SPP: Srebrenica je na savjesti cijelog čovječanstva, opstanak je moguć kroz suočavanje sa prošlošću

"Izvršioci ovog zločina i dalje negiraju svoju odgovornost, što predstavlja neprihvatljivu uvredu za sve žrtve i preživjele", istakli su iz SPP-a

3265 pregleda 68 reakcija 6 komentar(a)
Stranka pravde i pomirenja, Foto: SPP
Stranka pravde i pomirenja, Foto: SPP

Genocid u Srebrenici bio je jedan od najmračnijih trenutaka u savremenoj istoriji i predstavlja izuzetno bolno sjećanje za sve nas, kazali su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Iz te partije su kazali da 11. jul podsjeća na kontinuitet "zločina i patnje" koje su prethodile ovom, kako ga nazivaju, brutalnom masakru.

"U toku cijelog perioda agresije na suverenu Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i na nepriznavanje genocida od strane njegovih izvršilaca, koji i dalje traje do današnjih dana", dodali su.

Naglasili su da "brutalno i svirepo ubijanje" više od osam hiljada Bošnjaka, muškaraca, dječaka i starijih osoba, predstavlja zločin koji je, kako kažu, na savjesti cijelog čovječanstva.

"Izvršioci ovog zločina i dalje negiraju svoju odgovornost, što predstavlja neprihvatljivu uvredu za sve žrtve i preživjele", istakli su iz SPP-a.

Nepriznavanje genocida, ocijenili su, produbljuje rane i otežava proces pomirenja i predstavlja novu prijetnju miru u regionu.

"Danas se pridružujemo onom savjesnom dijelu čovječanstva u ponovnoj osudi genocida u Srebrenici i osudi negiranja i negatora genocida, i upućujemo podršku preživjelim, porodicama žrtava i svim braniocima suverene Bosne i Hercegovine i u ratu i nakon rata. Njihova hrabrost i istrajnost u sjećanju na sve žrtve i žrtve genocida u Srebrenici, samo su potvrda da je Bosna i da su Bošnjaci riješeni da sačuvaju svoju zemlju i svoj narod uprkos agresivnom produžetku rata brojnim drugim sredstvima", rekli su iz SPP-a.

Naveli su da su duboko svjesni potrebe za suočavanjem sa istnom.

"A počinioci zločina genocida u Srebrenici, njihove političke elite i narod koji ih podržava, morali bi biti svjesni da je opstanak moguć samo kroz suočavanje s prošlošću u priznavanju istine, i jedini put ka istinskom pomirenju i izgradnji bolje budućnost za sve nas", zaključili su iz SPP-a.

Bonus video: