Abazović pisao ambasadorima: Ne idite na inauguraciju, Đukanović je sve što Evropa nije

Pomenuti u maniru visokih činovnika “Cosa Nostre”, afirmiše i priziva na nastavak serije nasilja na ulicama Crne Gore, crtajući mete na slobodne ljude, novinare i neistomišljenike
74 pregleda 42 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2018. 10:36h

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović uputio je je otvoreno pismo ambasadorima Evropske unije u kom ih je pozvao da ne idu na inauguraciju izabranog predsjednika Mila Đukanovića.

Abazovićevo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Poštovane ekselencije,

Poštujući Vašu opredijeljenost da unapređujete odnose sa našom državom, a polazeći od temeljnih vrijednosti koje baštine zemlje EU, a nakon najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, imam obavezu kao političar ali i kao građanin da Vam se obratim sa prijedlogom.

Nakon što je cijela domaća i međunarodna javnost, komesar Han, najuticajniji evropski mediji, organizacije za zaštitu slobode govora i druge relevantne međunarodne institucije i pojedinci, kao nikada do sada, osudili gnusni i kukavički napad na novinarku Oliveru Lakić i atentat koji je posljedica ambijenta kreiranog u Crnoj Gori posljednjih godina, predjsjednik DPS-a Milo Đukanović, nastavlja da svojom bahatom i kriminalnom retorikom. Pomenuti u maniru visokih činovnika “Cosa Nostre”, afirmiše i priziva na nastavak serije nasilja na ulicama Crne Gore, crtajući mete na slobodne ljude, novinare i neistomišljenike.

Ponovno izgovarajući neodgovorne i teške optužbe, nazivajući medije fašističkim, sa upozorenjem da to nije bio lapsus, već promišljena izjava, jasno pokazuje da je sistem koji je kreirao, otpočeo terminalnu fazu terorisanja građana unutar zidina zarobljene države koju svojata kao svoju.

Umjesto da se postidi pred svojom neodgovornošću za javno iznešene sudove, čije su posljedice nesagledive, a od kojih su se javno distancirali čak i neki visoki zvaničnici Vlade, on izvrće teze, pokušavajući da javni diskurs okrene ka drugim stvarima. Time jasno potvrđuje sumnje i otkriva krunski dokaz, da je zapravo njegova politka povukla svaki obarač kojima je pucano u slobodnu riječ i istraživačko novinarstvo posljednjih decenija.

Govoreći kako je svoje bestidne stavove spreman da obrazlaže i pred kamerama, navodno afirmišući tako princip dijaloga kojeg baštini EU, istovremeno salje nove prijetnje da urednici razmisle kako ce dalje praviti novine jer budući predadori samo što nijesu krenuli na njih! Ipak, moram vas podsjetiti da dotični nije bio spreman da se suoči pred kamerama sa protivkandidatima u predsjedničkoj trci, niti godinama unazad da javno, kako to dolikuje ozbiljnim političarima u debatama odgovara na pitanja od značaja za zajednicu.

Bilo mu je jasno da će neko postaviti nezgodna pitanja, kao npr. kako je to uspio, da u prilično siromašnoj državi, postane jedan od najbogatijih lidera na svijetu čije se bogatstvo mjeri u stotinama miliona eura ili kako to da je svaka veća afera vezana za njegovo ime ili članove njegove porodice.

Time se još jednom potvrdilo da se ne radi o nikakakvom evropejcu, reformatoru, demokrati, već o čovjeku, čija se parola “za stabilnost i sigurnost” prevodi u “pucaj u svakoga ko ne misli kao kao ja”.

Složićemo se da je tako nešto u potpunoj suprotnosti sa politikom i tradicijom zemalja koje vi predstavljate.

Razumijem i cjenim vaš napor da sa Crnom Gorom gradite najbolje moguće odnose, da gajite prijateljstvo prema našem narodu i da težite da naša saradnja bude na najvećem mogućem nivou. Zato i sada imate šansu da pokažete da ste iskreni prijatelji Crne Gore i njenih građana. Mi smo država koja je nikla na vrijednostima antifašizma i borbe za slobodu. Njen novi nazovi predsjednik je sve što moderna Evropa nije.

Stoga je važno simbolički ukazati da nijeste spremni da aplaudirate nekome ko promoviše fašizam, političku ili bilo koju drugu diskriminaciju, niti nekome ko pored svih negodovanja, nastavlja da podstiče nasilje, mržnju i podjele.

Vjerujem da ni građani zemalja iz kojih dolazite, isto kao građani Crne Gore to apsolutno ne podržavaju.

Ne idite na inauguraciju, na taj način napravićete najveću uslugu Crnoj Gori. Demonstriraćete na djelu svoju spremnost da štite ljudska prava i temeljne slobode, kao i tekovine ideja na kojima počiva ujedinjena Evropa čemu stremi istinska građanska Crna Gora.

Kao političar koji je dobro upućen u protokol, razumjeću i ako uraditi suprotno. Ali, sumnjam da će razumijeti građani Crne Gore kada vas vide u istom redu sa nekim ko je personifikacija svega onoga što je u suprotnosti sa onim što propagirate kroz proces integracija.

Za kraj, nemojte smetnuti sa uma činjenicu da je kompromis ponekad najveći neprijatelj vjerodostojnosti.

Bonus video: