Prvo o principima, pa o resorima

Pokret Evropa sad će u narednih dan-dva pozvati potencijalne partnere na zvanične pregovore o formiranju vlade. Na razgovore će biti pozvana i koalicija ZBCG, a izvor “Vijesti” iz PES-a kaže da ponašanje ZBCG ne upućuje na to da su oni iskreno zainteresovani za učešće u vladi

32545 pregleda 138 reakcija 68 komentar(a)
U PES-u ne gledaju blagonaklono na insistiranje ZBCG na temama poput Kosova: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
U PES-u ne gledaju blagonaklono na insistiranje ZBCG na temama poput Kosova: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Pokret Evropa sad (PES) razgovaraće s potencijalnim partnerima prvo o programskim principima na kojima bi trebalo da se zasniva buduća vlada, a potom o njenom sastavu. Kad te stvari budu dogovorene, uslijediće izrada predloga koalicionog sporazuma nove vlasti - saznaju nezvanično “Vijesti” iz PES-a.

Izvor lista iz tog pokreta rekao je da će oni u narednih dan-dva pozvati partije na zvanične pregovore o vladi. Nezvanični traju duže od mjesec. Navodi da je, kako sad stvari stoje, najizglednije da će je oformiti PES, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP) i stranke/koalicije manje brojnih naroda, ali da će poziv za razgovore biti poslat i savezu Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Sagovornik tvrdi da ponašanje ZBCG ne upućuje na to da su oni iskreno zainteresovani za učešće u vladi. Kaže da u PES-u ne gledaju blagonaklono na insistiranje funkcionera ZBCG na temama poput Kosova, kao ni na pritiske iz Srbije da ta koalicija uđe u vlast.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da šef PES-a i najizgledniji kandidat za mandatara za sastav vlade Milojko Spajić nije protiv učešća ZBCG u vlasti, ali da ipak nije spreman da se zamjeri međunarodnim partnerima, prije svega SAD, čiji su zvaničnici poručili da im ta koalicija nije partner.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Izvor ističe da je ulazak SNP-a u vladu neupitan, ali da će toj partiji biti spremni da ponude samo jedno ministarsko mjesto, iako ona, kako tvrdi, očekuje najmanje dva.

Potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić, rekao je juče da u toj partiji očekuju da će biti pozvani na zvanične razgovore.

“Znam da ima određenih nefomalnih razgovora. Očekujem da će doći do zvaničnih poziva i razgovora, gdje će se konkretno pričati o budućoj vladi. Smatram da vlada treba da bude sa što više političkih subjekata, kako bi njena budućnost bila neupitna i kako bi mogli da donosimo krupne odluke, prije svega one koje se tiču i pravosuđa”, kazao je Šćekić novinarima u Bijelom Polju.

“Vijestima” juče iz PES-a nisu odgovorili kad će potencijalne saveznike pozvati na formalne razgovore i kad očekuju da taj proces bude okončan.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Spajić je, prema tvrdnjama dijela sagovornika, “zaokružio” strukturu budućeg kabineta koji će imati barem 21 resor.

U međuvremenu, nakon što su u petak proglašeni konačni rezultati državnih izbora, stekli su se uslovi za konstituisanje novog saziva parlamenta. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Državna izborna komisija danas bi trebalo Skupštini da dostavi izvještaj o sprovedenim izborima. U slučaju da se to desi, saziv za konstitutivnu sjednicu bi, prema Poslovniku parlamenta, poslanicima trebalo da bude dostavljen sjutra, dok bi sjednica trebalo da se održi najkasnije pet dana od upućivanja saziva. Po Ustavu, sjednica se održava najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata.

“Vijesti” juče iz Skupštine nisu dobile odgovor kad će će biti održana sjednica. Njome će predsjedavati najstariji poslanik, a po dosadašnjem toku neformalnih pregovora najizglednije je da pozicija novog šefa parlamenta pripadne lideru Demokrata Aleksi Bečiću.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečićfoto: Luka Zeković

Nakon što novi saziv bude konstituisan, teći će rok od 30 dana za predlaganje mandatara. Šef države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović, juče je najavio da će konsultacije o mandataru otpočeti nakon konstituisanja Skupštine. Rekao je da očekuje “konstruktivan razgovor” sa svim političkim subjektima.

“Objašnjenje s njihove strane o vladi i na koji način, po njihovom viđenju, ona treba da izleda, koji je program te vlade... Razgovori se vode s ciljem da se ja uvjerim u odnosu na to kome treba da dam mandat za sastavljanje vlade”, kazao je Milatović novinarima u Bijelom Polju.

On je naveo da je “potreba Crne Gore i društva” da vlada bude što prije formirana, da bude stabilna, inkluzivna...

“Prioritet te vlade je da bude napravljena u odnosu na određene principe i prioritete rada... a prioritet je evropska agenda Crne Gore. Treba da iskoristimo ovaj trenutak i da ubrzamo evropski put. Potrebna je stabilna vlada za to... Ubijeđen sam da za četiri, pet godina možemo da uđemo u EU ukoliko vlada i novi saziv Skupštine budu posvećeni tome”, poručio je.

Mandatar će, nakon što bude predložen, imati 90 dana da oformi kabinet.

Na izborima održanim 11. juna, PES je osvojio 24 poslanička mandata, koalicija Zajedno predvođena Demokratskom partijom socijalista 21, ZBCG 13, savez Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačka stranka šest. Koalicija SNP-a i Demosa dobila je dva poslanička mjesta, Albanski forum takođe dva, dok su Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa osvojile po mandat.

Milatović: Državni interes da bude prioritet u pregovorima

Milatović je juče rekao da ne želi da gubi vrijeme “na male sitne partijske rasprave”, da je građanima toga dosta i da apeluje na sve partije koje pregovaraju o vladi da prioritet stave na državni interes.

“Manje je važno ko će koliko ministarstva da dobije od onoga što je zajednički cilj - da postanemo normalna, uređena država i punopravna članica EU. Sve što radim kao predsjednik države, radim u tom cilju”, dodao je.

Đeljošaj: Zatvaranje kladionica i kazina jedan od uslova

Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj, saopštio je juče da će u pregovorima za formiranje vlade za Albanski forum i njega “posebna i veoma važna tema” razgovora biti - potpuno zatvaranje kladionica i kazina.

“Kao što sam to obećao u predizbornoj kamanji, pored decentralizacije i staračke naknade za sve, insistiraću na zatvaranju kladionica i kazina, a funkcije i podjela ministarstva su za Albanski forum u drugom planu”, napisao je on na Fejsbuku.

Đeljošaj je naveo da im je prioritet i vlada “čista od kadrova koji su zloupotrijebili javnu funkciju”.

“Tek nakon toga možemo razgovarati s koje pozicije odgovornosti u vladi se može dati doprinos. Neću trčati za bilo kakvom funkcijom, u svakom smislu i pogledu sam ispunjen, a moja misija u politici je razvoj i realizacija programa”, naglasio je.

Bonus video: