Opština Pljevlja iseljava DPS iz prostorija u zgradi Trepča nakon 25 godina

Predsjednik Dario Vraneš kazao da se radi o prostoru koji je vlasništvo Opštine Pljevlja, a da su za zakup zainteresovane banke, apoteke, jedan trgovinski lanac…, kao i da ih je DPS do sada besplatno koristio

11610 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Odbornici DPS-a u stranačkim prostorijama, Foto: DPS
Odbornici DPS-a u stranačkim prostorijama, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista moraće da se iseli iz prostorija od oko 300 metara kvadratnih, koje koristi skoro dvije i po decenije u zgradi Trepča, nedaleko od centra grada.

To je najavio predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

On je kazao da se radi o prostoru koji je vlasništvo Opštine Pljevlja, a za da su za zakup zainteresovane, banke, jedan trgovinski lanac…, kao i da ih je DPS do sada besplatno koristio.

“Vijesti” juče nijesu mogle da dobiju komentar od predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima Dragiše Sokića koji nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Odgovor na pitanje da li su dobili pismeni zahtjev za iseljenje od Vraneša i kako to komentariše nije stigao ni od vršioca dužnosti predsjednika DPS-a Danijela Živkovića.

“Te prostorije su u ekskluzivnom dijelu grada i vlasništvo su Opštine Pljevlja. Nedopustivo je da ih besplatno koristi bilo koja partija, pa makar to bila i DPS. Za taj prostor su već zainteresovani vlasnici banaka, apoteka, advokati, jedan od trgovinskih lanaca. Opština može od zakupa ovih prostorija da ubira dosta novca. Moramo se konačno naučiti da nema privilegovanih, pa makar to bio do juče svemoćni DPS. Nama je na prvom mjestu interes građana Pljevalja. U krajnjem, taj prostor ćemo ponuditi Domu penzionera ili Fondu PIO kako naši sugrađani starije dobi ne bi, kao do sada, morali da se penju na treći sprat”, rekao je Vraneš.

Kazao je da će Opštinski odbor DPS-a morati da se preseli u neki drugi prostor u vlasništvu opštine ili će im se isplatiti naknada u skladu sa zakonom za zakup prostora kao što se radi i za ostale političke partije zastupljene u lokalnom parlamentu.

Dario Vraneš
Dario Vranešfoto: Goran Malidžan

On nije isključio mogućnost da DPS nastavi da koristi sadašnji prostor ukoliko ponudi najbolju cijenu zakupa.

Kako “Vijesti” saznaju, DPS će navjerovatnije iseliti u poslovni prostor u vlasništvu kompanije “Franca”.

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja prošle godine izdvojila je preko 190.000 eura. Najviše novca poreskih obveznika, više od 125.000 eura, izdvojeno je za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu, a 70.000 eura poreskih obveznika izdvojeno je za naknade odbornicima.

Donedavna blokada Ustavnog suda omogućavala je DPS-u da iz opštinskog budžeta više mjeseci nakon izgubljenih izbora dobija dvaput više novca u odnosu na onaj koji bi dobijala za finansiranje svog rada da je lokalna vlast u tom gradu konstituisana odmah nakon lokalnih izbora održanih u oktobru prošle godine. S druge strane, zbog odlaganja proglašenja konačnih rezultata izbora DF je ostao bez značajnih prihoda.

DPS u sadašnjem sazivu lokanog parlamenta ima svega osam odbornika, deset manje u odnosu na prethodni saziv.

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijale su prošle godine mjesečno fiksni dio u iznosu od 259,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na lokalnim izborima.

Za nadoknade odbornicima, od kojih pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 eura, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura.

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima, odnosno finansiranje njihovog redovnog rada u ovoj godini, Opština će mjesečno partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu uplaćivati oko 130 eura.

Bonus video: