Zastava EU pred zgradom Predsjednika, Milatović: Crna Gora ima realnu šansu da postane sljedeća članica

"Danas smo simbolično podigli zastavu EU ispred zgrade Predsjednika Crne Gore kao podsjetnik gdje Crna Gora zapravo pripad", rekao je Milatović

17824 pregleda 46 reakcija 45 komentar(a)
Popa i Milatović tokom podizanja zastave EU, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Popa i Milatović tokom podizanja zastave EU, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora kao predvodnica procesa evropskih integracija ima realnu šansu da postane sljedeća članica Evropske unije (EU), stekli su se svi preduslovi za ubrzanje reformi i u tom kontekstu računam na podršku evropskih partnera, saopštio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da su Milatović i šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa prisustvovali podizanju zastave EU pred zgradom Predsjednika.

U saopštenju se dodaje da ovim simboličnim činom Crna Gora još jednom ističe jasnu posvećenost države evropskom putu, i postojanje političke volje i želje da se reforme na tom putu ubrzaju.

"Danas smo simbolično podigli zastavu EU ispred zgrade Predsjednika Crne Gore kao podsjetnik gdje Crna Gora zapravo pripada. Najveći zajednički imenitelj u Crnoj Gori u smislu spoljne politike je upravo punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji, ali ovaj proces jako dugo traje, i mislim da je upravo na nama da ga, u što bržem roku zaokružimo i završimo na benefit i radost svih građana i građanki u Crnoj Gori. Zbog toga sam, upravo na ovaj način, podižući zastavu Evropske Unije htio da i u simboličkoj ravni napravim jedan korak naprijed u zaokruživanju ovog procesa", istakao je Milatović.

Milatović
Milatovićfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je dodao da očekuje od svih političkih aktera i društvenih subjekata da zajedničkim snagama djeluju na ubrzanju EU puta države.

"Juče kada smo konačno dobili novi saziv Skupštine i uskoro, kada dobijemo i novu Vladu Crne Gore, nadam se da će se ispuniti svi preduslovi i da ćemo zajedno kao društvo još snažnije zakoračiti naprijed, kako bismo upravo u narednih par godina postali punopravna članica EU", kazao je Milatović.

Saopštio je da su dostizanje evropskih vrijednosti i standarda za Crnu Goru prioritet njegovog mandata i da imajući u vidu snažnu podršku građana članstvu zemlje u EU svi društveni činioci treba da pokažu dodatnu odgovornost u narednom periodu, posebno ističući važnost imenovanja u pravosuđu koja bi bila jasan signal da je država spremna da iskorači naprijed.

Predsjednik Milatović je kazao da Crna Gora kao predvodnica procesa evropskih integracija ima realnu šansu da postane sljedeća članica Evropske Unije, da su se stekli svi preduslovi za ubrzanje reformi i da u tom kontekstu računa na podršku evropskih partnera.

Bonus video: