Božović opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori

U Službenom glasniku Srbije objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli

52795 pregleda 284 reakcija 118 komentar(a)
Božović, Foto: Savo Prelević
Božović, Foto: Savo Prelević

Vladimir Božović opozvan je sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori, objavljeno je u Službenom glasniku Srbije, prenosi portal N1.

U tom glasniku objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli. Među njima su i ambasadori Srbije pri Ujedinjenim nacijama (UN), Evropskoj uniji (EU) u Briselu i Savjetu Evrope.

Razriješeni su i ambasadori u Austriji, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kubi, Kipru, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Španiji, BiH, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji, Indoneziji, Iranu, iraku i Keniji.

Kako j za N1 objasnio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, svima njima istekao je četvorogodišnji mandat.

"Rekao sam da se poštovati dužina mandata, a to su četiri godine i svi koji su razrešeni, razrešeni su zbog isteka mandata. Sada će uslediti imanovanja novih ambasadora na upražnjena mesta i to će biti završeno do kraja ove godine", rekao je Dačić za portal N1.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je 10. jula na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su se složili da je neophodno da u bliskoj budućnosti bude imenovan ambasador Srbije u Crnoj Gori, kao i ambasador Crne Gore u Srbiji.

Vučić je tada odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da će Srbija u narednih desetak, 12 dana donijeti odluku ko će biti novi ambasador u Crnoj Gori.

Božović je proglašen personom non grata i protjeran je iz Crne Gore nakon što je krajem 2020. Podgoričku skupštinu (1918) nazvao "slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata.

Njega je, međutim, bivša Vlada Zdravka Krivokapića povukla iz Beograda u februaru 2021, pa je to diplomatsko mjesto ostalo upražnjeno.

Upravni sud (US) poništio je u junu rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojim je Božoviću, 10. novembra 2022. godine zabranjen ulazak u Crnu Goru - jer je uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje za ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Opozvana 23 ambasadora

Kako se navodi u Službenom glasniku:

Opoziva se Oliver Antić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kabo Verde, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Lisabonu, zaključno sa 18. februarom 2022. godine.

Opoziva se Dejan Zlatanović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – šefa Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Opoziva se Aleksandra Đurović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – stalnog predstavnika Republike Srbije – šefa Stalne misije Republike Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu.

Opoziva se Vladimir Božović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori.

Opoziva se Aleksandar Đorđević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Opoziva se Katarina Lalić Smajević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Španiji.

Opoziva se Jasmina Mitrović Marić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.

Opoziva se Aleksandra Joksimović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.

Opoziva se Ana Hrustanović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije – šefa Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu.

Opoziva se Nataša Marić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Francuskoj.

Opoziva se Muhamed Jusufspahić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Opoziva se Đura Likar sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nigeriji.

Opoziva se Slobodan Marinković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Indoneziji.

Opoziva se Dragan Todorović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Islamskoj Republici Iran.

Opoziva se Dragan Županjevac sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Keniji.

Opoziva se Zorana Vlatković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Sloveniji

Opoziva se Marko Blagojević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kipar.

Opoziva se Danilo Pantović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kubi.

Opoziva se Ivan Todorov sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj.

Opoziva se Zoran Marković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Turskoj.

Opoziva se Dušan Spasojević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Grčkoj

Opoziva se Nebojša Rodić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Austriji.

Opoziva se Uroš Balov sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Irak.

Bonus video: