Predsjednica Skupštine do juna nije raspakivala kofere

Predrag Sekulić potrošio najviše novca građana na službena putovanja 2022. i prvih šest mjeseci ove godine, odmah iza njega je Danijela Đurović koja je uzela zamah od januara

69574 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Na ime dnevnica uzela 3.860 eura: Danijela Đurović, Foto: Luka Zeković
Na ime dnevnica uzela 3.860 eura: Danijela Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić su u prethodnih godinu i po najviše putovali o trošku građana.

Sekulić, koji je član stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), prednjači u putovanjima i njegov angažman je za prošlu i prvih šest mjeseci ove godine građane koštao 33.781 eura, pokazuju podaci koji su “Vijestima” dostavljeni iz Skupštine.

Za dnevnice skoro duplo više od predsjednice (7,692 eura): Sekulić
Za dnevnice skoro duplo više od predsjednice (7,692 eura): Sekulićfoto: Luka Zeković

Za službena putovanja poslanicima se plaća prevoz, smještaj i dnevnice.

Danijela Đurović, kojoj se mandat završava 27. jula kada je konstitutivna sjednica novog saziva, za službena putovanja je u istom periodu ukupno potrošila 20.569 eura.

Ona je prvih šest mjeseci ove godine bila znatno aktivnija, pa je za smještaj potrošila duplo više nego čitave prošle godine, na ime dnevnica uzela je 70 odsto više novca, a njen prevoz građane je od januara do kraja juna koštao 30 odsto više nego čitave 2022. godine.

To u ciframa znači sljedeće: predsjednica je 2022. za dnevnice uzela 1.425 eura, a za šest mjeseci ove godine 2.435 eura.

Prošle godine iz budžeta Skupštine je za njen prevoz za službena putovanja potrošeno 3.990 eura, a od januara do juna ove godine 5.262.

Po istom osnovu za njen smještaj prošle godine je plaćeno 2.366 eura, a za šest mjeseci ove godine 5.001. Iz tabele troškova, dostavljene na zahtjev “Vijesti”, ne može se zaključiti da li se u ove iznose računaju i sredstva koja ona kao predsjednica koristi sa službene kartice.

Đurović, koja je za predsjednicu izabrana krajem aprila prošle godine, u prvih šest mjeseci ove godine boravila je u službenim posjetama Luksemburgu, Turskoj, Belgiji, Litvaniji, Azerbejdžanu, Češkoj, Maroku, Bugarskoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)...

Kada je u pitanju Predrag Sekulić, on je više novca potrošio prošle godine: najviše za smještaj (7.987 eura), za prevoz 7.544 i za dnevnice 4.364 eura.

Za prvu polovinu 2023. godine Sekulić je za smještaj potrošio 5.925 eura, za prevoz 4.532 i za dnevnice je uzeo 3.328 eura.

Njegova partija inače od polovine marta bojkotuje Skupštinu i oštro je kritikovala opoziciju dok je bila na vlasti, kada su njeni poslanici primali plate a bojkotovali rad zakonodavnog doma.

Izvještaji parlamenta o utrošenim sredstvima za prethodne dvije godine, pokazuju inače da je 2022. godine za službena putovanja parlamentaraca izdvojeno blizu 505 hiljada eura. Za smještaj, prevoz i dnevnice za putovanja u inostranstvu u 2022. isplaćeno je skoro 292 hiljade eura, a za putovanja u zemlji 209 hiljada.

Od januara do juna ove godine, troškovi putovanja poslanika Andrije Nikolića (DPS) koštala su 8.391 eura, Maje Vukićević (DNP) - 7.739, Dragana Krapovića (Demokrate) - 6.424 eura, Božene Jelušić (URA) - 5.900 eura, Simonide Kordić (Nova) - 5.868 eura, Ivana Brajovića (SD) - 5.386 eura, Slavena Radunovića (Nova) - 2.270 eura i Vladan Raičević - 2.712 eura.

Nikolić je član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), a Vukićević je šefica Stalne delegacije pri PSSE i potpredsjednica PSSE.

Krapović je član Stalne delegacije pri PSSE i šef Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM).

Božena Jelušić je zamjenica člana Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO i zamjenica člana POSP-a.

Simonida Kordić je zamjenica člana Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini (OEBS), zamjenica člana Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članica POSP-a. Ivan Brajović je zamjenik člana Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Prošle godine nakon Sekulića, koji je potrošio 19.996 eura, slijedio je Vladan Raičević (PzP) -14.418 eura, Slaven Radunović (Nova) - 13.048 eura, Maksim Vučinić (RP) - 10.513 eura, Ivan Brajović (SD) - 9.500 eura...

Takože, lani su troškovi putovanja poslanika Predraga Boškovića (DPS) iznosili 7.000 eura, Simonide Kordić 7.578, Danila Šaranovića (Demokrate) - 7.371 eura, Božene Jelušić - 5.444 eura, Andrije Nikolića - 5.378, Jovanke Bogavac (PzP) - 4.164 eura, Dragana Krapovića (Demokrate) - 4.899, Amera Smailovića (BS) - 3.266, Tamare Vujović (Demokrate) - 3. 097 eura...

Neki nisu mrdnuli o trošku građana

Među onima koji za tu namjenu iz državne kase nisu potrošili ni centa, najbrojniji su poslanici koalicije okupljene oko bivšeg Demokratskog fronta i DPS-a, koje su u stvari imali i najviše poslanika.

Među poslanicima koji nisu putovali u prvoj polovini ove i tokom prethodne godine su poslanici DPS-a Branko Čavor, Abaz Dizdarević, Ljuiđ Škrelja, Nikola Janović, Duško Marković, Miomir Mugoša, Mevludin Nuhodžić, Miloš Nikolić... Nisu putovali ni Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PzP), Budimir Aleksić (Nova), Jovan Vučurović (NOVA), Predrag Bulatović (DNP), Dragan Ivanović (SNP), Dragan Vukić (SNP), Marko Milačić (Prava Crna Gora)...

Među njima su i pojedini poslanici koji su tokom prošle ili ove godine otpočeli ili završili mandat - Bogdan Božović (SNP), Andrija Mandić (Nova), Janko Milatović (Nova), Mehmed Zenka (DUA), Mihailo Anđušić (DPS)...

Na spisku onih koji su putovali, ne uzimajući dnevnice, su poslanici Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Valentina Minić...

Šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović je za prošlu i ovu godinu za službena putovanja potrošio oko 2.000 eura, Aleksa Bečić nešto manje od četiri - što su troškovi smještaja i karata.

Bonus video: