ASK: Za finansiranje predsjedničke kampanje iz javnih izvora preko 884.500 eura

Iz ASK-a su u svom izvještaju naveli da je, u toku izborne kampanje, izvršena kontrola finansiranja i medijskog predstavljanja svih kandidata, odnosno sedam otvorenih izbornih računa

4376 pregleda 2 komentar(a)
ASK, Foto: Antikorupcija.me
ASK, Foto: Antikorupcija.me

Iz javnih izvora opredijeljeno je preko 884,5 hiljada eura za potrebe finansiranja kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, kazali su iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su u svom izvještaju naveli da je, u toku izborne kampanje, izvršena kontrola finansiranja i medijskog predstavljanja svih kandidata, odnosno sedam otvorenih izbornih računa.

"Za potrebe finansiranja izborne kampanje, ukupno je iz javnih izvora opredijeljeno 884.549 eura. U skladu sa dostavljenim izvještajima, prijavljeni su sljedeći podaci: sredstva od priloga fizičkih lica 232.810 eura, sredstva od priloga pravnih lica 227.594 eura i sredstva od kredita 40 hiljada eura", kaže se u izvještaju.

Kako se dodaje, ukupni troškovi prikazani u izvještajima iznosili su 2.135.864 eura.

Iz ASK-a su kazali da su insistirali na transparentnosti korišćenja javnih resursa.

"Tako su organi vlasti, obveznici Zakona, ispunili obaveze propisane Zakonom, dok je Agencija izvršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju organa vlasti, kao i izvršila kontrolu poštovanja Zakona putem izjašnjenja odgovornih lica u organima", rekli su iz ASK-a.

Oni su naveli da je ukupno objavljeno 19.492 izvještaja organa vlasti u skladu sa zakonom, dok su upućena ukupno 453 upizorenja, većinom zbog nedostavljanja ili neobjavljivanja izvještaja u propisanom roku ili na propisani način.

"Sprovedena su ukupno 183 postupka koji su se odnosili na nepravilnosti i sumnje da je došlo do kršenja Zakona", kazali su iz ASK-a.

Kako su naveli, u toku izborne kampanje bilo je 99 podnijetih prigovora od zainteresovane javnosti, civilnog sektora ili građana.

Bonus video: