Vešović predložio program "Gradski stan": Riješiti stambeni problem bračnih parova, ugroženih podstanara i OSI

"Glavni grad bi se mogao odreći nakanade za komunalno opremanje zemljišta i profita od prodaje stanova, koje bi izgradio kao investitor i na taj način pomoći socijalno ugroženim građanima da riješe svoj stambeni problem pod značajno povoljnijim uslovima", kazali su iz Prave Crne Gore

2913 pregleda 3 komentar(a)
Vešović, Foto: Prava Crna Gora
Vešović, Foto: Prava Crna Gora

Odbornik Prave Crne Gore u Skupštini Glavnog grada Stefan Vešović Skupštini Glavnog grada podnio je inicijativu o potrebi kreiranja programa "Gradski stan" za rješavanje stambenog problema mladih bračnih parova, ugroženih podstanara i osoba sa invaliditetom.

Kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, program podrazumijeva da cijena kvadrata stana bude od 700 do 800 eura, rata za stan da bude najviše do 225 eura, odnosno do polovine minimalne zarade, te da uslovi za dobijanje stana budu blaži u odnosu na ranije.

"Glavni grad bi se mogao odreći nakanade za komunalno opremanje zemljišta i profita od prodaje stanova, koje bi izgradio kao investitor i na taj način pomoći socijalno ugroženim građanima da riješe svoj stambeni problem pod značajno povoljnijim uslovima", kazali su iz te partije.

Kako oni smatraju, mladi ljudi odlažu stupanje u brak zbog nerješavanja stambenog pitanja.

"Oni koji se ipak sa neriješenim stambenim pitanjem odluče da uplove u bračne vode su često prinuđeni da uzimaju nepovoljne kredite na 20 i više godina, koji dugoročno značajno ugrožavaju njihov životni standard, zato je neophodno stvoriti povoljnije uslove za rješanje njihovog stambenog problema", dodali su iz Prave Crne Gore.

Iz te partije su ocijenili da su podstanari socijalno ugroženi, te da bi trebalo posvetiti mnogo više pažnje rješavanju njihovog stambenog problema.

"Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa većim troškovima života nego ostali građani, zato rješavanje njihovog stambenog problema mora biti prioritet lokalne vlasti", naveli su.

Dodali su da podsticajne mjere za rješavanje stambenog pitanja, koje je do sada nudio Glavni grad, nisu bile adekvatne.

"Nisu bile usmjerene ka socijalno najugroženijim kategorijama građana, jer, su prednost imali partijski podobni građani, dok su ostali bili prepušteni sami sebi", naveli su.

Kazali su da Prava Crna Gora očekuje da ovaj predlog bude jednoglasno usvojen na sledećoj sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorice.

Bonus video: