Leposavić ugasio nadu SDP-a da može do mandata

Nosilac izborne liste “Pravda za sve” povukao prigovor i ustavne žalbe, čime su se stekli uslovi za skoro zvanično proglašenje rezultata parlamentarnih izbora održanih 11. juna

27067 pregleda 519 reakcija 79 komentar(a)
Povukao prigovor koji se odnosi na tri biračka mjesta: Leposavić, Foto: Pr centar
Povukao prigovor koji se odnosi na tri biračka mjesta: Leposavić, Foto: Pr centar

Nosilac izborne liste “Pravda za sve” Vladimir Leposavić povukao je prigovor i ustavne žalbe na rezultate parlamentarnih izbora, čime je Socijaldemokratsku partiju ostavio bez nade da će ostvariti parlamentarni status.

Iz Državne izborne komisije (DIK) “Vijestima” su potvrdili da je Leposavić povukao prigovor koji se odnosi na tri biračka mjesta (106, 106A i 106B) u podgoričkom naselju Donja Gorica.

“S obzirom da ovim podneskom odustajem od navedenog prigovora, predlažem da Državna izborna komisija bez odlaganja donese rješenje kojim se obustavlja postupak po prigovoru”, naveo je Leposavić u Podnesku o odustanku od prigovora koji je dostavio DIK-u.

On je od DIK-a tražio da mu rješenje dostavi poštom.

RTV Nikšić je objavila da je Leposavić povukao i sve ustavne žalbe.

Leposavić nije odgovorio “Vijestima” da li je to tačno.

On je ustavne žalbe podnio, između ostalog i zbog odbijanja prigovora na izbore na jednom biračkom mjestu u Kolašinu. U SDP-u su očekivali da Ustavni sud usvoji žalbu Leposavića na nepravilnosti na biračkom mjestu broj 1 (JU SMŠ “Braća Selić”) u Kolašinu, kako bi ostvarili parlamentarni status. Žalba Leposavića je slična onoj koju je Ustavni sud usvojio vezano za biralište na Cetinju gdje je glasanje poništeno zbog neslaganja broja kupona i glasača.

SDP na ponovljenim izborima na biračkom mjestu “Lovćenski partizanski odred II” na Cetinju nije uspio da dobije potreban broj glasova.

Prema rezultatima koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju, SDP je na tom biralištu podržalo 375 glasača, ali ipak nije uspio doći do mjesta u državnom parlamentu, za šta im je trebalo više od 400 glasova. Glasanje na biračkom mjestu “Lovćenski partizanski odred II” je ponavljeno nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu SDP-a protiv rješenje Državne izborne komisije.

Nosilac izborne liste te stranke na parlamentarnim izborima Nikola Đurašković kazao je u subotu veče da je SDP na Cetinju ostvario sjajan rezultat, navodeći da im fali 60 glasova za ulazak u crnogorski parlament.

“Nedostaje 60 glasova koji će se sigurno osvojiti ako dođe do očekivanog ponavljanja na još jednom biračkom mjestu”, kazao je Đurašković.

Nakon povlačenja ustavnih žalbi i prigovora, otvara se mogućnost za skoro zvanično proglašenje rezultata parlamentranih izbora održanih 11. juna.

Na izborima je Pokret Evropa sad osvojio 24 mandata, koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 11 mandata, a Bošnjačka stranka šest mandata. Koalicija Socijalističke narodne partija i Demosa dobila su dva poslanička mjesta, koliko i Albanski forum. Po jedan su dobili Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa. Osim SDP-a, bez parlamentarnog statusa ostali su lista “Pravda za sve”, Pokret za promjene, Pokret Preokret, Narodna koalicija “Složno i tačka” i lista “Mi možemo”.

Bonus video: