Putne karte i dnevnice za privilegovane

Poslanici koji su članovi međunarodnih delegacija i odbora dobro zarađivali od predstavljanja zemlje, prednjačio Predrag Sekulić

35301 pregleda 166 reakcija 68 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović

Pored toga što je prvak u potrošenom novcu za službena putovanja u Skupštini posljednjih godinu i po dana, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić na vrhu je liste i kada su u pitanju dnevnice koje je po tom osnovu dobio.

Slijedi ga predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a zatim poslanici Pokreta za promjene Vladan Raičević, koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović, Simonida Kordić i Maja Vukićević, a onda s mnogo nižim iznosima Maksim Vučinić, Dragan Krapović, Božena Jelušić...

Svi oni su članovi nekih međunarodnih delegacija i odbora, a Maja Vukićević je i potpredsjednica Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Prošle godine potrošio koliko i predsjednica Parlamenta: Raičević
Prošle godine potrošio koliko i predsjednica Parlamenta: Raičevićfoto: Luka Zeković

Zvanična statistika skupštinskih službi pokazuje i da poslanici opozicije, koji su se jedva vidjeli i čuli u državnom parlamentu prethodne dvije godine, nisu ostali uskraćeni za ove privilegije. Tako su se Ivan Brajović (Socijaldemokrate) i Branimir Gvozdenović (DPS) takođe obreli u evropske prijestonice o trošku građana Crne Gore. Takođe i Predrag Bošković (DPS) koji je prošle godine uzeo više novca za dnevnice i od predsjednice parlamenta, a posebno u odnosu na potpredsjednicu Branku Bošnjak (PzP).

Zanimljivo je i da bivši šef parlamenta, koji slovi i za budućeg, Aleksa Bečić koji je imao nekoliko službenih putovanja posljednjih godinu i po dana, nije iskoristio mogućnost da uzme dnevnice.

Bečić
Bečićfoto: Demokratska Crna Gora

Kada su u pitanju službene dnevnice koje su poslanici dobijali u 2022. godini, član stalne delegacije pri PSSE Predrag Sekulić je od ukupnog troška za putovanja od 23.000 eura na ime dnevnica uzeo 4.300 eura.

Njegov partijski kolega Predrag Bošković za službene puteve je potrošio 7.500, a za dnevnice 1.361 eura. Skoro koliko i predsjednica Skupštine Danijela Đurović prošle godine. Ona je tada za dnevnice uzela 1.425 eura, a ukupno za službena putovanja potrošila 20.000 eura.

U te iznose se ne računaju iznosi službene kartice, koji nijesu evidentirani u tabeli koja je dostavljena “Vijestima” kao odgovor na novinarski upit.

Poslanik Vladan Raičević iz Pokreta za promjene, koji je član Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zamjenik člana delegacije pri Parlamentarnoj skupštini je od ukupno 19.293 eura za službena putovanja (smještaj i prevoz) za dnevnice uzeo 2. 919 eura.

Potpredsjednica PSSE Maja Vukićević, koja vodi sjednice tog tijela Savjeta Evrope, je lani ukupno za put potrošila 17.900 eura, a za dnevnice 2.600 eura.

Manje trošila na visokoj funkciji od nekih kolega: Vukićević
Manje trošila na visokoj funkciji od nekih kolega: Vukićevićfoto: Demokratska narodna

Slične troškove, koje plaćaju građani, imao je i šef Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Slaven Radunović. On je za putovanja potrošio 15.525 eura, a za dnevnice 2. 251 eura.

Njegova partijska koleginica iz Nove, Simonida Kordić je ukupno potrošila16.373 eura, a za dnevnice je uzela manje od hiljadu eura - 970 eura. Ona je zamjenica člana Stalne delegacije pri PS OEBS-a, zamjenica člana Stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članica POSP-a.

Ostali iznosi za službena putovanja i dnevnice u 2022. daleko su niži od ovih, pa je recimo Dragan Krapović uzeo oko 1000 eura za dnevnice, a njegova putovanja su građane koštala 13.000 eura. Maksim Vučinić je putovao za 13.789 eura, za dnevnice je dobio oko 1.500 eura.

Zanimljivo je da potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, koja je gotovo svakodnevno primala ambasadore, nije puno putovala. Kao ni predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić. Bošnjak je za dnevnice uzela 550 eura, a za službena putovanja potrošila 4.160 eura.

Lekić je ukupno potrošio u ove svrhe 3.069 eura, za dnevnice je dobio 285 eura.

Poslaničke plate davno su premašile 1.500 eura, a većina poslanika ima oko 2.000 eura, dok ima i onih koji primaju i više od toga.

Sem službenih putovanja, njima se plaća i gorivo, korišćenje svog automobila kada dolaze na sjednice, parking, smještaj ako su van Podgorice, telefonski računi...

Brajović i Gvozdenović neprimjetni u Domu, službene puteve nijesu odbili

Poslanici Ivan Brajović i Branimir Gvozdenović bili su neprimjetni u Parlamentu ove zime i proljeća, a od sredine marta nijesu ni dolazili jer ga bojktuju. Ipak Brajović je za službena putovanja potrošio 5.800 eura i uzeo 1.100 eura za dnevnice. Branimir Gvozdenović je dobio samo 449 eura za dnevnice, a za putovanja je za njega Skupština platila oko 5.000 eura.

Kao što smo objavili, najviše je ove godine do kraja juna za putovanja potrošila Danijela Đurović 24.400 eura, od čega je 2.400 uzela za dnevnice.

Predrag Sekulić je potrošio oko 14.000 eura, a za dnevnice 3.328.

Maja Vukićević je za dnevnice uzela 2.000 eura, Slaven Radunović 539, Simonida Kordić 1.200...

Bonus video: