Blagojević u igri za ambasadora Srbije u Crnoj Gori

Stav sadašnje Vlade je da u Beogradu treba da ostane Predrag Mitrović, ali je malo izvjesno da će procedura biti sprovedena do kraja

52413 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Marko Blagojević, Foto: Mfa.gov.rs
Marko Blagojević, Foto: Mfa.gov.rs

Nakon što je Srbija opozvala Vladimira Božovića sa dužnosti ambasadora u Crnoj Gori, kao najozbiljniji kandidat koji bi mogao da ga zamijeni pominje se Marko Blagojević, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije nijesu odgovorili na pitanja kada će imenovati novog ambasadora, niti ko će to biti. “Vijestima” je više izvora reklo da bi to mogao biti Blagojević koji je donedavno bio ambasador Srbije na Kipru, ali da se pominje još nekoliko osoba.

Srbija i Crna Gora više od dvije godine nemaju ambasadore u Beogradu i Podgorici, a nakon nedavne posjete crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Srbiji najavljeno je da će taj problem biti uskoro riješen.

Nezvanični izvori kažu da bi za ambasadora Crne Gore u Beogradu mogao biti imenovan Predrag Mitrović, koji je tamo otpravnik poslova. Za njegovo imenovanje, međutim, potrebno je mišljenje skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, na čijem je čelu Miodrag Lekić (Demos).

S obzirom na to da se uskoro očekuje konstitutivna sjednica novog saziva i njegovih radnih tijela nakon vanrednih parlamentranih izbora 11. juna, malo je izvjesno da će Lekić sazvati sjednicu ukoliko bi Vlada predložila Mitrovića.

Mitrović
Mitrovićfoto: poslodavci.org

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore nijesu odgovorili kada će imenovati ambasadora u Beogradu i da li će to biti Mitrović.

Konačna riječ u ovoj proceduri imenovanja je predsjednika države Jakova Milatovića, koji se od stupanja na dužnosti čuvao ishitrenih odluka i potpisivaanja spornih zakona koje je donijela Skupština nakon što je raspuštena.

Crna Gora je krajem 2020. protjerala ambasadora Srbije Vladimira Božovića jer je Podgoričku skupštinu (1918) nazvao “slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Crna Gora je krajem 2020. protjerala ambasadora Srbije: Božović
Crna Gora je krajem 2020. protjerala ambasadora Srbije: Božovićfoto: Savo Prelević

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata. Njega je, međutim, bivša Vlada Zdravka Krivokapića povukla iz Beograda u februaru 2021, pa je to diplomatsko mjesto ostalo upražnjeno.

Vladimir Božović opozvan je sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori tek prije nekoliko dana, objavom u Službenom glasniku Srbije. Objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli, a među njima je i ambasador na Kipru.

Blagojević je, prije nego što je imenovan za ambasadora Srbije na Kipru, bio generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

On je 2021. bio u žiži interesovanja zbog podataka do kojih je došao list Nova, da je za dva mjeseca potrošio više od 9.000 eura za reprezentacije.

Predrag Mitrović je u februaru imenovan za otpravnika poslova u crnogorskoj Ambasadi u Beogradu.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, otpravnik poslova je diplomatski predstavnik koji zbog odsustva ili spriječenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno vrši poslove šefa diplomatskog predstavništva.

Mitrović je doskorašnji predsjednik i osnivač Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), jednog od vodećih crnogorskih poslodavačkih udruženja.

Iskustvo u diplomatiji stekao je na mjestu crnogorskog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji. On je za diplomatu u Sjevernoj Makedoniji imenovan u decembru 2014. i na toj funkciji je ostao puni mandat, do decembra 2018.

Bonus video: