Kovačević: 12. jula na Cetinju se čulo "E viva Montenegro", a 13. "živjela Crna Gora i živjela Jugoslavija"

Petrovdanska skupština je, kako je kazao predsjednik Opštine Nikšić, "proklamovala sve one vrijednosti i principe" koji se danas koriste kao argumentacija protiv njega lično i protiv njegovih istomišljenika

25877 pregleda 189 reakcija 156 komentar(a)
Kovačević, Foto: Opština Nikšić
Kovačević, Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i potpredsjednik Zoran Tomić povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore položili su vijenac na spomenik kralju Nikoli na Trgu Slobode

Kovačević je kazao da je 13. jul značajan praznik naše države koji se odnosi na dva bitna datuma u našoj istoriji - 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje i nakon Veljeg rata i srpskog ustanka u Hercegovini i teritorijalno proširenje na Nikšić, koji je tada postao dio knjaževine Crne Gore, i 13. jul 1941. godine i opštenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora i njegovih saradnika. Podsjetio da je 12. jula 1941. godine na Cetinju održana Petrovdanska skupština koja je, kako je kazao, „proklamovala sve one vrijednosti i principe“ koji se danas koriste kao argumentacija protiv njega lično i protiv njegovih istomišljenika.

Kovačević položio vijenac na spomenik kralju Nikoli na Trgu Slobode u Nikšiću
Kovačević položio vijenac na spomenik kralju Nikoli na Trgu Slobode u Nikšićufoto: Opština Nikšić

"I ako pogledamo tadašnji okupatorski 'Glas Crnogorca' i ono što se u njemu objavljivalo vidjećemo ko u današnjoj Crnoj Gori liči na okupatore i fašiste, a ko liči na one koji su im se tada suprostavili. Ja se svakako prepoznajem u ovima drugima koje sam pomenuo, a deklaracija koju je Petrovdanski sabor donio jasno pokazuje protiv čega je narod u Crnoj Gori 13. jula ustao", kazao je Kovačević.

Kako je istakao, 12. jula na Cetinju se čulo "E viva Montenegro", a 13. jula su ustanici poručili "živjela Crna Gora i živjela Jugoslavija".

Prema riječima Kovačevića u svijetlu Trinaestojulskog ustanka vrijedno je pomenuti i lični čin hrabrosti princa Mihaila Petrovića, unuka kralja Nikole.

Bonus video: