Žižić: Pregovaračka struktura mora da odoli izazovima na političkom nivou

"Nadam se da će i period, nakon formiranja nove Vlade, biti obilježen novim zamahom i dobrim rezultatima koji će osigurati da Crna Gora bude sljedeća članica Unije", poručila je Žižić

3528 pregleda 0 komentar(a)
Žižić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Žižić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Strateško planiranje obaveza u narednom periodu je od ključne važnosti, kako bi, uprkos situaciji na političkom nivou, pregovaračka struktura pokazala spremnost, profesionalnost i timski rad na evropskom putu, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Milena Žižić.

Ona je na sastanku sa šefovima pregovračkih grupa istakla da je obaveza državne administracije da predano i u punom kapacitetu radi na ostvarenju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

"Nadam se da će i period, nakon formiranja nove Vlade, biti obilježen novim zamahom i dobrim rezultatima koji će osigurati da Crna Gora bude sljedeća članica Unije", poručila je Žižić.

Ona je ukazala na važnost pune posvećenosti pregovaračke strukture svim obavezama iz evropske agende, ističući da je pozitivan signal to što su od 33 pregovaračke radne grupe oformljene 32.

Žižić je rekla da je neophodno da se do kraja jula završi procedura i za preostalo poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i pozvala šefove radnih grupa da dostave sugestije i predloge u pravcu poboljšanja rada pregovaračkih radnih grupa.

"Ministarstvo uvijek stoji na raspolaganju za svu podršku u pregovaračkom procesu, ali resori moraju da pokažu proaktivan pristup i posvećenost svim obavezama, kako bismo ostvarili dalji napredak i opravdali status najnaprednije države u regionu kada je riječ o ovom najvažnijem spoljno-političkom cilju", poručila je Žižić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, dogovoreno je da šefovi radnih grupa pripreme izvještaje o presjeku stanja i zrelosti pregovaračkih poglavlja za privremeno zatvaranje, kako bi spremno dočekali dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kada se za to steknu uslovi.

Žižić je istakla da će MEP, na osnovu tih izvještaja pripremiti sveobuhvatnu analizu i dostaviti je Vladi na upoznavanje i usvajanje.

Ona je ukazala na važnost Inicijative Plan rasta za Zapadni Balkan koju je nedavno predstavila predsjednica Evropske komisije fon der Lajen.

Žižić je naglasila da su dobra sinergija i međuresorna saradnja ključna spona u dobrom planiranju i izvršavanju svih obaveza.

Kako je navela, to je posebno važno kada je u pitanju povlačanje sredstava EU za realizaciju važnih kapitalnih projekata, odnosno projekata čiji je cilj unapređenje povezanosti regiona u skladu s ciljevima Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Žižić je pozvala sve resore da što prije dostave predloge projekata MEP-u sa već datim inputima uz poruku da se ne smije propustiti šansa koja je dodatno pružena.

Ona je ukazala da je raspisan deveti redovni poziv za sufinansiranje investicija za sprovođenje infrastrukturnih projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je ograničenog karaktera na kofinansiranje projekata u oblasti željezničke infrastrukture, uključujući signalizaciju i telekomunkacije.

"Rok za podnošenje projektnih prijava je 1. septembar ove godine, a maksimalna stopa sufinansiranja bespovratnim sredstvima EU iznosi 50 odsto, te stoga apelujemo na nacionalne adrese iz ove oblasti da kandiduju makar jedan zreli projekat kompetitivan za povlačenje EU sredstava", pojasnila je Žižić.

Bonus video: