PES principe za formiranje vlade nije poslao samo DPS-u i GP URA

Predlog principa upućen i koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG). Iz PES-a navode da očekuju da se partije i koalicije izjasne o deset načela koje je Predsjedništvo pokreta usvojilo

19941 pregleda 81 reakcija 81 komentar(a)
Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović
Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Pokret Evropa sad (PES) poslao je danas predlog principa za formiranje budućeg kabineta svim strankama i koalicijama, osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA - rečeno je Vijestima iz PES-a.

To znači da je predlog upućen i koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG). Iz PES-a su ranije najavili da će taj savez pozvati na zvanične pregovore o konstituisanju izvršne vlasti.

Iz tog pokreta su kazali da očekuju da se partije i koalicije izjasne o deset principima koje je Predsjedništvo PES-a usvojilo.

U principima se, između ostalog, navodi da će struktura nove vlade biti definisana proporcionalno izbornom rezultatu njenih konstituenata. Piše da se konstituenti buduće izvršne vlasti obavezuju da će se u vođenju kadrovske politike presudno rukovoditi načelima otvorenosti, meritokratije i jednakih šansi, "vodeći računa prvenstveno o profesionalnim kvalitetima i ličnim integritetom kandidata, u cilju diskontinuiteta partitokratskog načina upravljanja".

"Te da će se striktno pridržavati zakonskih propisa i najboljih praksi u dijelu imenovanja političkih funkcija (ministri, državni sekretari, 30 odsto ambasadora, do 50 odsto članova upravnih odbora i dr) i izbora profesionalnih funkcija (generalni direktori direktorata, starješine organa uprave, menadžment privrednih društava u većinskom vlasništvu države, ostali članovi upravnih odbora, i dr), koji će se birati na javnim i transparentnim pozivima, odnosno konkursima", stoji u saopštenju PES-a.

Piše i da će spoljnolitička orijentacija nove vlade biti utemeljena "na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u", punoj posvećenosti EU integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore EU, daljem razvijanju dobrosusjedske saradnje i jačanju uloge Crne Gore u multilateralnim inicijativama i organizacijama.

U principima je navedeno i da se izražava puna posvećenost uspostavljanju održivog ekonomskog modela i sprovođenju neophodnih reformi, "u cilju značajnog unapređenja životnog standarda građana, prevashodno kroz implementiranje programa Evropa sad 2.0, vodeći računa o stabilnosti javnih finansija".

Bonus video: