i Građanski pokret URA, kazali su da će podržati njegovu smjenu ukoliko sud bude utvrdio da je prekršio zakon, ali da žele da vjeruju da je gest Kovačevića bio slučajan.

Ispred zgrade Osnovnog suda građanima se obratio i Marko Kovačević koji se zahvalio na podršci i poručio da treba da se bavimo stvarnim problemima, a ne položajima tijela, da državu čine i ljudi, a ne samo simboli, i da treba da više vodimo računa jedni o drugima i da poštujemo čovjeka.

"Ne čine državu samo simboli, zakoni, institucije već državu čine ljudi i kako se ophodimo prema ljudima koji je čine. I kako se ta država ophodi prema njima, ona je toliko država“, poručio je Kovačević.

Okupljeni su minutom ćutanja pozdravili "tužilaštvo, posrnulu instituciju", a nakon Kovačevićevog obraćanja građani su se razišli.

Bonus video: