Bitka za još 50-ak glasova: Još nema konačnih rezultata izbora

SDP će se žaliti Ustavnom sudu, DIK odbio njihov prigovor za ponavljanje glasanja u Kolašinu

43289 pregleda 75 reakcija 57 komentar(a)
Da li ima još jedne ture glasanja u SMŠ “Braća Selić (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Da li ima još jedne ture glasanja u SMŠ “Braća Selić (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog najnovijih dešavanja oko ponavljanja glasanja na jednom biračkom mjestu u Kolašinu, Državna izborna komisija (DIK) će morati najvjerovatnije da sačeka do kraja naredne sedmice sa proglašenjem konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora.

DIK je juče odbio prigovor Socijaldemokratske partije (SDP) kao neblagovremen. SDP se žalio tražeći ponavljanja izbora na jednom biračkom mjestu u Kolašinu, za koje je nosilac liste Pravda za sve, Vladimir Leposavić, ranije povukao ustavnu žalbu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, SDP će ustavnu žalbu podnijeti nakon trinaestojulskih praznika, odnosno naredne sedmice. Po proceduri, Ustavni sud zatim traži od DIK-a izjašenjenje i dokumentaciju, oročivši ih na 24 sata.

Kada dobiju sve informacije, sudije treba da se izjasne u roku od 48 sati. To znači da prije kraja naredne sedmice nema zvaničnih rezultata koje je DIK planirao danas da objavi.

U SDP-u očekuju da će Ustavni sud odlučiti kao i u slučaju ponavljanja glasanja na jednom mjestu na Cetinju, navodeći da je isti pravni osnov - a za šta su bili prihvatili njihovu žalbu.

Toj partiji nedostaje još 50-ak glasova da bi dobila paralmentarni status.

SDP je na biračkom mjestu broj 1 SMŠ “Braća Selić” na parlamentarnim izborima osvojio 13 glasova. Najveću podršku tada je dobio Pokret Evropa sad - 137, potom Hrabro se broji 107, Zajedno za budućnost Crne Gore - 96, Koalicija koju je predvodio DPS - Zajedno 88, savez Socijalističke narodne partije i Demosa 41, “Pravda za sve” Vladimira Leposavića 15, Preokret 10, “Mi možemo” i Narodna koalicija po tri.

Na tom biračkom mjestu upisano je 827 biraca, a 11. juna glasalo je 530, odnosno 64,09 odsto.

Tokom rasprave o prigovoru SDP-a, članica komisije Vera Mijatović (DPS) je kazala da, shodno njenom pravnom mišljenju, prigovor nije blagovremen i da je rok za podnošenje istekao 28. juna.

Član komisije u ime NVO, Damir Suljević je rekao da prigovor treba odbaciti, jer imaju već odluku na isto stanje u slučaju Leposavića, a ne zbog neblagovremenosti.

Predstavnik SDP-a u proširenom sastavu komisije, Bojan Vujović, kazao je da je prigovor osnovan i blagovremen.

Član komisije Aleksandar Jovićević (SD) je rekao da je prigovor i neblagovremen i nedopušten, iz razloga koje su njegove kolege već navele.

Opunomoćeni predstavnik Pokreta Evropa sad (PES) Janko Odović je rekao da podržava stav koji je iznijela Mijatovićeva.

On je rekao da se ovim prigovorom žele “oživjeti mrtve žalbe Leposavića koje je sam povukao i koje više u pravnom prometu ne postoje”.

“Aposlutno je to uraditi u ovom momentu i kada su istekli svi rokovi, kako subjektivni, tako i objektivni”, kazao je Odović.

Komisija je juče većinom glasova odbacila prigovor građanina Žarka Dragićevića, kao nedopušten.

Dragićević je DIK-u 10. jula podnio žalbu u postupku povlačenja prigovora žalbi nosioca lista “Pravda za sve” Vladimira Leposavića, navodeći da su iz ove partije žalbu podnijeli zbog zloupotreba u izbornom postupku, i da je DIK dužan da utvrdi validnost tih saznanja. U protivnom se, navodi Dragićević, DIK dovodi u poziciju saučesnika u prikrivanju neregularnosti na prijavljenim spornim biračkim mjestima.

Leposavić je povukao prigovor na propust upućen DIK-u zbog neregularnosti koje su njihovi članovi registrovali na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, kao i preostale žalbe ranije upućene Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na biračkim mjestima u Baru, Budvi i Nikšiću, kako bi onemogućili da Socijaldemokratska partija ostvari parlamentarni status.

Mugoša: Više nije moguće utvrditi i proglasiti konačne rezultate izbora

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša je kazao da saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika od dana dostavljanja rješenja DIK-a počinje teći rok za dostavljanje žalbe Ustavnom sudu, od 48 sati.

On je rekao da, u tom smislu, više nije moguće utvrditi i proglasiti konačne rezultate izbora danas, te da će javnost, u zavisnosti od eventualnog poništenja žalbi pred US, biti obaviještena o datumu za utvrđivanje konačnih rezultata.

Bonus video: