Nema dogovora o šefu Skupštine

Potencijalni partneri u budućoj vlasti do sinoć nisu bili postigli dogovor o izboru Bečića ili nekog drugog kandidata

41053 pregleda 124 reakcija 73 komentar(a)
Nakon potvrde mandata, slijedi pauza: detalj sa konstitutivne sjednice prošlog saziva, Foto: Skupština Crne Gore
Nakon potvrde mandata, slijedi pauza: detalj sa konstitutivne sjednice prošlog saziva, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore najvjerovatnije danas neće dobiti novog šefa jer potencijalni konstituenti buduće vlasti do sinoć nisu bili postigli dogovor o tome - nezvanično saznaju “Vijesti”.

To znači da je najrealnije da danas na konstitutivnoj sjednici parlamenta, nakon što bude utvrđeno da je novoizabranim poslanicima otpočeo mandat, bude određena pauza, da bi se novo rukovodstvo Skupštine biralo naknadno.

Najizgledniji kandidat za čelnika najvišeg zakonodavnog doma je lider Demokrata Aleksa Bečić, ali su iz njegove partije “Vijestima” juče nezvanično kazali da još nema dogovora da on bude izabran. Izvor lista naveo je da su Demokrate završile pregovore s Pokretom Evropa sad (PES), koji je osvojio najviše glasova na izborima, i da je sad na ostalim strankama da usaglase aranžmane s PES-om.

Demokrate su u neformalnim pregovorima prihvatile ponudu lidera PES-a Milojka Spajića o udjelu u vlasti, prema kojoj bi, osim vođenja Skupštine, trebalo da im pripadnu potpredsjedničko mjesto za bezbjednost, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Iz PES-a su “Vijestima” nezvanično kazali da zasad nema dogovora o izboru predsjednika parlamenta, i da će to pitanje razmatrati kasnije, ne precizirajući kad.

Konstitutivna sjednica parlamenta zakazana je za 12 časova, i njom će predsjedavati najstariji poslanik - Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Prema Poslovniku Skupštine, kandidata za njenog šefa može predložiti najmanje deset poslanika. Predsjednik parlamenta bira se tajnim glasanjem.

PES je preksinoć, sastankom sa predstavnicima Bošnjačke stranke (BS), završio prvu rundu zvaničnih razgovora o formiranju vlade, ali se ni nakon toga ne zna ko bi trebalo da bude dio nove izvršne vlasti. Sve partije i savezi sa kojima je PES-a pregovarao, načelno su prihvatili predlog principa tog pokret o konstituisanju vlade, u kom se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije...

Izvor “Vijesti” iz PES-a saopštio je da im nisu sporni zahtjevi partija manje brojnih naroda da se predlog principa dopuni načelima koji se tiču položaja tih naroda i pitanja važnih za njih.

Međutim, tvrdi da imaju sumnje u pogledu predloga BS-a da vlada poštuje preporuke Venecijanske komisije (VK), jer smatraju, kako se navodi, da to može biti pokušaj opstrukcije promjena u tužilaštvu.

Iz BS-a su “Vijestima” nezvanično pojasnili da su predlog o poštovanju preporuka VK izradili kao odgovor na navode iz posljednjeg non-pejpera Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori, u kome piše da država nije uspjela da obezbijedi da ključne zakonske izmjene... “budu pripremljene u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i mišljenjima VK, što ostaje glavna zabrinutost”. Drugi izvor tvrdi da su tu ideju ispostavili jer žele da im fokus bude na temama koje zbližavaju javnost, a ne dijele.

Predstavnici PES-a su se, osim s BS-om, sastali s funkcionerima ZBCG, Demokrata, koalicije Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, te ostalih partija/saveza manje brojnih naroda - Albanske alijanse, Albanskog foruma i Hrvatske građanske inicijative (HGI). Poziv na razgovore jedino nije upućen Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA.

Lider PES-a Spajić danas bi trebalo da razgovara s predstavnicima Saveza građana CIVIS, koji je na izborima bio na listi njegovog pokreta. Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić, rekao je “Vijestima” da će on danas Spajiću prenijeti svoje viđenje principa o formiranju vlade.

On je istakao da bi novi kabinet trebalo da ima dvotrećinsku ili tropetinsku podšku u parlamentu (54 ili 49 poslanika), s obzirom na, kako je rekao, “očekivanje ispunjenja evropske agende”.

“Za nas je važan i program vlade, ali i da ona bude inkluzivna. Nije najsrećnije rješenje da je podržava 41 poslanik, jer ako želimo da ispunimo evropsku agendu, a to znači izbor tri člana Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca i sedmog sudiju Ustavnog suda, neophodna je veća podrška u Skupštini. To je nešto što EU očekuje od nas - kompletiranje pravosudnih institucija”, ocijenio je Miljanić.

On je poručio da će o sastavu vlade odlučiti Spajić.

“Većinska podrška u parlamentu čini vladu stabilnom, a to nam je sad veoma važno. Kao i meritokratija - da se izaberu najbolji, a ne ministri koji će se učiti poslu”, zaključio je.

Nakon što danas bude konstituisan parlament, teći će rok od mjesec za predlaganje mandatara. Kad to bude učinjeno, mandatar će imati tri mjeseca da napravi kabinet.

U novom parlamentu 18 stranaka

U novom sazivu parlamenta biće najmanje 18 partija. Međutim, taj broj mogao bi da se poveća do formiranja vlade, kad neki poslanici s koalicionih lista podnesu ostavke na poslaničke funkcije zbog izbora u izvršnu vlast, a drugi s redosljeda na listama dođu na njihove pozicije.

PES će u novom sazivu imati 19 poslanika (plus jednog nezavisnog), DPS 17, Nova srpska demokratija devet, Demokrate sedam, BS šest, GP URA i Demokratska narodna partija po četiri, Socijaldemokrate tri, SNP dva, dok će po jednog predstavnika imati Demokratska unija Albanaca, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, Alternativa Crna Gora, Novska lista, Albanska Alternativa, Demokratski savez Albanaca, Forca i HGI.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovaće najviši državni zvaničnici, predsjednici sudova, čelnici i predstavnici drugih institucija...

Bonus video: