Đuričković: Mudro je sastaviti Vladu koja će imati podršku zapadnih partnera

"Besumučno trošenje vremena na propala rješenja i propuštanje šanse, da konačno postanemo dio zapadne civilizacije i Evropske unije. Tako bi se mogle opisati prethodne tri godine vladavine raznoraznih politički struktura, oličenih u DF-u i pokretu URA, kao i njihovim vrhovnim poglavarima”

8010 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Đuričković, Foto: SD
Đuričković, Foto: SD

Namjera rukovodstva PES-a da napravi Vladu sa DF-om, ukoliko uspiju, bila bi garant da će Crna Gora nastaviti dalju stagnaciju u procesu evropskih integracija, ali i gotovo izvjesno nazadovanje u tom procesu, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Miloš Đuričković.

"Toliko o tome da je njihov prioritet ubrzanje integracija i članstvo u EU. Da budemo jasni, to nije samo stav njihovih političkih oponenata, koji sa pravom jedine nose epitet jedinih evropskih snaga u Crnoj Gori, već i stav Brisela i Vašingtona ponovljen mnogo puta. To što rukovodstvo PES-a ima želudac da formira lokalne vlasti u Beranama, Pljevljima, Zeti itd, sa osvjedočenim negatorima države Crne Gore, genocida u Srebrenici, njene zastave i himne, građanskog koncepta, protivnicima EU i NATO-a, podržavaocima ruske agresije ne znači da je neko u Briselu ili Vašingtonu zainteresovan za saradnju sa Vladom koja bi imala takve subjekte u svom sastavu”, dodao je Đuričković.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu težak ekonomski i bezbjednosni izazov u kojem se Crna Gora nalazi, a koji će u narednom četvorogodišnjem periodu biti značajno komplikovaniji, mudro je sastaviti Vladu koja će imati zagarantovanu punu kooperativnost i podršku zapadnih partnera.

"Besumučno trošenje vremena na propala rješenja i propuštanje šanse, da konačno postanemo dio zapadne civilizacije i Evropske unije. Tako bi se mogle opisati prethodne tri godine vladavine raznoraznih politički struktura, oličenih u DF-u i pokretu URA, kao i njihovim vrhovnim poglavarima”, kazao je Đuričković.

Đuričković je istakao da rukovodstvo PES-a, ako im je uopšte i stalo, treba konačno da čuje stav Brisela i Vašingtona koji je jasan: „Vlada u čiji bi sastav ušao kadar ZBCG neće imati njihovu podršku”.

"Jednako važno je da istu poruku ponove i partije manjina i proevropske partije, ako ne i oštriju. Ako PES planira Vladu sa ZBCG ili pokretom URA, stava smo da ne treba da dobije niti jedan glas podrške proevropskih i manjinskih partija”, zaključio je Đuričković.

Bonus video: