Konstitutivna sjednica Skupštine 27. jula

Poslovnikom je propisano da se na prvoj sjednici Skupštine biraju predsjednik i potpredsjednici

39098 pregleda 51 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 19.07.2023. 15:10h

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore ma kojoj će se izabrati novi saziv parlamenta održaće se u četvrtak 27. jula u 12 sati, saopšteno je iz Skupštine.

U sazivu koji je uputila predsjednica Skupštine Danijela Đurović navodi se da će na dnevnom redu biti izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima izbora, izbor predsjednika Skupštine, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji poslanik, kome u radu pomažu najmlađi i generalni sekretar Skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koji ima 63 godine.

Najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad Mirko Đukić (25).

Formalno uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice stekli su se nakon što je Državna izborna komisija (DIK) dostavila Skupštini izvještaj o sprovedenim parlamentarnim izborima.

U saopštenju Kabineta predsjednice navodi se da je ona obavila široke konsultacije sa nosiocima svih izbornih lista koje su ušle u parlament, najstarijim i najmlađim poslanikom koji će predsjedavati sjednicom, kao i predsjednikom Crne Gore, na kojima je usaglašeno da je najprihvatljiviji datum za održavanje sjednice 27. jul.

"Predsjednica Đurović čestita novim poslanicima i izražava nadu i očekivanje da će 28. saziv Skupštine nastaviti sa ozbiljnim i odgovornim radom, na korist građana, a posebno na ispunjavanju neophodnih uslova za pristupanje Evropskoj uniji, te na taj način doprinijeti ostvarivanju suštinske uloge parlamenta", piše u saopštenju.

Bonus video: