Forca: Glasanje diplomatije protiv rezolucije u UN greška bez presedana

"Stav crnogorske diplomatije u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) je ne samo iznenađujući, već razočaravajući i u potpunosti pogrešan i štetan", rekli su iz Force

8656 pregleda 63 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Forca
Foto: Forca

Iz Force su osudili odluku Crne Gore da na Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava glasa protiv usvajanja rezolucije o vjerskoj mržnji koju je predložio Pakistan, nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj.

"Koji je razlog što je Crna Gora glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje spaljivanje svete knjige Kur'ana? Stav crnogorske diplomatije u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) je ne samo iznenađujući, već razočaravajući i u potpunosti pogrešan i štetan", navodi se u saopštenju.

Kako je ranije prenio Rojters, rezoluciji su se usprotivile SAD i Evropska unija, koji su poručili da je ona u suprotnosti sa njihovim stavom o ljudskim pravima i slobodi izražavanja. Dvadeset osam zemalja je glasalo za, 12 je glasalo protiv, a među njima je bila i Crna Gora. Sedam zemalja je bilo uzdržano. Među državama koje su glasale protiv, kako su objavili mediji, su i: Belgija, Kostarika, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Litvanija, Luksemburg, Rumunija, Velika Britanija i SAD.

"FORCA najoštrije osuđuje glasanje Crne Gore 12. jula, kojim je bila protiv Rezolucije kojom se ovo paljenje osuđuje kao vjerska mržnja koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje", dodaju iz te stranke.

Kazali su da je diplomatija, koja ima tehničkog ministra i Vladu, glasajući na način kako je glasala, napravila "grešku bez presedana koja nema racionalno objašnjenje".

"Ovakvo glasanje pokazuje koliko je sistem vlasti osakaćen kompromisima i ekstremnim populizmom u kojem preživljava svoje dane na vlasti. Crna Gora je sekularna država i glasanje za rezoluciju bi pokazalo da se Crna Gora nalazi na braniku suživota i vjerske tolerancije kao dragocjene vrijednosti, a ne zlonamjerne i kratkovide podjele. Ponavljamo da se FORCA ograđuje od sramnog glasanja izdvajajući ono što smo naglasili da vlast mora djelovati i poštovati ljudska prava manjina, a ne koristiti samo prazne priče, riječi i floskule kosmopolitizma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: