Nimanbegu: Tražićemo da se principi dopune zahtjevima o dodatnoj afirmativnoj akciji

"Dalji sastanci zavisiće od toga kako će partneri vidjeti naše zahtjeve u vezi principa", kazao je nosilac liste Albanske alijanse

25007 pregleda 71 reakcija 73 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Nikola Dragaš
Nimanbegu, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 21.07.2023. 16:20h

Nosilac liste Albanske alijanse Genci Nimanbegu, kazao je da je današnji zvanični sastanak s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem o formiranju vlade protekao u "dobroj atmosferi".

On je najavio da će ta albanska koalicija tražiti da se predlog principa PES-a o konstituisanju nove vlasti dopuni, između ostalog, zahtjevima o decentralizaciji vlasti i dodatnoj afirmativnoj akciji.

"Raspravljali smo o principima, dopunićemo ih jer ne obuhvataju sve. Slažemo se u političkoj viziji, našim zahtjevima o decentralizaciji vlasti... Od nove vlade očekujemo pojačano investiranje u područja u kojima žive manjine i Albanci. Dalji sastanci zavisiće od toga kako će partneri vidjeti naše zahtjeve u vezi principa", rekao je Nimanbegu novinarima nakon sastanka.

On je naveo da smatra da u principima nije dovoljno istaknuta potreba za "afirmativnim akcijama prema manjinama".

"One (afirmativne akcije) su očekivane. Jedan primjer - u zajednici gdje je 80 odsto manjinskog stanovništva, imate policiju sa 80 odsto pravoslavnog stanovništva. Vrijeme je da se razumije da manjinske partije nisu za fotelje, nego za principe", poručuje Nimanbegu.

Osim njega, sastanku sa Spajićem prisustvovala su još dva predstavnika Albanske alijanse - Fatmir Đeka i Damir Bećović.

Bonus video: