Upitno održavanje sjednice SO Budva: Jovanović nema podršku dijela nekadašnjeg DF-a?

Ukoliko se nekoliko odbornika nekadašnjeg DF-a sjutra ne bude pojavilo na zasjedanju, taj politički savez koji je brojao 18 od ukupno 33 odbornika, neće imati kvorum za održavanje sjednice

49513 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica SO Budva: Jovanović za govornicom, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od prethodnih sjednica SO Budva: Jovanović za govornicom, Foto: Vuk Lajović

Održavanje sjednice budvanskog parlamenta koju je predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikola Jovanović zakazao za sjutra, pod znakom je pitanja, jer dio odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), kako "Vijesti" saznaju, neće doći na zasjedanje.

To je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora.

Previranja u doskorašnjem DF-u praktično su kulminirala zakazivanjem sjutrašnje skupštinske sjednice na čijem dnevnom redu će se naći Odluka o zaključivanju sporazuma radi regulisanja prava i obaveza između Opštine Budva i Dukley marina oko preuzimanja Luke Budva.

Kako "Vijesti" saznaju, nekoliko odbornika nekadašnjeg DF-a otkazalo je povjerenje Jovanoviću, smatrajući da je pod hitno potrebno izabrati potpredsjednika Opštine i omogućiti deblokadu funkcionisanja lokalne uprave, koju Jovanović kao šef parlamenta vodi od pritvaranja predsjednika Opštine Mila Božovića.

Odbornici su takođe saglasni da potpredsjednik treba da preuzme upravljanje gradom do izlaska Božovića iz pritvora, jer je dosadašnji način upravljanja gradom izazvao velike probleme.

Traže da se, kako što je nakon lokalnih izbora bilo dogovoreno zaključi i koalicioni sporazum sa partijama koje su podržale izbor Božovića za prvog čovjeka grada, ali i da se izvrši izbor direktora javnih preduzeća preko konkursa…

Odluka o preuzimanju Luke je samo kap koja je prelila čašu, pa su odbornici odlučili da svojim nedolaskom pošalju poruku da se pod hitno mora riješiti situacija u metropoli turizma.

Ukoliko sjednica sjutra ne bude održana, to će biti pravi politički zemljotres u Budvi.

Inače, Odluka kojom je predviđeno da Opština Budva kompanji Dukley marina koja je do sada upravljala Lukom Budva za preuzimanje mora platiti čak 585 hiljada eura, danas nije prošla skupštinski Odbor za statut i propise čija je sjednica održana jutros.

Za odluku, kako je "Vijestima" rečeno čak nije glasao jedan od odbornika Nove srpske demokratije, bivše članice DF.

Ukoliko se nekoliko odbornika nekadašnjeg DF-a sjutra ne bude pojavilo na zasijedanju, taj politički savez koji je brojao 18 od ukupno 33 odbornika, neće imati kvorum za održavanje sjednice.

A kvorum nekadašnjem DF-u neće dati Demokratska Crna Gora, jer njihova četiri odbornika neće prisustvovati zasijedanju.

To je "Vijestima" potvrdio lider budvanskih Demokrata Krsto Radović, koji je naveo da njihova četiri odbornika neće prisustvovati zasijedanju, ako nekadašnji DF ne obezbijedi kvorum u sali.

Radović navodi da su oni protiv ovako urađene Odluke o preuzimanju Luke, čija je zakonitost upitna, navodeći da na odluci ne piše ni ko ju je predložio, niti ona ima saglasnost ključnih opštinskih sekretarijata - Sekretarijata za zaštitu imovine i Sekretarijata za finansije.

Slamku spasa DF-u da obezbijedi većinu u sali mogli bi sjutra dati odbornici koalicije okupljene oko opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Vijestima je u DPS-u rečeno da će odluku o prisustvovanju sjednici u slučaju da nekadašnjI DF ne obezbijedi kvorum donijeti večeras na sastanku kluba odbornika te partije.

Bonus video: