Jesmo li završili sa "vječitim" političarima

Nova lica u crnogorskom parlamentu imaju zanimanja kojima bi mogli da se vrate

38923 pregleda 102 reakcija 60 komentar(a)
Neke nove i stare snage: sa konstitutivne sjednice, Foto: Luka Zeković
Neke nove i stare snage: sa konstitutivne sjednice, Foto: Luka Zeković

Većina novih poslanika u Skupštini Crne Gore ima zanimanja od kojih mogu da žive, ako odluče da profesionalno ne obavljaju poslaničku funkciju.

Najviše novih poslanika imaju Pokret Evropa sad (PES) i koalicija okupljena oko DPS-a, dok su na listama Za budućnost Crne Gore (ZBCG), Demokrata i URE, uglavnom javnosti dobro poznata imena.

Tokom mandata DPS-a, ali i donedavno, u vrhu izvršne i zakonodavne vlasti sjedili su “profesionalni političari”, bez diploma i prethodnog radnog iskustva, koji bi im omogućili da se zaposle bez partijske knjižice.

Nosilac liste PES-a i budući mandatar Milojko Spajić je poziciju ministra finansija u Vladi Zdravka Krivokapića pokrivao od decembra 2020. do aprila 2022. On je na to mjesto došao kao ekspert. U biografiji mu piše da je osnovao start up, da je radio u Tokiju i Singapuru, u bankarskoj grupaciji Goldman Saks, te da je bio partner Venture Capital fonda u Singapuru.

Među novim poslanicima je i univerzitetski profesor Filip Ivanović. Diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za filozofiju Univerziteta u Bolonji, a doktorirao na Odsjeku za filozofiju i religijske studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. Završio je i postdiplomske profesionalne studije u oblasti diplomatske prakse pri Institutu UN-a za istraživanje i obuku.

Ivanović
Ivanovićfoto: Evropa sad

Na istoj listi se nalazi i pravnik Andrej Milović. Radio je kao advokat, a u Krivokapićevoj Vladi je bio generalni direktor Direktorata za blokčejn i kriptovalute pri Ministarstvu finansija. Nakon toga, izabran je za državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

Milović
Milovićfoto: Pokret Evropa sad

Vasilije Čarapić je diplomirao na Pravnom fakultetu UCG-a, a magistrirao na Oksfordu. Od 2021. godine obavljao je ulogu pravnog savjetnika u Ministarstvu ekonomskog razvoja, a predsjednik je Odbora direktora novoosnovanog Fonda za inovacije.

Čarapić
Čarapićfoto: Pokret Evropa sad

Poslanica Maida Gorčević je pravnica, bila je savjetnica za manjinska prava u kabinetu Krivokapića. Prethodno je bila radno angažovana u izdavačkoj kući “Nova knjiga” u Podgorici.

Gorčević
Gorčevićfoto: Evropa sad

Politikolog Boris Pejović je takođe bio savjetnik Krivokapića za unutrašnju politiku. Od 2013. do 2015. bio je savjetnik poslaničkog kluba DF-a u Skupštini, dok se na čelu tog saveza nalazio Miodrag Lekić, a tri godine je bio odbornik te partije u Glavnom gradu.

Pejović
Pejovićfoto: TV Vijesti

Filip Radulović je osnovno i srednje obrazovanje stekao u San Francisku, a diplomirao na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, gdje je studirao biotehnologiju i menadžment tehnologije. U SAD je radio u kompanijama Tesla i Chargepoint. Nakon povratka u Crnu Goru 2020. godine, bio je bio predsjednik Odbora direktora avio-kompanije AirMontenegro.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

Inženjer elektrotehnike Tihomir Dragaš je radio u Crnogorskom Telekomu, a od 2013. radi u Deutsche Telekom-u.

Dragaš
Dragašfoto: Pokret Evropa sad

Poslanica PES-a Anđela Jakšić-Stojanović je vanredna profesorka iz oblasti marketinga i menadžmenta, od 2020. zaposlena na UDG-u. Trenutno je dekanka Fakulteta za kulturu i turizam i direktorka studijskog programa International Hospitality Management - Vatel.

 Jakšić Stojanović
Jakšić Stojanović foto: PES

Novo lice PES-a je i ljekar Vojislav Šimun, koji je od početka profesionalne karijere zaposlen na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG-a, gdje radi kao ginekolog-akušer.

Šimun
Šimunfoto: Pokret Evropa sad

Sa liste PES-a mjesta u parlamentu su dobili i koalicioni partneri - ljekari Srđan Pavićević (CIVIS) i Vladimir Dobričanin (Ujedinjena), koji su bili poslanici i u prethodnom sazivu.

Koaliciju ZBCG predstavljaju dobro poznata imena Milan Knežević, Andrija Mandić, Simonida Kordić, Maja Vukićević, Slaven Radunović, Milun Zogović, Milutin Đukanović, Vladislav Bojović, Jelena Božović, Jovan Vučurović. Mandat su dobili i aktuelni predsjednici opština Mojkovac i Nikšić, Vesko Delić i Marko Kovačević, ali će s obzirom da su funkcije nespojive, morati da se odluče koju će obavljati.

Delić je diplomirao na FPN-u u Podgorici, a od 2017. je bio odbornik u SO Mojkovac.

Kovačević je završio Pravni fakultet, nakon čega se pridružio Novoj srpskoj demokratiji, čiji je bio portparol, odbornik, a kasnije i poslanik.

Novi poslanik je i inženjer rudarstva Milan Lekić, koji je od 2021. godine direktor pljevaljskog Rudnika uglja.

Kad je riječ o najjačoj opozicionoj listi “Zajedno”, koju čine DPS, SD, LP i DUA, među 21 poslanikom, koliko su osvojili na izborima, ima dosta mlađih kadrova. Prvi put će u poslaničke klupe Nermin Abdić, Drita Lola, Oskar Huter, Sonja Milatović, Nikola Milović, Aleksandra Despotović, predsjednik barske Opštine Dušan Raičević, Ivan Vuković, Zoja Bojanić-Lalović, Branislav Nenezić (SD), Nihad Canović (SD).

Abdić je specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, do smjene vlasti 2020. bio je direktor Urgentnog centra.

Lola je diplomirala farmaciju i ima dugogodišnje iskustvo rada u civilnom i privatnom sektoru. Prepoznata je po aktivizmu u kulturi, i kao direktorica Seanema Film Festivala, dok je u privatnom sektoru aktivna kao filmska producentica. Zvanje masterice stekla je na univerzitetu u Edinburgu.

Oskar Huter je strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa. Bio je odbornik u cetinjskom parlamentu, kao i direktor Turističke organizacije Prijestonice.

Nikola Milović je profesor Ekonomskog fakulteta i bivši dekan te naučne ustanove, a Aleksandra Despotović profesorica na Biotehničkom fakultetu UCG-a.

Zoja Bojanić Lalović diplomirala je književnost i ima dugogodišnje radno iskustvo u prosvjeti.

Kad je riječ o Demokratama, mandate imaju dobro poznata lica Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Zdenka Popović, Vladimir Martinović, Stevan Katić. Martinović je predsjednik Opštine Kolašin, a Katić Herceg Novog, tako da su i njihove funkcije nespojive.

Opozicionu URU predstavljaju takođe poznata lica Dritan Abazović, Miloš Konatar, Ana Novaković-Đurović i Filip Adžić.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković je privatni biznismen, dok je njegov kolega Dragoslav Šćekić je prije prve političke funkcije - izbora za predsjednika opštine Berane, radio u Atlasmont banci.

Genci Nimanbegu biće poslanik Albanske alijanse, dok su mandate sa liste Albanskog foruma dobili aktuelni predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i Nikola Camaj.

U BS s bogatim političkim biografijama

Poslanički sastav BS, pored poznatih lica Ervina Ibrahimovića, Amera Smailovića i Kenane Strujić-Harbić, čine i Damir Gutić, Admir Adrović i Mirsad Nurković.

Gutić, koji je završio fakultet za menadžment i Ekonomski fakultet je bio direktor Uprave za vode, ekonomista Admir Adrović je aktuleni ministar rada i socijalnog staranja.

Mirsad Nurković je bio direktor ekspoziture Budvanske banke i upravnik ekspoziture Societe Generale Montenegro banke u Rožajama, a bio je savjetnik potpredsjednika Vlade.

Bonus video: