Spajić vidi vladu, ostali ni većinu

Lider PES-a tvrdi da je šefa države uvjerio da ima podršku za sastav vlade, Mandić i Živković ne dijele taj optimizam

20405 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
“Treba težiti većinskoj vladi”: Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović
“Treba težiti većinskoj vladi”: Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović

Nova vlada mogla bi da bude formirana do kraja mjeseca, ako je suditi po izjavi predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji tvrdi da je ubijeđen da ima većinu da dobije mandat za njen sastav.

Ustavni rok za to je 90 dana, ali je pitanje da li će novog kabineta biti jer v. d. lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković saopštio da je, na osnovu razgovora s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, zaključio da nema većine od četrdeset jednog poslanika na osnovu koje bi šef države odredio mandatara.

Na sličnom fonu je i poruka lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića, koji je, između ostalog, kazao da je i dalje otvoreno pitanje kome će pripasti mjesto predsjednika Skupštine. Na toj poziciji insistiraju Demokrate, ali i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je NSD dio.

Milatović je juče počeo konsultacije kako bi se uvjerio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade. Iako ima rok od mjesec dana da odredi mandatara, Milatović je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Spajić je, nakon razgovora sa Milatovićem na Cetinju, rekao da postoji većina za formiranje vlade, ali nije želio da kaže ko čini tu većinu i kolika je.

“Ubijeđeni smo da imamo većinu za mandatara, i da ćemo poslije toga imati i većinu za formiranje vlade... Zadatak mandatara je da traži većinu od 41... Vidjeli smo da je većinska vlada, a ne manjinska, nešto što je optimalan scenario. Da ne bismo ponavljali greške prethodnika, mislimo da treba težiti većinskoj vladi i vladi koja bi na taj način imala stabilnu podršku u parlamentu”, rekao je on novinarima na Cetinju.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Taj optimizam međutim ne dijeli Mandić, koji je izjavio da ne zna kako je čelnik PES-a uvjerio šefa države da ima podršku potrebnu za konstituisanje kabineta.

“Predstavnik PES-a može da dobije potpise podrške kad postignemo dogovor. Ono što smo mi - PES, Demokrate i koalicija ZBCG zaključili na trojnom sastanku, to je da je dogovoreno kad smo sve dogovorili. Nismo daleko odmakli u tom dogovoru, da bismo mogli reći da on (Spajić) računa na naše potpise i podršku. Kad budemo dogovorili, naši potpisi će biti tu”, rekao je Mandić.

On je naveo da očekuje da će tridesetoavgustovska većina pronaći snage da ponovo formira vladu.

“Ta većina, sada kada bi se prebrojali, ima tri petine poslanika, i mogli bismo da ispunimo sve zahtjeve - i one koji očekuju oni sa strane, ali i ono što je najbitnije za nas. Mogli bismo da usvojimo obilje zakona koji su nam neophodni za našu ekonomsku reformu, koji su nam neophodni za borbu protiv kriminala i korupcije, koji su nam neophodni za zaustavljanje diskriminacije po svim osnovama...”, naglasio je Mandić nakon konsultacija s Milatovićem.

“Ne pristajemo na poniženje”: Mandić i Milatović
“Ne pristajemo na poniženje”: Mandić i Milatovićfoto: Boris Pejović

V. d. lidera DPS Živković, kazao je da je Spajić ocjenu o podršci iznio “vjerovatno na bazi njegovog utiska koji je podijelio sa svojim partijskim kolegom (Milatovićem)”.

“...Do sada, na osnovu ovih razgovora, niko nije donio 41 potpis podrške na osnovu kojih bi on (Milatović) bio uvjeren da taj mandat može povjeriti. Zaključio sam da će se ovi razgovori obavljati u narednih mjesec dana, i da će nakon toga, bez obzira da li će potpisi doći ili ne, na bazi utiska vjerovatno nekome biti povjeren mandat ili ćemo ići na nove izbore”, naveo je.

“Utisak, a ne činjenice”: Danijel Živković
“Utisak, a ne činjenice”: Danijel Živkovićfoto: Boris Pejović

Milatović je prošle sedmice rekao da očekuje da će ubrzo završiti konsultacije i odrediti mandatara.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, rekao je tada.

Konsultacije će danas biti nastavljene razgovorima s predstavnicima Demokrata, Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske narodne partije (DNP).

Mandić: Ne interesuju nas resori bezbjednosti

Spajić je juče rekao da je imao neformalne razgovore s predstavnicima koalicije ZBCG, ali da su se, kako tvrdi, na sastancima “prvenstveno držali principa buduće vlade i toga ko bi trebalo da bude mandatar”.

“Ta faza je u pitanju, a poslije kad neko dobije mandat - bavio bi se time kako sprovesti programske principe kroz resore”, dodao je.

Andrija Mandić
foto: Boris Pejović

Govoreći o pregovorima s BS-om, Spajić je rekao da se i ti razgovori takođe tiču programskih principa i toga ko bi trebalo da bude mandatar.

Andrija Mandić je kazao da u ZBCG-u ne očekuju “ništa od onoga što im ne pripada”.

“PES je osvojio najviše glasova na izborima i pripada im funkcija predsjednika vlade. Drugoplasirana je koalicija ZBCG, imamo duplo više mandata od trećeplasiranog, i prirodno je da dobijemo to mjesto (predsjednika Skupštine)... Ne vidim zašto se sad ta stvar problematizuje...”, rekao je.

Mandić je dodao da je koalicija ZBCG “vlastitom voljom odlučila i saopštila partnerima” da ih ne interesuju resori bezbjednosti.

“Odustali smo od toga, ali ne pristajemo na poniženje”, poručio je.

Bonus video: