Milatović odlikovao Timonijea Ordenom Crnogorske zastave: Odnos Francuske i Crne Gore karakteriše intenzivna saradnja

To je, kako se navodi, prvo odlikovanju koje Milatović dodjeljuje jednom ambasadoru u znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dvije države

11010 pregleda 9 komentar(a)
Timonije i Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Timonije i Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Visoko državno priznanje koje danas dodjeljujem poseban je znak zahvalnosti ambasadoru Timonijeu na posvećenom diplomatskom angažmanu na unaprjeđenju crnogorsko - francuskih odnosa tokom njegovog mandata, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, odlikovao ambasadora Francuske Kristijana Timonijea Ordenom Crnogorske zastave drugog stepena, visokim državnim priznanjem koje se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru.

To je, kako se navodi, prvo odlikovanju koje Milatović dodjeljuje jednom ambasadoru u znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dvije države.

"Ambasadora doživljavamo kao istinskog prijatelja Crne Gore koji je dao lični doprinos jačanju saradnje dvije države na najvišem nivou, a ovaj orden zalogom još snažnijih odnosa i podrške Francuske našoj zemlji", kazao je crnogorski predsjednik.

Timonije i Milatović
Timonije i Milatovićfoto: Predsjednik Crne Gore

On je istakao da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose koje, kako kaže, karakteriše intenzivna saradnja u mnogim oblastima, te podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore i savezništvo u okviru NATO-a.

"Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja podrška Francuske integracionom procesu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji. Pozdravljam iskazanu spremnost Francuske da kroz ciljano osmišljenu i za Crnu Goru prilagođenu ekspertizu dodatno doprinese našim reformskim naporima", kazao je Milatović.

Milatović i Timonije
Milatović i Timonijefoto: Predsjednik Crne Gore

On je podsjetio na nedavni poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona da posjeti Pariz i kazao da se raduje zvaničnoj posjeti toj zemlji u cilju daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Kao važnu bilateralnu aktivnost, Milatović je naveo rad Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost (WB3C) i zahvalio Francuskoj na odluci da Centar bude izgrađen upravo u Podgorici.

On je kao cilj istakao jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, ali i podršku te zemlje u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio-povezanost.

Bonus video: