U UN usvojena rezolucija o vjerskoj mržnji, Crna Gora glasala protiv; SPP: Nedopustiv stav MVP-a

Rezoluciju je predložio Pakistan, nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj. Protiv glasao i dio članica EU, SAD, Velika Britanija i Kostarika

15527 pregleda 68 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je danas rezoluciju o vjerskoj mržnji koju je predložio Pakistan, nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj.

Rezoluciji su se usprotivile SAD i Evropska unija, koji su poručili da je ona u suprotnosti sa njihovim stavom o ljudskim pravima i slobodi izražavanja, prenosi Rojters.

Dvadeset osam zemalja je glasalo za, 12 je glasalo protiv, a među njima je bila i Crna Gora. Sedam zemalja je bilo uzdržano.

Među državama koje su glasale protiv, kako su objavili mediji, su i: Belgija, Kostarika, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Litvanija, Luksemburg, Rumunija, Velika Britanija i SAD.

Sjednica Savjeta UN za ljudska prava zakazana je na zahtjev Pakistana, nakon incidenta u Švedskoj, gdje je prošlog mjeseca jedan demonstrant spalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Predlogom, koji je podnio Pakistan traži se da Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk objavi izvještaj o ovoj temi i pozove države da preispitaju svoje zakone kako bi se popunile praznine koje mogu da "ometaju sprečavanje i krivično gonjenje djela i zagovaranje vjerske mržnje".

SPP: Ministarstvo i Abazović da preispitaju svoj stav

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) kazali su da je stav Ministarstva vanjskih poslova "duboko zabrinjavajući i nedopustiv".

"Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori pozdravlja odluku Vijeća UN-a za ljudska prava koje je danas usvojilo rezoluciju kojom se osuđuju spaljivanje Kur'ana i snažno osuđuje odluku Crne Gore i člana OHCHR-a delegiranog od stranke Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da glasa protiv rezolucije kojom se osuđuje svako zagovaranje i iskazivanje vjerske mržnje. Smatramo da je ovakav stav našeg MVP-a duboko zabrinjavajući i nedopustiv.

"Prijedlog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koji je usvojen nakon što je muslimanska sveta knjiga oskrnavljena u Švedskoj, predstavljao je važan korak ka promovisanju tolerancije, poštovanja i suživota među različitim vjerskim zajednicama. Odluka Crne Gore da se usprotivi ovoj rezoluciji pokazuje nedostatak osnovnog razumijevanja zaštite ljudskih prava i nedostatak angažmana u promovisanju mira i harmonije među vjerskim grupama. Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, ima odgovornost i obavezu da podrži rezolucije koje promovišu ljudska prava i suzbijaju diskriminaciju i mržnju. Odluka da se usprotivi ovakvoj rezoluciji, koja ima za cilj zaštitu prava svih vjerskih zajednica i osiguravanje njihove sigurnosti, predstavlja odsustvo moralne odgovornosti i šalje pogrešnu poruku međunarodnoj zajednici", navodi se u saopštenju.

Pozvali su MVP i premijera Dritana Abazovića da hitno "preispitaju svoj stav u vezi podrške ovoj rezoluciji" i da se "aktivnije uključe u borbu protiv svih oblika vjerske mržnje i diskriminacije".

"Stranka pravde i pomirenja ostaje posvećena promovisanju vrijednosti tolerancije, jednakosti i poštovanja među svim vjerskim zajednicama i poziva sve države da se pridruže toj borbi i kroz prihvatanje i primjenu ove rezolucije koja je danas usvojena od strane Vijeća UN-a za ljudska prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: