Milatović: Konsultacije o mandataru počinju u ponedjeljak, pretpostavljam da ću ih završiti za petnaestak dana

"Imam rok od 30 dana da ih obavim i da odredim mandatara, ali mislim da ću to uraditi i prije tog roka... Uvjeren sam da će se, kad budem davao mandat, nazreti način kako će izgledati nova vlada", kazao je predsjednik Crne Gore

42067 pregleda 71 reakcija 44 komentar(a)
"Partije manje brojnih naroda trebalo bi da budu dio vlade": Milatović, Foto: Luka Zeković
"Partije manje brojnih naroda trebalo bi da budu dio vlade": Milatović, Foto: Luka Zeković

Šef države i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, kazao je da su današnjim konstituisanjem novog saziva Skupštine Crne Gore ispunjeni uslovi za početak konsultacija o izboru mandatara za sastav nove vlade.

"Čestitam svim poslanicima. Konsultacije o mandataru otpočeću u ponedjeljak, i one će biti održane na Cetinju, u rezidenciji predsjednika na Cetinju. Danas u podne i sjutra ujutru političkim subjektima stići će pozivi za konsultacije i redosljed njihovog dolaska na Cetinje. Imam rok od 30 dana da ih obavim i da odredim mandatara, ali mislim da ću to uraditi i prije tog roka. Pretpostavljam da ću kroz petnaestak dana biti u mogućnosti da obavim i završim formalno konsultacije", rekao je Milatović novinarima nakon konstitutivne sjednice, kojoj je prisustvovao.

Upitan da li je upoznat šta je razlog što još nema dogovora o novoj vladi, Milatović je odgovorio da je dovoljno vremena da do toga dođe.

"Tek danas su verifikovani mandati poslancima... Imamo formalne konsultacije o vladi, vremena je dovoljno da dođe do dogovora. Uvjeren sam da će se, kad budem davao mandat, nazreti način kako će izgledati nova vlada. Svoj dio posla ću odraditi, a nadam se da će na svim stranama političkog spektra biti odgovornosti", poručio je.

Jakov Milatović
foto: Luka Zeković

Na pitanje očekuje li da u novoj vladi budu i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i partije manje brojnih naroda, Milatović je odgovorio da nije davao izjave o tome ko treba, a ko ne treba da bude u izvršnoj vlasti.

"Važno je da ona bude stabilna, da se obezbijedi podršku za reforme u pravosuđu. Za to su potrebni glasovi 54, odnosno 49 poslanika. Logično je imati to u vidu u smislu formiranja vlade. Partije manje brojnih naroda trebalo bi da budu dio vlade", zaključio je on.

Bonus video: