Čekajući predsjednika Skupštine

Konstitutivna sjednica Skupštine prekinuta, nastavak kada budu završeni politički dogovori

25444 pregleda 47 reakcija 39 komentar(a)
Novović, Vučković i poslanici Nove i DNP-a, Foto: Luka Zekovic
Novović, Vučković i poslanici Nove i DNP-a, Foto: Luka Zekovic

Sjednica Skupštine na kojoj će se birati predsjednik biće nastavljena kada bude postignut politički dogovor o tome, što je uobičajena ranija praksa.

Na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati poslanicima novog saziva i utvrđen dnevni red, nakon čega je predsjedavajući, najstariji poslanik Milan Lekić (Nova), objavio pauzu.

On je rekao da Skupštini nije dostavljen predlog za šefa parlamenta.

Prvi plenum, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna ove godine bio je svečan i trajao je kratko. Prije početka rada hor je otpjevao državnu himnu, većina poslanika i poslanica je na grudima nosila crvenu rozetu, a njih i goste dočekala je Počasna garda Vojske Crne Gore, što do sada nije bila praksa.

Sjednici su prisustvovali predsjednik države Jakov Milatovića, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, ombudsman Siniša Bjeković,vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjedavajući Senatom Državne revizorske institucije (DRI) Nikola Kovačević i predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Izostao je guverner Centralne banke Radoje Žugić koji je obavijestio parlament da ne može doći, kao i v.d. vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović. Ona nije odgovorila na poziv parlamenta. Prema nezvaničnim informacijama, sjednici nije prisustvovala zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Na dnevnom redu sjednice, čiji se nastavak očekuje, je izbor šefa Skupštine, utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika parlamenta, te predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Sve te funkcije proizvod su političkog sporazuma, a Administrativni odbor je važan za dalje izbore u parlamentu, te formiranje odbora.

Šef DIK-a pročitao je imena novih poslanika, čime je, kako je rekao, Lekić otpočeo mandat poslanicima 28. saziva Skupštine Crne Gore.

Prema konačnim rezultatima, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, koalicija “Zajedno”, koju predvodi Demokratska partija socijalista dobila je 21 mandat, a koalicija “Za budućnost” Crne Gore 13 mandata.

Poslanički klub PES-a
Poslanički klub PES-afoto: Skupština Crne Gore

Koalicija Demokrata i GP URA osvojila je 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, dok je koalicija Socijalističke narodne partija i Demosa dobila dva poslanička mjesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata, a po jedan Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

"Sad je sve limunada"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i njegov mogući nasljednik Milojko Spajić juče su na Tviteru komentarisali događaj.

Spajić, koji je i lider PES-a, se pohvalio da su započeli parlamentarni status i zahvalio građanima na podršci na izborima. Dodao je da će PES zahvaljujući građanima biti u prilici da “bude strožer ključnih promjena i reformi “ koje će im poboljšati život i državu učiniti prvom sljedećom punopravnom članicom EU.

Abazović je, uz fotografiju sa još četvoro poslanika GP URA, čestitao poslanicima novog saziva, navodeći da su oni pomirili Crnu Goru i iznijeli najteže bitke.

“Sad je sve limunada”, dodao je.

Bonus video: