Blokiranje izbora u Šavniku: Dvije osobe će platiti globu od po 600 eura

Lokalni izbori u Šavniku ni poslije devet mjeseci nemaju epilog, ali je zato stigla prva pravosnažna presuda u predmetima povrede izbornih prava. Pred žabljačkim sudom preko 70 odsto predmeta zbog šavničkih događaja u završnoj fazi postupka

48753 pregleda 59 reakcija 28 komentar(a)
Izbori bez kraja: Sa biračkog mjesta u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić
Izbori bez kraja: Sa biračkog mjesta u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić

I dok šavnički lokalni izbori ni poslije devet mjeseci još nijesu okončani stigla je prva pravosnažna sudska presuda u “šavničkim predmetima” - zbog krivičnog djela povreda prava glasanja dvije osobe će platiti novčanu globu od po 600 eura.

Predsjednik Osnovnog suda na Žabljaku Mihailo Anđelić saopštio je “Vijestima” da je još jedan predmet dobio prvostepenu presudu, prema kojoj su tri osobe zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene radnje, osuđene na tri mjeseca zatvora.

Prvostepenom presudom predviđeno je da se kazna neće izvršiti ako osuđeni u naredne dvije godine ne ponovo neko krivično djelo.

“Postupak je trenutno po žalbi pred Višim sudom u Bijelom Polju”, naveo je Anđelić.

Lokalni izbori u Šavniku počeli su, kao i drugim crnogorskim opštinama, 23. oktobra 2023. godine, ali se izborni dan pretvorio u bizarni događaj, gdje se na dva mjesta u kojima je upisan 541 birač, glasalo svakog vikenda sve do 18. decembra ove godine.

Izborna lakrdija u Šavniku krenula je zbog toga što članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” mjesecima nijesu dozvoljavali da glasaju dijelu novoupisanih birača za koje su tvrdili da su prepisani u taj gradić da bi podržali DPS.

U zgradi Skupštine opštine i selu Kruševice glasalo se u čak devet izbornih krugova, a proces je prekinut nakon što tamošnja Opštinska izborna komisija nije mogla da usvoji zajednički dogovor šta dalje da se radi.

Šavničku sagu obilježili su brojni incidenti - fizički napadi, uvrede, lomljenje glasačkih kutija, onemogućavanje glasanja...

Predsjednik suda na Žabljaku saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo do sada dostavilo 21 optužni predlog zbog šavničkih događaja te da je “sud u 90 odsto predmeta već zakazao glavne pretrese”.

Anđelić je naglasio da je više od 70 odsto sudskih postupaka u završnoj fazi, ali da postoji opstrukcija od strane odbrane okrivljenih u tim predmetima.

“Postoje određene opstrukcije od strane odbrane okrivljenih gdje u završnoj fazi traže izuzeće kompletnog sastava ODT Pljevlja i sudećeg sudije, te probleme vezani za nepoznate adrese pojedinih oštećenih koje treba neposredno saslušati u postupku. I konačno, problem zbog nedostavljanja dijela izbornog materijala od strane OIK Šavnik, a koji se odnose na dokaze koji upućuju na uništenje ili oštećenje glasačkih listića”, pobrojao je Anđelić.

Tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima Nataša Bajčeta saopštila je “Vijestima” da je povodom održavanja izbora u Šavniku formirano 30 predmeta protiv 38 lica zbog krivičnih djela - protiv izbornih prava.

“Nakon sprovedenih izviđaja i nakon što je protiv određenog broja lica sproveden jedinstven postupak, nadležnom sudu su podnijeti optužni predlozi protiv 30 lica, a u odnosu na jedno lice je krivična prijava odbačena”, navela je Bajčeta.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora u Šavniku, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata (SD). Vlast u Šavniku još obavljaju odbornici starog saziva i predsjednik Opštine Jugoslav Jakić (DPS).

Izborni turisti još kod tužioca

Uprava policije je u junu ove godine podnijela je krivične prijave protiv 37 osoba - “izbornih turista”, zbog sumnje da su iz drugih crnogorskih opština u susret lokalnim izborima izvršili lažnu prijavu prebivališta u Opštini Šavnik.

Tužiteljka i PR ODT-a Pljevlja Nataša Bajčeta odgovorila je “Vijestima” da je u toku izviđaj protiv 37 osoba.

“U toku je izviđaj protiv 37 lica zbog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja”, saopštila je Bajčeta.

ODT Pljevlja formirao je po prijavi Uprave policije i predmet protiv službenika MUP-a - Filijale Šavnik V. Č. (37), koji se sumnjiči se za krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

“I u tom predmetu je toku izviđaj”, navodi Bajčeta.

Bonus video: