Zaharieva: Bugarska snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

"Marković je podsjetio na istorijski uspjeh, učlanjenje države u NATO, i istakao benefite koje ono donosi građanima – mir, stabilnost i sigurnost ali i ekonomski prosperitet kroz sve veće interesovanje stranih investitora koji u Crnu Goru donose ne samo novac već i znanja i vještine upravljanja velikim projektima"
1 komentar(a)
Ekatarina Zaharieva, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ekatarina Zaharieva, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.09.2017. 10:30h

Bugarska snažno podržava nastavak proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, a Crna Gora je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija i može biti primjer drugima, kazala je potpredsjednica Vlade za reformu pravosuđa i ministarka vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva na na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Ocijenivši da Balkan još nije stabilan, Marković je istakao važnost jasne evropske perspektive za države regiona, ali i pohvalio regionalnu ekonomsku saradnju koja je dogovorena kroz Berlinski proces.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je dodao da je Vlada snažno posvećena evropskoj agendi i iskazao očekivanje da se naredne godine, za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU, snažnije krene u fazu pregovora koja podrazumijeva zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Zaharieva je obećala nastavak podrške Crnoj Gori na putu ka EU ističući da Berlinski proces može biti priprema za ubrzani proces evropskih integracija, a ne zamjena za njega. Pozitivnim je ocijenila jačanje regionalne ekonomske saradnje, dogovorene na Samitu u Trstu. Potpredsjednica bugarske Vlade je iskazala uvjerenje da Crna Gora u narednih pet godina može završiti pregovore sa EU i postati njena punopravna članica. Marković je podsjetio na istorijski uspjeh, učlanjenje države u NATO, i istakao benefite koje ono donosi građanima – mir, stabilnost i sigurnost ali i ekonomski prosperitet kroz sve veće interesovanje stranih investitora koji u Crnu Goru donose ne samo novac već i znanja i vještine upravljanja velikim projektima. Zajednički je konstatovana potreba oplemenjivanja odličnih bilateralnih političkih odnosa jačom ekonomskom saradnjom i razmatrani modeli povezivanja privrednika dvije države. Potencijali Crne Gore su brojni, a posebno se ističu oni u energetici i infrastrukturi, oblastima u kojima treba ojčati veze naše države i Bugarske", navodi se u saopštenju Vlade.

Nastavak podrške Bugarske ka članstvu Crne Gore u EU

Vlada Bugarske nastaviće da podržava napredovanje Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), uz očekivanje da će uspješan nastavak reformi osigurati da država bude sljedeća naredna članica EU.

Kako je saopšteno je tokom razgovora ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministarke vanjskih poslova Bugarske Ekatarine Zaharijeve, Vlada Bugarske pozdravlja odlične rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i nastaviće da pruža snažnu podršku napredovanju države prema članstvu u EU.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ukupnim odnosima i kvalitetom saradnje dvije države u oblasti evropske integracije i prenijeli spremnost za njeno intenziviranje kroz sprovođenje Memoranduma o snaženju saradnje u oblasti evropske integracije koji su potpisale dvije vlade“, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je zahvalio na dosadašnjoj podršci bugarskih eksperata, posebno u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, poljoprivrede, unutrašnjeg tržišta, energetike i koordinacije evropskih poslova istakavši da je bugarsko iskustvo iz vođenja pregovora bilo dragocjeno članovima crnogorske pregovaračke strukture.

"On je upoznao sagovornicu s tekućim aktivnostima i planovima za zaokruživanje procesa otvaranja poglavlja, kao i dinamičnijeg rada na ispunjavanju završnih mjerila i zatvaranju poglavlja istakavši unutrašnju spremnost za nastavak dobrih rezultata na svim poljima“, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu je, dodaje se, prenio očekivanje da će tokom bugarskog predsjedništva EU, u prvoj polovini 2018. biti nastavljena dobra dinamika u pregovorima i dalje napredovanje Crne Gore prema članstvu.

"Zaharijeva je pozdravila odlične rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu istakavši da naša država predstavlja uspješan primjer politike proširenja. U tom kontekstu je prenijela očekivanje da će nastavak reformi osigurati da Crna Gora bude sljedeća članica EU“, navedeno je u saopštenju.

On je istakla da će Bugarska, kao i dosad, nastaviti da snažno podržava napredovanje naše države prema članstvu ocijenivši da su rezultati i iskustvo Crne Gore značajan putokaz i motiv za ostale države regiona u približavanju EU.

"U tom kontekstu je prenijela da će značajno mjesto tokom predstojećeg, bugarskog predsjedništva EU imati politika proširenja čime će se dodatno iskazati posvećenost Sofije integrisanju Zapadnog Balkana u EU. Sagovornici su, takođe, dogovorili zajedničke aktivnosti, posebno u dijelu vladavine prava i ispunjenju privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24“, navode iz Ministarstva.

Bonus video: