Đurović i Ibrahimović putovali o trošku privatne kompanije

"Prekršen Zakon o sprečavanju korupcije jer prigodni pokloni funkcionerima ne prelaze 50 eura. Ovakva donacija može uticati na nezavisnost i objektivnost rada državnog organa", upozorava Drago Kos. Postoji praksa usvajanja platformi za putovanja koja plaćaju organizatori, kazali su iz Vlade. U Evropi se međutim zbog takvih aranžmana smjenjuju zvaničnici

54872 pregleda 98 reakcija 54 komentar(a)
Išli na poziv izvršnog direktora Jugopetrola: Detalj sa trke na Olimpijskom stadionu u Atini, Foto: wrc.com
Išli na poziv izvršnog direktora Jugopetrola: Detalj sa trke na Olimpijskom stadionu u Atini, Foto: wrc.com

Ministri kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja Ervin Ibrahimović i Goran Đurović boravili su u septembru prošle godine u službenoj posjeti Grčkoj o trošku privatne naftne kompanije Hellenic Petroleum, koja je vlasnik crnogorskog Jugopetrola.

Prema dokumentaciji koju su “Vijesti” dobile putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Ibrahimović je u Atini boravio 8. i 9. septembra 2022. godine sa državnim sekretarom u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admirom Šahmanovićem.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Luka Zeković

To putovanje je odobrila Vlada na sjednici 9. septembra usvajajući platformu o posjeti potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića Grčkoj. Na istoj sjednici, Vlada je utvrdila i platformu o posjeti ministra Đurovića Grčkoj od 7. do 9. septembra 2022. godine. Za člana delegacije određena je šefica kabineta Đurovića, Snežana Pekić.

“U duhu proslave 75 godina od osnivanja Jugopetrola, EKO Acropolis WRC Rally događaj će se održati u Atini 8. i 9. septembra 2022. godine. Hellenic Petroleum grupa je glavni sponzor EKO Acropolis WRC Rally koji će se održati na više lokacija u centralnom dijelu Grčke. Međutim, ovogodišnji glavni događaj će biti spektakularna ‘Special stage’ trka koja će se održati na Olimpijskom stadionu u Atini”, piše u predlozima platformi koje su ministarstva dostavila Vladi na usvajanje.

Pozive da posjete Atinu ministri su dobili od izvršnog direktora Jugopetrola Vasilisa Panagopoulosa.

Troškove puta i smještaja snosila je privatna kompanija, piše u platformama.

Funkcioneri nisu tražili stav ASK-a

Stručnjak za borbu protiv korupcije i nekadašnji član Grupe zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) Drago Kos za “Vijesti” je rekao da su ministri prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, član 16 ili 21 i da bi Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) trebalo da reaguje.

Prema članu 16 Zakona javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 eura, piše u Zakonu.

Član 21 Zakona predviđa da javni funkcioner ne smije zaključivati ugovor o sponzorstvu, niti primati donacije u ime organa vlasti u kojem vrši javnu funkciju, koji utiču ili bi mogli uticati na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa vlasti.

“Očito da takva donacija može uticati na nezavisnost i objektivnost rada državnog organa”, upozorio je Kos komentarišući put u Atinu ministara o trošku naftne kompanije.

Podsjeća da, prema zakonu, funkcioner može tražiti od Agencije mišljenje da li se radi o sponzorstvu.

Iz ASK-a su odgovarajući na pitanja “Vijesti” rekli da im se javni funkcioneri nijesu obraćali povodom puta u Grčku o trošku privatne kompanije.

“ASK će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti i u slučaju postojanja osnova pokrenuti postupak radi utvrđivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, kazali su iz ASK-a.

U bazi podataka ASK-a, odnosnu registru poklona, ne nalaze se ova putovanja Ibrahimovića i Đurovića.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade “Vijestima” su rekli da postoji praksa usvajanja platformi za putovanje kojima se predviđa da organizatori djelimično ili potpuno pokrivaju troškove.

“U najvećem broju slučajeva od strane međunarodnih partnera i organizacija”, kazali su.

Đurović “postupao po propisima, nije uzeo dnevnice”

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma “Vijestima” su rekli da su ministar Đurović i delegacija posjetili Atinu u periodu od 7. do 9. septembra 2022. godine na poziv kompanije Jugopetrol, povodom proslave 75 godina osnivanja kao i radi održavanja bilateralnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva turizma Grčke.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

“Informacija o putovanju je bila upućena Vladi radi usvajanja i razmatranja u skladu s propisima. Svi troškovi putovanja i smještaja u Atini su bili pokriveni od strane organizatora posjete, kompanije Hellenic Petroleum. Ministar Đurović je u skladu s pravilima i propisima postupao te nije primao dnevnice ili nadoknade za ovo službeno putovanje”, kazali su iz Ministarstva odgovarajući na pitanja da li je ministar tražio mišljenje ASK u vezi sa ovim putem i je li prijavio poklon.

Kako su dodali, Đurović je tokom boravka u Atini imao bilateralni sastanak sa pomoćnicom ministra turizma u Vladi Grčke Sofijom Zacharaki i da je javnost obaviještena o sastanku i drugim aktivnostima tokom posjete.

Na pitanje koliko su iznosili troškovi putovanja i smještaja za ministra i saradnike iz Ministarstva su odgovorili da detaljne informacije o tome ima Hellenic Petroleum.

Iz Hellenica i Jugoptrola nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko je koštala posjeta crnogorskih ministara i njihovih saradnika.

Država je inače dugo vodila spor sa Jugopetrolom u vezi sa sa naftnim rezervoarima i, iako je Crna Gora 2016. godine pravosnažno dobila decenijski sudski spor, ni poslije sedam godina nije ušla u posjed ove imovine, za koju je Hellenic Petroleum tvrdio da mu pripadaju po privatizacionom ugovoru. Radi se o skladištima naftnih derivata u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, preuzetim od bivše Savezne direkcije za robne rezerve, kojima treba da upravlja državna kompanija Montenegro bonus.

Na konsultativnom saslušanju koje je u martu ove godine organizovao skupštinski Odbor za ekonomiju, bivši predsjednik Odbora direktora Montenegro bonusa Miroslav Ivanišević tvrdio je da Jugopetrolu nije bio cilj da koristi te rezervoare, jer ima svoje, nego da ih niko ne koristi, kako bi zadržao monopolsku poziciju u čemu mu je pomoglo “ćutanje i nečinjenje administracije”.

Ibrahimović i Šahmanović uzeli i dnevnice

U Izvještaju o putovanju Ibrahimovića i Šahmanovića, koji su “Vijesti” dobile po Zakonu o SPI, piše da su oni od Ministarstva dobili dnevnice od po 147 eura.

Oni su automobilom putovali do Dubrovnika odakle su imali direktan let za Atinu grčkim avioprevoznikom Aegean Airlines. U povratku 10. septembra, let im je bio na relaciji Atina - Tirana, piše u Izvještaju o putovanju. Podataka o smještaju nema. Nije poznato da li su koristili službeni automobil do Dubrovnika i iz Tirane do Podgorice.

U izvještaju sa službenog putovanja navodi se da su Ibrahimović i Šahmanović tokom boravka u Atini održali više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Vlade Grčke.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Ibrahimović tražio mišljenje ASK-a u vezi sa ovim putem i je li prijavio poklon. “Vijesti” su ministra pitale i da li je koristio službeni automobil od Podgorice do aerodroma u Dubrovniku i, u povratku, od aerodroma u Tirani do Podgorice, sa kim se od predstavnika Vlade Grčke i energetskih udruženja sastao tokom boravka u Atini i zašto o tome javnost nije bila obaviještena.

U Njemačkoj ostavke zbog putovanja o tuđem trošku

Ovakvi slučajevi u razvijenim državama rezultiraju najmanje ostavkom državnog zvaničnika.

Tako je, na primjer, nekadašnji njemački predsjednik Kristijan Vul podnio ostavku nakon što je Tužilaštvo je saopštilo da nakon sveobuhvatne provjere postoje opravdane sumnje da je on ostvario korist na osnovu svoje funkcije. Tužilaštvo je tvrdilo da je Vulfu i njegovoj supruzi filmski producent David Gronevold svojevremeno platio boravak u jednom luksuznom hotelu na njemačkom ostrvu Siltu, a istovremeno je od pokrajine Donje Saksonije dobio garancije za jedan poslovni kredit.

Međutim, od crnogorskih zvaničnika niko još nije snosio odgovornost za ovakva putovanja.

“Najpoznatija” putovanja su bivšeg dugogodišnjeg premijera i doskorašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o trošku odbjeglog biznismena Duška Kneževića u Dubai i Sen Trope. Međutim, nadležni državni organi tu nijesu vidjeli ništa sporno.

ASK je utvrdila da Đukanović nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije imao obavezu da prijavi poklon s obzirom na to da “u Dubai nije išao kao javni funkcioner, već je išao privatno”. ASK je takođe utvrdila da Đukanović, kao ni bivši poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović nijesu prekršili Zakon putovanjem u Sen Trope u junu 2010. o trošku Duška Kneževića jer “nijesu išli u Francusku kao predstavnici države te da primanje poklona te vrste ne predstavlja kršenje zakona”.

Ni aktuelni predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović nije prijavio ASK-u da je u decembru 2021. godine kada je bio potpredsjednik Vlade, putovao u Ujedinjene Arapske Emirate, o trošku državne Investment Corporation of Dubai (ICD) u čijem je vlasništvu tivatski “Porto Montenegro”. Tu je, između ostalog, pratio i prestižnu trku Formule 1. Sa vicepremijerom je bio i njegov tadašnji savjetnik, a sada ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, sa kojim je posjetilo i EXPO 2020 Dubai. ASK je utvrdila da Abazović nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer “nije službeno putovao u Dubai i Abu Dabi”.

Veliku pažnju javnosti u januaru 2012. privukla je informacija da su tadašnji premijer Igor Lukšić i bivši ministri ekonomije i finansija Vladimir Kavarić i Milorad Katnić putovali u Maroko na račun jednog od najvećih investitora u Crnoj Gori, Aman rizortsa koji je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. Oni su tada kazali da se radilo o radnoj posjeti, u koju su poveli i supruge.

Vladin Biro za odnose sa javnošću nije objavio saopštenje o posjeti tadašnjih vladinih zvaničnika, a nadležni državni organi se nijesu oglašavali.

Korist za državu, ili su ministri prošetali

U ovom slučaju je posebno indikativno da članu Vlade troškove putovanja plaća kompanija prema kojoj njegov resor vrši nadzor, kaže izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

“Mi ne znamo da li su tamo imali druge, nedozvoljene poklone. I naročito ne znamo da li je i kakve su tajne poslove dogovarali. Ovdje je osnovno pitanje kakva je korist za državu od tog putovanja ili su se članovi Vlade samo prošetali do Atine. U svakom slučaju, još jedna potvrda onoga kako se jedan javni funkcioner, posebno član vlade, ne bi trebalo ponašati”, kazala je Mrdović “Vijestima”.

Bonus video: