Vlada "nacrtana", partije imaju preklopljene interese oko nekih resora: Faza dizanja cijene

Lider Demokrata Aleksa Bečić ponudio je da organizuje sastanak između PES-a, Demokrata, GP URA i SNP, očekuje se sastanak Milojka Spajića i Milana Kneževića

71796 pregleda 153 reakcija 103 komentar(a)
Bečić i Spajić, Foto: Boris Pejović
Bečić i Spajić, Foto: Boris Pejović

Ukoliko u srijedu budu proglašeni konačni rezultati izbora, kao što je juče nagoviješteno iz Državne izborne komisije (DIK), formalni pregovori o formiranju nove vlade mogli bi brzo da uđu u završnu fazu, uprkos tome što postoje preklopljeni interesi više partija oko pojedinih resora.

Neformalni pregovori su u toku i predvodi ih Pokret Evropa sad (PES), partija koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima i čiji lider Milojko Spajić slovi za izvjesnog budućeg mandatara.

Spajić je, prema tvrdnji dijela sagovornika “Vijesti”, zaokružio strukturu budućeg kabineta koji će imati barem 21 resor.

U njemu bi, prema sadašnjim informacijama, sem PES-a bili ministri iz redova Demokrata, Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative i dvaju koalicija stranaka koje predstavljaju Albance.

Niko od partija ne bi imao većinu, a jedan izvor navodi da će Spajić sa kolegama iz PES-a ponudiit budućim saveznicima precizan sporazum prije konačnog dogovora.

Iako Spajić nije protiv učešća Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije u Vladi, izvori navode da nije spreman da se otvoreno zamjeri međunarodnim partnerima, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama, čiji su predstavnici javno saopštavali da ne vide te stranke kao partnere.

Spajić je prethodnih dana trebalo da razgovara sa Milanom Kneževićem, liderom DNP-a, ali do toga još nije došlo. DNP i Nova, prema informacijama “Vijesti”, očekuju četiri resora u vladi koja ne bi imala veze sa spoljnom politikom, niti bi imali upliv u informacije koje se tiču NATO-a.

Oni su navodno spremni na ekonomsko-socijalne resore, posebno energetiku, kao i na mjesta “po dubini”.

Na energetiku “pucaju”, tvrdi jedan od sagovornika, međutim i Demokrate i Bošnjačka stranka.

Demokrate, koje su na parlamentarnim izborima nastupile sa GP URA, juče su pokušale da obezbijede da se u pregovore uvede partija aktuelnog premijera Dritana Abazovića i Socijalistička narodna partija (SNP).

Lider Demokrata Aleksa Bečić ponudio je da organizuje sastanak između PES-a, Demokrata, GP URA i SNP, saznaju “Vijesti”.

Do sastanka sinoć nije došlo, niti su URA i SNP pozivani na razgovore od strane budućeg mandatara. PES je, prema informacijama “Vijesti”, spreman da SNP ponudi ministarstvo sporta.

Kada je u pitanju URA, za koju je Spajić nakon izbora rekao da neće praviti Vladu zbog afere “Do Kvon”, izvor “Vijesti” je juče rekao da bi to navodno moglo da se promijeni, ali pod uslovom da se URA javno koriguje zbog javno iznošenih stavova u vezi relacija Kvona i Spajića. Iako je ta informacija juče objavljena, a iz PES-a je nisu komentarisali, sagovornik iz PES koji je pristao da govori nezvanično, kaže da ulazak URA nije opcija “po cijenu rascjepa”.

4 potpredsjednika imaće buduća vlada

Spajić je na ranijim sastancima rekao da je on spreman da normalizuje odnose, prije svega sa Abazovićem, ali da je unutar partije veliki pritisak da se to ne radi. Jedan izvor kaže da se ideji o uvođenju URA najviše protiv član predsjedništva PES Andrej Milović.

Izvor “Vijesti” tvrdi da PES i Demokrate razmatraju da, uz pregovore sa SNP i URA, ponude mjesto predsjednika Skupštine koaliciji Za budućnost Crne Gore, koja tu poziciji traži za Andriju Mandića, kao i “nekoliko značajnijih pozicija u vlasti”.

Izvor nije mogao precizno da se odredi da li to znači i mjesta u Vladi, ili se odnosi na pozicije u bitnim državnim preduzećima, koje i sada zauzimaju neki funkcioneri nekadašnjeg DF.

Drugi izvor, međutim, navodi da od toga nema ništa, i da je ta pozicija predviđena za Bečića, gdje je bio nakon smjene vlasti 2020, a smijenjen između ostalog i glasovima GP URA.

BS želi resor dijaspore, MVP, potpredsjedničko mjesto, saobraćaj

Prema navodima jednog od izvora “Vijesti” BS smatra da ima pravo na jedan od ključnih resora (Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova, MUP ili Ministarstvo pravde), jer ima jednog poslanika manje od Demokrata. Nuđeno im je, rekao je izvor, Ministarstvo odbrane, ali su to odbili i traže MVP.

Međutim, taj resor PES želi da zadrži za sebe, jer smatra da je diplomatija ključna za buduću vlast.

BS takođe, navodi izvor, smatra važnim da zadrži jedan od sadašjih resora u Abazovićevom kabinetu, najvjerovatnije saobraćaj, pošto se Ministarstvo kapitalnih investicija dijeli. BS sada kontroliše Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali smatra iluzornim da polaže pravo na socijalu, s obzirom na reforme koje je u tom dijelu najavio budući premijer.

Prema navodima dva izvora, oko resora poljoprivrede se spore BS i Demokrate, jer i jedni i drugi smatraju da je on ključan za razvoj sjevera.

Za BS je važno da dobije ministarstvo dijaspore jer su to, kako je rečeno, obećali građanima u izbornoj kampanji.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj je ranije kazao da pregovori idu u dobrom pravcu i da je 90 odsto stvari dogovoreno.

Bonus video: