Milatović: Svako ko dijeli evropske vrijednosti treba da bude dio vlade

Predsjednik Crne Gore rekao i da tokom njegovih razgovora sa stranim zvaničnicima nije bilo riječi o tome ko može, a ko ne, biti dio vlade

20811 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Milatović na NATO samitu u Vilnjusu, Foto: Reuters
Milatović na NATO samitu u Vilnjusu, Foto: Reuters

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je nakon samita NATO u Vilnjusu da nova crnogorska vlada mora biti proevropska i proreformska, i svako ko u Crnoj Gori dijeli evropske vrijednosti treba da bude dio vlade.

On je rekao i da tokom njegovih razgovora sa stranim zvaničnicima nije bilo riječi o tome ko može, a ko ne, biti dio vlade.

Iskazao je, prenosi portal RTCG, uvjerenje da će uskoro biti proglašeni rezultati izbora, kako bi mogao da počne konsultacije sa predstavnicima stranaka o formiranju vlade.

Milatović je naglasio da je njegov savjetnik Dejan Vukšić dobio funkciju na osnovu akademskih i profesionalnih referenci, te da ima povjerenje u njega da će svoj posao obavljati na pravi način.

Naglasio je da svako ko je krivično procesuiran u Crnoj Gori, treba da odgovara, i to je jedini način da zemlja igradi društvo vladavine prava. Podsjetio je da je nedavno u Srbiji predmet Svetozara Marovića, koga Crna Gora potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne, iznio pred zvaniničke Srbije.

"I dobio sam uvjeravanja da će se oni prema tome odnijeti odgovorno. Ako želimo da izgradimo odnose povjerenja, ja se nadam da će uskoro doći do izručenja Svetozara Marovića", kazao je Milatović.

On je rekao da mu je drago što je imao priliku da predvodi crnogorsku delegaciju na NATO samitu.

"Ovaj samit se organizuje u kritičnom trenutku za evroatlantsku bezbjednost. Želim da čestitam našim domaćinima, našem savezniku, Litvaniji, na gostoprimstvu i svim naporima koje su uložili kako bi ovaj samit bio uspješan. U kontekstu najizazovnije bezbjednosne situacije u Evropi, još od perioda hladnog rata, dok traje neopravdan i ničim izazvan ruski rat u Ukrajini, NATO je kao i uvijek u svojoj 75 godina dugoj istoriji demonstrirao jedinstvo. Mislim da je to najvažnija poruka", rekao je Milatović, prenosi portal RTCG.

On je naglasio i da mu je posebno drago što je savez danas jači i sigurniji za dvije nove članice, Finsku, i uskoro i Švedsku.

"To smatram posebno važnim u kontekstu aktuelnih geopolitičkih prilika. Na samitu su donijete ključne odluke za jačanje politike odvraćanja i odbrane, i usvojeni su novi regionalni planovi za odbranu savezničke teritorije", rekao je crnogorski predsjednik.

Govoreći o podršci Ukrajini, on je naglasio kako je odlučeno da se obnvi obaveza ulaganja u odbranu, ovoga puta sa najmanje dva odsto BDP-a. Naveo je da je srećan što je Crna Gora ostvarila taj cilj i nastaviće da to ispunjava.

"Imali smo priliku da razgovaramo sa predsjednikom Zelenskim o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine. Stav Crne Gore je jasan - svaka država ima suvereno pravo da bira svoje spoljnopolitičko opredjeljenje, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, i uvijek ćemo djelovati u odbrani tog principa. U tom smislu podignut je odnos NATO i Ukrajine na viši novo, formiranjem savjeta NATO-Ukrajine. Poslata je snažna poruka da je Ukrajina buduća članica NATO", rekao je Milatović.

On je naveo da Crna Gora kredibilan partner alijanse, koja se konstruktivnom ulogom u reginu trudi da afirmiše stabilnost i demokratiju.

"Dijelimo zabrinutost alijanse povodom dešavanja na Kosovu, i pozivamo obje strane na deeskalaciju tenziju i dijalog radi normalizacije odnosa u okviru platforme koju je ponudila EU", kazao je Milatović.

On je naglasio da mu je drago što je delegacija BiH bila na samitu, ističući da Crna Gora podržava reformske procese u toj zemlji.

"Prilikom prisustva na samitu, obavio sam više razgovora sa više šefova i vlada naših saveznika, koje sam informisao o prilikamam u našoj zemlji posebno u konktekstu formiranja nove, proevropske vlade", rekao je Milatović.

On je naveo da je na samitu poslata snažna poruka Ukrajini da ima perspektivu budućeg članstva u NATO.

Bonus video: