Izbori i popis odgodili kongrese?

Iz NSD-a tvrde da su partijskim organima produžili mandate do okončanja popisa, dok iz Demokrata kažu da su zbog izbora odlučili da rukovodstvo nastavi da radi. Iz te partije najavljuju kongres najkasnije krajem godine

33786 pregleda 40 reakcija 24 komentar(a)
U v.d. statusu: Knežević i Mandić, Foto: Luka Zekovic
U v.d. statusu: Knežević i Mandić, Foto: Luka Zekovic

Rukovodstvima nekoliko crnogorskih partija istekli su redovni četvorogodišnji mandati, ali iz dijela tih stranaka tvrde da su vođstvu produžili funkcije zbog proljetos održanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, te zato što čekaju sprovođenje popisa stanovništva.

Međutim, te partije do odgovora “Vijestima” nisu bile obavijestile javnost o svojim navodnim odlukama, iako pojedine tvrde da su prije više od dvije godine produžile mandat rukovodstvu.

One najavljuju da bi do kraja godine trebalo da organizuju kongrese i skupštine, na kojima će birati stranačke organe i ljude koji će ih predvoditi.

Redovni mandati su, između ostalog, istekli partijskim vrhuškama konstituenata doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) - Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP) i Pokreta za promjene (PzP).

U NSD-u, na čijem je čelu Andrija Mandić, to se desilo prije dvije godine, jer je njihova Skupština (najviši partijskih organ), na kojoj se bira vođstvo, održana još 2017. Međutim, funkcioner te stranke Andrija Babović saopštio je “Vijestima” da je svim partijskim tijelima i organizacijama NSD-a mandat produžen do okončanja popisa stanovništva. Navodi da je na najvišеm organu NSD-a 12. maja 2021. donesena odluka da se redovna skupština održi nakon popisa.

On je prvobitno trebalo da bude sproveden 2021, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Iako je NSD, kao dio DF-a, održavanje popisa uslovljavao podrškom tadašnjoj Vladi, on ipak nije održan. Odluka odlazeće izvršne vlasti je da se popisivanje obavi na jesen, od 1. do 15. novembra.

Babović
Babovićfoto: Privatna arhiva

Babović najavljuje da će se u NSD-u, poslije završetka popisa, održati “unutarstranački izbori na svim nivoima”.

“Do tada se nećemo baviti unutarstranačkim izborima, jer smo svim našim opštinskim odborima i njihovim rukovodstvima, Glavnom odboru, Izvršnom odboru, Predsjedništvu, predsjedniku stranke i njegovim potpredsjednicima produžili mandat, i oni obavaljaju svoje stranačke funkcije u punom kapacitetu”, istakao je on, poručujući da je za NSD popis “aktivnost od najvećeg nacionalnog i političkog značaja”.

Vođstvu DNP-a, koje predvodi Milan Knežević, mandat je istekao krajem prošle, odnosno početkom ove godine. Knežević je na funkciju izabran u decembru 2018, a potpredsjednici DNP-a u januaru 2019.

Iz te partije “Vijestima” nisu željeli da odgovore zašto još nisu održali kongres, da li je on u planu, te na osnovu čega Knežević i potpredsjednici pokrivaju funkcije poslije isteka mandata.

Međutim, listu je iz DNP-a nezvanično rečeno da kongres nije održan “iz tehničkih razloga”, odnosno zbog održavanja lokalnih, predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Sagovornik tvrdi da je takva odluka donijeta na sjednici Predsjedništva DNP-a, te da je planirano da kongres bude održan do kraja godine.

Rukovodstvu PzP-a, koji je na državnim izborima izgubio parlamentarni status, mandat je istekao krajem marta, s obzirom na to da su u tom periodu prije četiri godine imali Kongres na kom je Nebojša Medojević izabran za šefa partije.

Upitan po kom osnovu obavlja funkciju i da li je u planu kongres PzP-a, Medojević je “Vijestima” odgovorio da je to “unutrašnje pitanje” njegove stranke.

“Kad donesemo neke odluke, objavićemo (ih)”, rekao je.

Iz Demokrata, kao i iz NSD-a, tvrde da su vođstvu produžili mandat, koji je, po odredbama Statuta, trebalo da traje do kraja maja.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je “Vijestima” da je Statutom propisano da mandat organa partije traje po pravilu četiri godine, što, kako je dodao, znači da može biti izuzetaka.

“Upravo saglasno tome, a imajući u vidu izborne kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore koji su obilježili dosadašnji tok 2023, Glavni odbor je na svojoj devetoj sjednici održanoj prije nekoliko mjeseci jednoglasno donio odluku da organi izabrani na Drugom kongresu nastavljaju da obavljaju funkciju i imaju puni mandat do održavanja trećeg kongresa, a da će se odluka o sazivanju i datumu održavanja trećeg kongresa donijeti nakon održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora”, objasnio je on.

Pripreme za kongres nakon konstituisanja nove vlasti: Bogdanović i Bečić
Pripreme za kongres nakon konstituisanja nove vlasti: Bogdanović i Bečićfoto: Boris Pejović

Navodeći da će u narednim danima fokus te partije biti usmjeran ka konstituisanju nove vlasti, Bogdanović je saopštio da je realno očekivati da se nakon toga Demokrate okrenu pripremama za kongres.

“Koji bi se, realno je očekivati, održao najkasnije krajem 2023”, najavio je on.

Za razliku od navedenih stranaka, neke druge su u v.d. stanju jer su ih njihovi čelnici napustili ili imaju privremene šefove.

Jedna od njih je Socijaldemokratska partija (SDP), koje neće biti u novom sazivu parlamenta, a čiji se doskorašnji lider Raško Konjević povukao iz politike nakon parlamentarnih izbora.

“Vijestima” su iz SDP-a kazali da će njihov kongres biti održan na jesen, ali nisu mogli da preciziraju njegov tačan termin.

Privremenog šefa, Danijela Živkovića, ima Demokratska partija socijalista (DPS), koja bi do 11. septembra trebalo na neposrednim izborima, glasovima članstva, a ne delegata, da bira predsjednika stranke i ostale članove rukovodstva.

Privremeni šef DPS-a: Živković
Privremeni šef DPS-a: Živkovićfoto: Boris Pejović

“Vijestima” iz DPS-a nisu odgovorili kad će tačno biti održani ti izbori.

GP URA, SNP, BS... u redovnom mandatu

Rukovodstvima ostalih crnogorskih stranaka teku redovni mandati.

Predsjednik Radničke partije (RP) Maksim Vučinić izabran je na tu poziciju na kongresu stranke krajem 2019, što znači da mu mandat ističe krajem ove godine.

Građanski pokret (GP) URA održao je kongres u julu 2021, na kom je za lidera partije izabran aktuelni premijer Dritan Abazović. Njemu će mandat isteći 2025.

U julu 2021. kongres je imala i Socijalistička narodna partija (SNP), na kom je po drugi put za šefa te stranke izabran Vladimir Joković.

Te godine četvorogodišnje mandate dobili su i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, lider Demosa Miodrag Lekić, te čelnik Force Genci Nimanbegu.

Godinu kasnije, 2022, na pozicije su izabrani šef Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, koji je prije nekoliko godina bio podnio ostavku na tu funkciju, te lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

U dosadašnjem toku 2023. održani su skupština Albanske alternative, na kojoj je za čelnika te stranke izabran predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, te kongres Liberalne partije (LP) na kojem je Vatroslav Belan naslijedio na funkciji dugogodišnjeg šefa i poslanika LP-a Andriju Popovića.

Bonus video: