Milatović: U novoj vladi treba da budu pripadnici svih naroda

Predsjednik Crne Gore kazao i da vladu ne treba formirati samo po tom principu

16825 pregleda 34 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

U novoj vladi treba da budu pripadnici svih naroda, ali vladu ne treba formirati samo po tom principu, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je za TVCG nakon sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta rekao i da je vrlo važno da vlada bude proevropska.

"Poslije diskusije sa Evropskim savjetom i sa Evropskom komisijom, današnja posjeta Briselu je bila sa ciljem otvorene diskusije sa poslanicima Evropskog parlamenta koja je prošla jako dobro, gdje sam prenio utiske i moje impresije o tome šta se dešava u Crnoj Gori nakon velikih političkih promjena koje su se desile 2020. a koje su zaokružene predsjedničkim izborima 2023. godine", kazao je Milatović, prenosi portal RTCG.

Naveo je da je prenio utisak jedne Crne Gore koja postaje demokratska zemlja i zemlja koja konačno ima demokratsku volju da postane dio Evropske unije.

Ističe da će početi sa formalnim konsultacijama čim se konstituiše saziv Skupštine.

"Koliko razumijem, naredne sedmice biće konstituisan novi saziv crnogorske Skupštine, odmah nakon toga ću ja početi sa formalnim konsultacijama", rekao je Milatović.

Naveo je da je poznato da ima nekih dvadesetak političkih subjekata.

"Vrlo je važno da vlada bude proevropska, i ovo je apel skupštini ne samo vladi, da iskoristi odmah trenutak nakon konstituisanja kako bi došlo do imenovanja u pravosuđu i ako bismo na taj način prije izvještaja o napretku poslali dobru poruku, o jednoj demokratskog zrelosti", kazao je Milatović.

Ističe da smatra da nova vlada treba da ima što snažniju podršku u crnogorskom parlamentu.

"Nadam se da formiranje vlade ide u tom pravcu, ali uvijek ponavljam stabilnost ne smije biti urađena na uštrb određenih principa a princip je jasan, što hitnije i što brže učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju", kazao je Milatović.

Ističe da vjeruje da bi trebalo u novoj vladi da bude pripadnika svih naroda, ali da smatra da vladu ne treba formirati samo po tom principu.

"Siguran sam da se vlada treba formirati po principu toga ko može da da najveći doprinos unapređenju reformi koje su potrebne da zemlja postane nova članica Evropske unije, ali apsolutno sam velika pristalica toga da predstavnici manjinskih naroda budu dio i ove i svake naredne crnogorske vlade", navodi Milatović.

Ističe da njegova današnja posjeta Evropskom parlamentu znači jedan važan signal iz Crne Gore da smo privrženi evropskoj agendi i da on kao predsjednik predano radi na tome.

Bonus video: