Eskobar: Crna Gora ostaje ranjiv NATO saveznik, ali postoji snažna podrška za borbu protiv korupcije

"Mi ćemo nastaviti da finansiramo neke od reformi, nastavićemo da finansijski ojačamo kapacitete policije, što uključuje istrage kripto (poslovanja kriptovalutama) i druge kompleksne kriminalne radnje. Nastavićemo da pratimo razvoj Crne Gore...", kazao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan

34633 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

U Crnoj Gori vidimo obnovljeni zamah prema ostvarenju njene evropske budućnosti. Skorašnji predsjednički i parlamentarni izbori bili su slobodni, mirni i ponudili su biračima širok izbor. Njihov ishod učvrstio je želju ljudi u Crnoj Gori za ostvarenjem integracije u EU.

To je danas na saslušanju u okviru Pododbora za Evropu u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a poručio specijalni izaslanik te države za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Na pitanje kako SAD pomažu Crnoj Gori da se izbori s organizovanim kriminalom i korupcijom, u kontekstu optužbi da je "kripto bjegunac" finansirao političku kampanju u zamjenu za usluge (afera Do Kvon) i izvještaja o bliskim vezama policije, bivših zvaničnika vlade i kriminalnih šefova otkrivenih Skaj aplikacijom, Eskobar je odgovorio da je korupcija problem cijelog regiona.

Naveo je da mu je drago što se u razgovorima s novim crnogorskim državnim rukovodstvom uvjerio da je ono posvećeno borbi protiv korupcije, EU putu, "koji uključuje ostvarivanje značajnih reformi u oblasti vladavine prava", kao i NATO putu.

"Tačno je da (Crna Gora) ostaje ranjiv NATO saveznik, ali mislim da postoji snažna podrška javnosti za borbu protiv korupcije, za to da država bude važan član NATO-a i za težnju za integrisanje u EU. Mi ćemo nastaviti da finansiramo neke od reformi, nastavićemo da finansijski ojačamo kapacitete policije, što uključuje istrage kripto (poslovanja kriptovalutama) i druge kompleksne kriminalne radnje. Nastavićemo da pratimo razvoj Crne Gore...", istakao je Eskobar.

"I Milatović i Đukanović su jednako proamerički"

Upitan da li zna kakav je progres Crna Gora napravila u vraćanju duga Kini za gradnju dijela auto-puta, specijalni izaslanik SAD-a je rekao da ne zna sve detalje, ali da zna da je bivši ministar finansija (Milojko Spajić) "uradio veoma dobar posao refinansiranja uz međunarodnu pomoć".

"Nažalost za Crnu Goru, mi taj put navodimo kao primjer dužničke zamke koju Kina koristi da pritiska države regiona... Nedavni predsjednički i parlamentarni izbori mogu učiniti Crnu Goru spremnom da postane jedan od kandidata koji može najbrže ostvariti članstvo u EU. Veoma sam uvjeren da će novo rukovodstvo Crne Gore voditi državu u pravom smjeru i da im je vrlo jasno kako vide kineske investicije", naglasio je Eskobar.

Na pitanje jednog senatora da li mu djeluje da je novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović više proamerički nastrojen od svog prethodnika (Mila Đukanovića), Eskobar je odgovorio da su oni "jednako proamerički".

"To je bila dobrodošla tranzicija, jer je prethodni predsjednik bio na vlasti preko 30 godina, non stop. Ova demokratska tranzicija je upravo ono što smo tražili od zemalja regiona. Gajim mnogo nade za budućnost Crne Gore", dodao je.

Bonus video: