Nikola Camaj za "Vijesti": Do Vlade što prije, čak i sa minimalnom podrškom

“Crna Gora nema vremena za gubljenje, iako se možda pojedincima ne žuri. Mislim da onaj koji nema taj luksuz da gubi vrijeme jeste pretendent na premijersko mjesto, jer trajanje vlade u tehničkom mandatu nikako ne ide u njegovu korist”, ocijenio je poslanik Albanskog foruma

58028 pregleda 98 reakcija 57 komentar(a)
Nismo fokusirani na pozicije: Camaj, Foto: Privatna arhiva
Nismo fokusirani na pozicije: Camaj, Foto: Privatna arhiva

Poslanik Albanskog foruma i počasni predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA), Nikola Camaj, ocijenio je da Crna Gora nema vremena za gubljenje i da zato ohrabruje budućeg mandatara da oformi Vladu, pa i sa minimalnom podrškom, jer je praksa pokazala da se nakon toga odnosi mijenjaju.

“A i ne vjerujem, da je pretendentima na većinu, do novih izbora”, kazao je u intervjuu “Vijestima” Camaj.

On je rekao da su pregovori najavljivali veoma brzo formiranje nove Vlade, ali da “nešto u tom dijelu nije dalo da se završi posao, kako se očekivalo”.

“Da li pohlepa ili nesigurnost pojedinih subjekata, da li principi ili pozicije, pokazaće vrijeme. Ali, kako sada stvari izgledaju, ipak pojedinima je važniji bio dio kolača, od principa”, rekao je Camaj.

Istakao je da je tačno da je njihovoj koaliciji, koja ima dva mandata, predloženo jedno potpredsjedničko mjesto i jedno ministarstvo u Vladi, navodeći da je u ovom momentu to najmanje bitno, ali svakako prihvatljivo.

Iako ste dugo u politici, prvi put ste poslanik. Koji će biti Vaši prioriteti tokom rada u Skupštini?

Da, uključio sam se u politiku već devedesetih, prvo javnom podrškom Liberalnom savezu, kao jedinoj, tada antiratnoj opciji u Crnoj Gori, a zatim formiranjem prve naše stranke, Demokratskog Saveza u Crnoj Gori. Faktički, politički život sam započeo ispred Skupštine Crne Gore, na mitingu antiratne opozicije, protiveći se zlu i promovišući vrijednosti koje su bile u tradiciji naroda ovih prostora, a to je štititi nejakog od zuluma jakog. Eto, dešava se to da ću najvjerovatnije svoju političku karijeru privesti kraju tu gdje sam i započeo, ali sada unutar same institucije, a ne ispred, gdje ću nastaviti da njegujem iste vrijednosti, ali, sa vjerom i, nadam se, u boljim okolnostima.

Svakako prioritet mog djelovanja ostaju programska opredjeljenja stranke, DSA, i izborni program koalicije Albanski forum, a to je zalaganje za uređivanje statusa Albanaca u Crnoj Gori, u potpunoj saglasnosti sa evropskim načelima i standardima. To podrazumijeva i decentralizaciju vlasti, i afirmativnu akciju u predstavljanju, a svakako i brigu za resurse i bogatstva područja gdje vjekovima žive Albanci, kao autohton narod, svoji na svome, kako bi lokalne zajednice imale koristi od toga. Posebno mjesto u mojoj agendi će imati i naša dijaspora, to jest njihovo rođeno i nesporno pravo na državljanstvo i boravak, i na nasljedstvo svoje đedovine, gdje već niču mnoge prelijepe vikendice, kuće i vile. Svakako, sa posebnom posvećenošću ću se baviti i veoma bitnim pitanjima za život građana Crne Gore, s akcentom na dva već najavljena pitanja - i to ukidanje ili makar ograničavanje kladionica i osiguravanje penzije za sve koji postignu starosnu dob, kojom se stiče pravo na penziju.

I sve to sa ciljem pospješivanja euro-integracionih procesa i podrške NATO odluka, kao i očuvanje i avansiranje kvalitetnih odnosa sa svim državama regije, uključujući i Kosovo, što bi inače trebalo da predstavlja programsku okosnicu buduće vlade.

Koalicija Albanski forum, čiji ste dio, ima dva mandata u novom sazivu Skupštine. Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom pregovora o formiranju Vlade?

Kao što se zna, bilo je više neformalnih razgovora, koji su kao takvi dali šansu i najavljivali veoma brzo formiranje nove Vlade. Međutim, nešto u tom dijelu nije dalo da se završi posao, kako se očekivalo. Da li pohlepa ili nesigurnost pojedinih subjekata, da li principi ili pozicije, pokazaće vrijeme. Ali, kako sada stvari izgledaju, ipak pojedinima je važniji bio dio kolača, od principa. Čitali smo o cjenkanju oko pojedinih ministarskih mjesta, čime se svakako gubilo na kvalitetu pregovora i brzog dogovora. Zatim, samo pominjanje da će prije “na hljeb i luk” nego pristati na manje, govori da principi nijesu prepreka, već ono “čime će se hljeb namazati”.

Što se tiče Foruma, možda će zvučiti neskromno, ali moram istaći da smo bili, a i bićemo, veoma konstruktivni, fokusirani na principe a ne na pozicije, računajući da će se tako ubuduće ophoditi i ostali akteri. Jer, ako su principi prihvatljivi, a kako tvrde jesu, ostalo ne bi trebalo da predstavlja problem. Smatram da se prema ovom pitanju moralo ophoditi jednim korektnijim i iskrenijim pristupom. Jer Crna Gora nema vremena za gubljenje, iako se možda pojedincima ne žuri. Mislim da onaj koji nema taj luksuz da gubi vrijeme jeste pretendent na premijersko mjesto, jer trajanje vlade u tehničkom mandatu nikako ne ide u njegovu korist. Zato i ohrabrujem budućeg mandatara da ne gubi vrijeme, već da oformi vladu, pa i sa minimalnom podrškom, jer praksa je pokazala da se nakon toga odnosi mijenjaju. A i ne vjerujem, da je pretendentima na većinu, do novih izbora.

Na kraju moram ponovno naglastiti da su razgovori, što se tiče nas, za obije strane stola, bili veoma korektini, veoma prijateljski i principima posvećeni. Predloge koje smo dali na principe uglavnom su usvojeni i ugrađeni u tekst, čime smatram da je tekst Sporazuma postao bogatiji i evropskiji.

Koje pozicije su vam nuđene u novoj vladi i šta je za Vas prihvatljivo?

Rekao sam već da se o pozicijama spekulisalo dovoljno u medijima, tokom neformalnih razgovora, ali na zvaničnom sastanku nije bilo riječi o tome. Ali da budem iskren, iz te neformalne priče jeste tačno da su za našu koaliciju predložena dva mjesta u vladi, i to jedno potpredsjedničko i jedno ministarstvo, ali kao što sam već naglasio, u ovom momentu to je najmanje bitno, ali svakako prihvatljivo, jer mi smo spremni da prihvatimo odgovornost i pozicije za mjesta na kojima se cijeni da možemo najviše doprinijeti. Svakako i gdje imamo najviše potrebe.

Koji je minimum vaših zahtjeva ispod kojih ne želite da idete?

Za nas minimum predstavljaju samo principi, te nemamo crvenih linija za potpisnike Sporazuma. Euro-integracioni procesi, NATO, poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza, saradnja sa svima, i prava manjina na nivou evropskih standarda, za nas nemaju alternativu, i to je ta linija ispod koje nećemo ići. Bez ovoga, i ako neko drugi, i na drugim principima, oformi većinu, moram naglasiti da smo mi spremni i na opoziciono djelovanje. Što se tiče biranja ministarstava i pozicija, kao što sam već naglasio, nama nije prioritet, niti smo u tom dijelu predvidjeli šta bi bio minimum ispod kojeg nećemo ići.

Nosilac liste Albanske alijanse Genci Nimanbegu je nakon zvaničnog sastanka s liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem o formiranju vlade, najavio da će ta albanska koalicija tražiti da se predlog principa PES-a o konstituisanju nove vlasti dopuni, između ostalog, zahtjevima o decentralizaciji vlasti i dodatnoj afirmativnoj akciji prema manjinama. Šta Vi mislite o tom predlogu?

Kao prvo, moram naglasiti da su decentralizacija i afirmativna akcija predstavljale okosnicu predizbornog programa Albanskog foruma, na svim prethodnim izborima. Takođe, moram napomenuti i to da je ovo pitanje dotaknuto, a rekao bih i dogovoreno, i ovoga puta, na našem sastanku sa PES-om, koji je, kao što znate, prethodio sastanku druge albanske liste. To što je nečija najava posebno isticana u medijima, jeste stvar percepcije samih medija. Ali se mora imati na umu i sljedeće - da je zalaganje za decentralizaciju i afirmativnu akciju nešto što je pratilo naše političke aktivnosti, pa i moje lične, od 90-tih, te svojatanje baš i ne pripada njima.

Ako neko ima prednosti u tome, onda imamo mi sa početka višestranačija, koji smo mnoga pitanja, pa i ova, držali otvorenim, u nemogućnosti da ih rješavamo tokom DPS vladavine, ali smo im ostali posvećeni do današnjih dana. No, to je ipak manje bitno. Ono što jeste veoma bitno sada, i za šta mi apelujemo, jeste da Albanci iz albanskih partija, pa i drugih, dogovorimo i izdejstvujemo zajedničku platformu, o svim pitanjima i pravima, obuhvatajući decentralizaciju i afirmativnu akciju, na nivou evropskih standarda, kako ubuduće naša prava ne bi zavisila od toga ko je na vlasti.

Da li i Vi dijelite stav da bi o četvrtom kandidatu za sudiju Ustavnog suda trebalo da se dogovore manjinske partije i da bi on trebalo da bude Albanac?

Prvo sudija mora biti kvalitetan sudija, a kako takvih ima i među manje brojnim narodima, a težimo afirmativnoj akciji, red je da jedan od njih bude predstavnik manje brojnih naroda. Ja smatram da bi ovoga puta trebalo da bude Albanac, pa i sa rizikom “dodikovskog” odnosa prema takvom izboru.

“Ono što jeste veoma bitno sada, i za šta mi apelujemo, jeste da Albanci iz albanskih partija, pa i drugih, dogovorimo i izdejstvujemo zajedničku platformu o svim pitanjima i pravima, obuhvatajući decentralizaciju i afirmativnu akciju na nivou evropskih standarda, kako ubuduće naša prava ne bi zavisila od toga ko je na vlasti”, kazao je Nikola Camaj

Ako se ne poštuju naši principi, spremni smo da budemo i opozicija

Da li biste pravili eventualne ustupke, ako bi se to od Vas tražilo, kako bi se napravio dogovor o Vladi?

Svaki dogovor znači i kompromis, a to podrazumijeva i ustupke. Ustupaka nema u dijelu principa, i zato mi smo spremni da budemo i opozicija, ukoliko nema dovoljno zdravih snaga kojima su ti principi prihvatljivi.

Svakako mi smo stranka i koalicija veoma iskusnih i dobronamjernih političara, pa smatram da kao takvi možemo biti od koristi, i tokom formiranja vlade, a i poslije, i da će pretendenti na većinu, znajući da smo siguran oslonac, sa jasnim opredjeljenjem, uvijek imati to na umu.

Bonus video: